Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „owoce”

  • piątek, 14 lipca 2017
    • Ciasto z porzeczkami i bezą

      ciasto

      ciasto

      ciasto

       

      Czas wykorzystać sezon porzeczkowy :-)

      Przepis znalazłam na blogu Mała cukierenka 

      Ciasto jest pyszne, łatwe w przygotowaniu, gorąco polecam...

       

      Składniki:

       

      ciasto:

      40 dag mąki

      150 g masła

      130 g cukru

      6 żółtek

      220 ml mleka

      1 cukier waniliowy

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      skórka starta z 1 cytryny

       

      wierzch:

      ok. 80 dag czerwonych porzeczek (umyte i obrane)

      1 i 1/2 szkl. cukru

      4 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      Wykonanie:

      Masło z obydwoma cukrami utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodawać stopniowo żółtka, dalej miksując na średnich obrotach.

      Do masy dodawać w 3 partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Krótko miksować do połączenia składników. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny.

      Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1/3 wyłożyć na ciasto.

      Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Miksować, aż rozpuści się cały cukier. Następnie do piany dodać resztę porzeczek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 st.C. z funkcją grzania góra i dół. Piec na najniższym poziomie ok. 60 minut. Po ok. 30 minutach ciasto nakryć folia aluminiową, żeby wierzch się za bardzo nie spiekł.

      Smacznego :-)

       

       

      ciasto

      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z porzeczkami i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 14 lipca 2017 19:30
  • poniedziałek, 03 lipca 2017
    • Sernik na zimno light

      sernik

      sernik

      sernik

       

      Doskonałe ciasto na upały, nie wymagające pieczenia. Smaczne i delikatne. Można wykorzystać do niego dowolne owoce sezonowe.

       

      Składniki:

      500 g serka na sernik np. president

      250 g serka mascarpone

      250 ml śmietany kremówki

      1/2 szkl. cukru pudru

      2 łyżki żelatyny i 1/3 szkl. wody

      2 galaretki owocowe np. truskawkowe

      dowolne owoce np. truskawki

      1 op. herbatników

       

      Wykonanie:

      Przygotować obie galaretki, dodając o 1/4 mniej wody niż w przepisie. Odstawić do wystygnięcia.

      Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.

      Śmietanę ubić za pomocą miksera na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera i dodać serki oraz ostudzona żelatynę.

      Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami. Wyłożyć na nie masę serową, następnie poukładać dowolne owoce i zalać tężejącą już galaretką. Wstawić do stężenia do lodówki.

      Smacznego :-)


      sernik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno light”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 lipca 2017 14:37
  • wtorek, 27 czerwca 2017
    • Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

      ciasto

      ciasto

      ciasto

       

      Pyszne, domowe, pachnące ciasto drożdżowe, z dodatkiem rabarbaru i truskawek.

       

      Składniki:

      500 g mąki tortowej

      42 g świeżych drożdży

      200 ml letniego mleka

      2 jajka

      100 g miękkiego masła

      100 g cukru

      2 op. cukru waniliowego

      szczypta soli

       

      na kruszonkę:

      1/2 szkl. mąki

      1/2 szkl. cukru

      ok. 100 g masła

       

      dodatkowo:

      ok. 500 g rabarbaru

      kilka truskawek

       

      Wykonanie:

      Drożdże najlepiej w plastikowej misce, rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić rozczyn na 10 minut do wyrośnięcia.

      Dodać pozostały cukier, cukry waniliowe, masło, jajka, mąkę i sól.

      Zarobić gładkie i elastyczne ciasto, rękami lub za pomocą miksera. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

      Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozłożyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczka i odstawić jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

      W tym czasie przygotować kruszonkę, łącząc wszystkie składniki razem.

      Wyłożyć na ciasto umyte i obrane z szypułek truskawki (większe truskawki przekroić) oraz umyty, obrany i pokrojony w kawałki rabarbar. Można wcześniej rabarbar i truskawki obsypać cukrem.

      Wierzch ciasta posypać kruszonką.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 160 st. C ( z termoobiegiem) na ok. 50 minut.

