Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „kapusta”

  • wtorek, 31 stycznia 2017
  • środa, 23 września 2015
    • Domowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

      pierogi

      pierogi

       

      Do pierogów chyba nie trzeba nikogo namawiać :-)

      Każdy ma jakiś swój ulubiony farsz, ja dzisiaj proponuję farsz mieszany, bo składają się na niego mięso, kapusta kiszona i grzyby.

      Proporcja składników dowolna, dlatego nie podaję ilości, zawsze wychodzą smaczne :-)

      Mięso wykorzystuję najczęściej to, które zostanie mi z rosołu, a grzyby zaś mam z wcześniej ugotowanej zupy grzybowej tak, że nic się nie zmarnuje :-)

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      2 szkl. mąki pszennej

      3/4 szkl. ciepłej wody

      2 łyżki oliwy

       

      na farsz:

      grzyby suszone

      mięso gotowane

      cebula

      kapusta kiszona

      przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła np. bazylia i majeranek

       

      do okrasy:

      pokrojony w kostkę i przesmażony boczek

       

      Wykonanie:

      Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości lub wykorzystać z wcześniej ugotowanej zupy grzybowej. Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować do miękkości, po czym odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody.

      Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu.

      Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mięsa, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i przesmażyć na patelni.

      Z podanych składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto i cienko rozwałkować. Wykrawać za pomocą szklanki krążki i nakładać na każdy niewielką ilość farszu, zlepić dokładnie brzegi.

      Pierogi gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

      Podawać gorące i polane okrasą np. przesmażonym boczkiem.

      Smacznego :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 23 września 2015 13:17
  • poniedziałek, 27 października 2014
    • Zupa kapuściana

      zupa

      zupa

       

      Doskonała zupa na jesienne chłody, syta i mocno rozgrzewająca.

      Najlepiej ugotować ją na wędzonych żeberkach, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, ale jeżeli akurat nie mamy wędzonego mięcha wystarczy nawet sama kiełbacha :-)

       

      Składniki:

      mała główka białej kapusty

      wędzone żeberko

      2 kiełbasy np. śląskie

      ok. 25 dag wędzonego surowego boczku

      2 marchewki

      2 duże cebule

      2 czubate łyżki przecieru pomidorowego

      2 kostki rosołowe

      sól, pieprz

      4 liście laurowe

      kilka kulek ziela angielskiego

      majeranek

      odrobina ostrej papryki w proszku

       

      Wykonanie:

      Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować, po czym odlać tą wodę i zalać nową, w ilości takiej żeby nam dobrze przykryła kapustę. Dodać wędzone żeberko, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone cebule, rosołki i gotować pod przykryciem.

      Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty.

      Na patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać pokrojoną kiełbasę i chwile podsmażyć razem z boczkiem.

      Kiedy kapusta będzie już prawie miękka, dodać przesmażony boczek z kiełbasą.

      Na koniec dodać przecier pomidorowy, majeranek i zagotować.

      Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką i zupa gotowa :-)

      Smacznego :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kapuściana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 października 2014 12:57
  • poniedziałek, 14 kwietnia 2014
  • środa, 26 marca 2014
    • Kotlety kapuściane

       

      kotlety

      kotlety

       

      Kotlety z kapusty robiłam pierwszy raz. Nie miałam pomysłu co zrobić z połową główki kapusty, poniewierającej się w lodówce :-). Poszperałam w końcu w necie i wyszły mi takie o to kotlety :-)

      Muszę przyznać, że całkiem smaczne :-)

      Można je podawać z surówką, z sosem czosnkowym, czy nawet z samym ketchupem, dla mnie pycha :-)

       

      Składniki:

      1/2 główki świeżej kapusty

      1 duża cebula

      1 por (biała część)

      1 sucha kajzerka + mleko

      1 jajko

      sól, pieprz

      1 kostka rosołowa

      1 czubata łyżka kaszy manny (lub więcej)

      tłuszcz do smażenia

       

      Wykonanie:

      Kapustę poszatkować i ugotować w wodzie z kostką rosołową. Gdy będzie miękka odcedzić i odcisnąć z wody. Suchą kajzerkę namoczyć w mleku i również odcisnąć.

      Cebulę i pora pokroić i przesmażyć razem na tłuszczu.

      Kapustę i kajzerkę przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, dodać przesmażoną cebulę z porem, jajko, kasze mannę i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodać więcej manny.

