Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „przetwory”

  • wtorek, 16 października 2012
    • Powidła jabłkowe "na zimę"

      powidła jabłkowe

      Doskonale nadają się do ciast, naleśników i nie tylko... Ja najczęściej zużywam je zimą do szarlotki :-)

      Ilość składników podaję "na oko" dlatego, że cukier i cynamon dodaje wg smaku, w zależności od tego z jakimi jabłkami mam do czynienia, jedne są bardziej słodkie inne mniej.

      Po raz pierwszy spróbowałam pasteryzowania "na sucho", czyli w piekarniku. Dość miałam gotowania słoików w garnku z wodą uznałam, że o wiele mniej skomplikowana i czasochłonna jest metoda piekarnikowa :-) Jak skuteczna jest ta metoda, pewnie przekonam się dopiero zimą, gdyż korzystam z niej dopiero pierwszy raz. 

       

      Składniki:

      jabłka

      cukier

      cukier waniliowy 

      cynamon

       

      Wykonanie:

      Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i smażyć na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby nam się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodać cukier i cynamon. Kiedy jabłka już się fajnie wysmażą (są w miarę gęste i odparuje z nich woda,) są gotowe do włożenia do słoików.

      Słoiki dobrze umyć i wyparzyć w piekarniku (wstawić do zimnego i rozgrzać do 100 st.C). Do wyparzonych już słoików włożyć jabłka, dobrze zakręcić i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temp. na 150 st. C, kiedy jabłka będą już się gotować w słoiku, zmniejszyć temp. do 100 st.C i w zależności od wielkości słoików pasteryzować ok. 20-40 minut.


      powidła jabłkowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Powidła jabłkowe "na zimę"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 października 2012 11:40
  • poniedziałek, 03 września 2012

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2