      Smacznego :-)


      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 czerwca 2017 16:25
  • wtorek, 03 stycznia 2017
  • środa, 10 sierpnia 2016
    • Tort Pavlova

      tort

      tort

      tort

       

      Wbrew pozorom tort Pavlova nie jest zbyt słodki, gdyż słodycz bezy przełamana jest wytrawnym kremem i owocami. Tort jest lekki jak chmurka, delikatny i kruchy, wręcz rozpływa się w ustach :-)

      Jako dodatek do tortu polecam słodkie wino Monte Santi.

       

      Składniki:

      6 białek

      1 1/2 szkl. drobnego cukru

      szczypta soli

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka soku z cytryny

       

      na krem:

      250 g serka mascarpone

      300g śmietanki 36%

      2 łyżeczki soku z cytryny

      3 łyżki cukru pudru

       

      dodatkowo:

      owoce np. maliny, truskawki, borówki

         

      Wykonanie:

      Ubić białka ze szczyptą soli za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Pod koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

      Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować 2 okręgi o średnicy ok. 20 cm.

      Masę bezową podzielić na pół i rozprowadzić na zaznaczonych na papierze okręgach. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 st.C. Po 5 minutach zmniejszyć temp. do 140 st.C i piec około 80 minut.

      Po upieczeniu wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

      Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i dalej ubijać, aż do zgęstnienia. Pod koniec dodać cukier puder i sok z cytryny.

      Tak przygotowanym kremem przełożyć Pavlovą, zostawiając trochę kremu na wierzch. Po wyłożeniu reszty kremu na górze, tort udekorować owocami.

      Smacznego :-)


      tort 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tort Pavlova”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 10 sierpnia 2016 15:36
  • piątek, 05 sierpnia 2016
    • Domowe lody porzeczkowe

       lody

      lody

      lody

       

      Sezon na porzeczki jeszcze trwa, zatem zdążycie zrobić jeszcze z nich takie domowe lody :-) Doskonałym dodatkiem do lodów będzie słodkie wino Monte Santi, które przełamie lekko kwaskowaty posmak lodów, gorąco polecam :-)

       

      Składniki:

      2 i 1/2 szkl. obranych porzeczek

      1/2 szkl. cukru

      1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki

      1/2 szkl. cukru pudru

       

      Wykonanie:

      Porzeczki umieścić w rondelku i zasypać 1/2 szkl. cukru. Zagotować i odstawić do wystudzenia.

      Dobrze schłodzona śmietanę ubić na sztywno, po czym dodać cukier puder dalej ubijając.

      Ugotowane porzeczki przetrzeć przez sito, żeby pozbawić je pestek i skórek i dodać do ubitej śmietany. Wszystko razem dokładnie zmiksować.

      Wstawić do zamrażarki.

      Co godzinę masę przemieszać, żeby nie dopuścić do wytworzenia się kryształków lodu. Czynność powtarzać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji lodowej.

      Smacznego :-)


      lody


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe lody porzeczkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 05 sierpnia 2016 09:39
  • piątek, 13 maja 2016
  • niedziela, 08 maja 2016
    • Czekoladowa szarlotka z budyniem

       

      szarlotka

      szarlotka

      szarlotka

       

       

      Pierwszy raz piekłam taką szarlotkę i muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna. Ciasto nie jest zbyt słodkie i wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Na pewno często teraz będzie gościć na moim stole, dlatego i Wam polecam :-)

       

      Składniki:

      4 szkl. mąki

      1 szkl. cukru

      1/2 szkl. kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      4 żółtka

      300g masła

      3 czubate łyżki śmietany

      2 łyżki bułki tartej + 1 łyżka cukru

      ok. 1 i 1/2 kg jabłek

      2 budynie waniliowe

      3 szkl. mleka

       

      Wykonanie:

      Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać posiekane masło, żółtka, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części,  jedną część schować do zamrażalnika, a drugą do lodówki.

      W tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę.

      Zagotować 2 szkl. mleka. W 1 szkl. zimnego mleka rozpuścić budynie (jeśli budynie są bez cukru dodać cukier jak w przepisie) i wlać do gotującego mleka, zagotować do zgęstnienia.

      Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

      Pokrojone jabłka ułożyć na cieście i posypać bułką tartą wymieszaną z cukrem.

      Gorący budyń wylać na jabłka.

      Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach drugą część ciasta z zamrażalnika.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 180 st.C.

      Smacznego :-)

       

      szarlotka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa szarlotka z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 maja 2016 10:12
  • czwartek, 14 kwietnia 2016
  • wtorek, 05 stycznia 2016

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2