      Następnie uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

      Smacznego :-)

       

      kotlety

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety kapuściane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 26 marca 2014 21:33
  • sobota, 08 marca 2014
    • Bigos

       

      bigos

      bigos

       

      Tradycyjne polskie danie z mięsa i kapusty, smaczne, syte i idealne na wszelkie imprezy. Wbrew pozorom wcale nie jest takie pracochłonne, wymaga jedynie dłuższego gotowania. niektórzy robią bigos wyłącznie z kiszonej kapusty, ja wolę jednak z mieszanej i taki Wam polecam :-)


      Składniki:

      2 kg kapusty kiszonej

      1 kg kapusty świeżej białej

      1 kg mięsa np. karczku

      ok. 40 dag kiełbasy np. śląskiej

      4 cebule

      10 dag smalcu

      garść suszonych grzybów (można zastąpić pieczarkami)

      kilka śliwek suszonych lub 2 łyżki powideł śliwkowych

      6 liści laurowych

      kilka kulek ziela angielskiego

      4 kostki rosołowe

      2 łyżki majeranku

      pieprz, ewentualnie sól

      kilka kropli tabasco (niekoniecznie)

      1 czubata łyżka przecieru pomidorowego

       

      Wykonanie:

      Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na smalcu. Dodać pokrojoną 1 cebulę i chwilę razem dusić.

      Kiełbasę pokroić w kostkę, i też obsmażyć na tłuszczu, dodać pokrojoną 1 cebulę i poddusić.

      Grzyby wypłukać i moczyć w wodzie ok. 15 minut.

      Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać wodą w garnku i zagotować, po czym odcedzić.

      Kapustę świeżą poszatkować, również zalać wodą, zagotować i odcedzić.

      Następnie w dużym garze połączyć obie kapusty i zalać taką ilością wody, żeby nam się w trakcie gotowania nie przypalało. Dodać wymoczone grzyby, pokrojone 2 cebule, liście laurowe, ziele angielskie i kostki rosołowe. Gotować ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, jeżeli woda odparuje, uzupełniać w miarę potrzeby. Dorzucić śliwki lub powidła, przesmażone mięso i kiełbasę z cebulą. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu co najmniej ok. 1 godziny. Pamiętać o przemieszaniu od czasu do czasu i pilnowaniu, żeby bigos nie przypalał się.

      Na koniec dodać przecier pomidorowy, majeranek, pieprz i sól do smaku, można doprawić również tabasco lub chilli.

      Bigos jest najlepszy gotowany dwa, a nawet trzy dni.

      Smacznego :-)


      bigos


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Bigos”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 08 marca 2014 15:14
  • niedziela, 19 stycznia 2014
  • niedziela, 29 września 2013
  • środa, 11 września 2013
    • Żeberka w kapuście z kociołka

       

      żeberka

      żeberka

       

      Na zakończenie lata proponuję żeberka w kapuście z kociołka ugotowane  "pod chmurką" :-).

      Pożywne i smaczne, zaspokajają głód i wymagania smakowe wielu gości. Warzone na ognisku, z dodatkiem wspaniałego wina Celebro pozostaną w naszej pamięci na długo... Palce lizać!

       

      Składniki:

      2 kg kapusty kiszonej

      2 kg żeberek

      1/2 kg cebuli

      1 szkl. wina białego Celebro

      odrobina oleju do smażenia

      liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

      vegeta, pieprz, sól

      6 ząbków czosnku

      papryka słodka i ostra

      odrobina chilli

      przyprawa maggi lub lubczyk

      kilka listków świeżej bazylii

       

      Wykonanie:

      Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami: rozgniecionym czosnkiem, pieprzem, solą i papryką. Odstawić na ok. 2 godz.

      Kapustę kiszoną opłukać, żeby nie była zbyt mocno kwaśna i wrzucić do kociołka. Cebulę obrać i pokroić, dorzucić do kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i vegetę. Kociołek zawiesić nad paleniskiem i warzyć na wolnym ogniu.

      W tym czasie obsmażyć żeberka na rozgrzanym tłuszczu w patelni, z obu stron na rumiano. Obsmażone żeberka dodać do kapusty, podlać winem, dodać chilli i maggi (lubczyk). Dusić wszystko razem pod przykryciem, aż do miękkości żeberek. Pod koniec dodać listki bazylii i ewentualnie jeszcze potrawę doprawić do smaku.

      Podawać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniaczkami.

      Smacznego :-)

       

      Uwaga: Potrawę tą możemy przygotować również w domu w zwykłym garnku na piecu. Próbowałam i wychodzi również smaczna :-)


      żeberka w kapuście

      kapusta 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Żeberka w kapuście z kociołka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 11 września 2013 08:19
  • poniedziałek, 10 grudnia 2012

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2