Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „fasola”

  • sobota, 21 marca 2015
    • Kasza jaglana po meksykańsku

       

      kasza

      kasza

       

      Podpatrzone u Dzikowiec od kuchni.

      Danie proste, smaczne i jakie zdrowe :-), może być podane zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.

       

      Składniki:

      1 pierś z kurczaka

      1 duża cebula

      1 pomidor

      1 papryka czerwona

      1 puszka fasoli czerwonej konserwowej

      1 mała puszka kukurydzy

      1 puszka pomidorów krojonych

      1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej

      oliwa do smażenia

      przyprawy:

      sól, papryka ostra, przyprawa do dań meksykańskich, szczypta cukru

       

      Wykonanie:

      Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami i odstawić. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę, a następnie dodać umytą i pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podusić, po czym dodać mięso. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodać pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę oraz pomidory z puszki razem zalewą. Przyprawić wszystko do smaku, wsypać kaszę i dusić na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszać, aby danie się nie przypaliło, w razie potrzeby podlać trochę wodą. Pod koniec dodać odsączona z zalewy fasolę i kukurydzę.

      Smacznego :-)

       

      kasza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kasza jaglana po meksykańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 21 marca 2015 13:17
  • sobota, 21 lutego 2015
  • poniedziałek, 29 lipca 2013
  • wtorek, 28 lutego 2012
    • Zupa fasolowa

      Mocno sycąca i rozgrzewająca zupa na chłodne zimowe dni...

      Składniki:

      30 dkg suchej fasoli

      2 marchewki

      kawałek selera

      kawałek pora

      1 pietruszka

      ok. 40dkg wędzonego żeberka

      można dać też wędzony boczek

      4 średnie ziemniaki

      1 mała cebula przypalona na ogniu

      2 rosołki

      3 ząbki czosnku

      pieprz, majeranek, vegeta (do smaku)

      ok. 2 litrów wody


       

      Wykonanie:

      Fasolę wypłukać i namoczyć na noc. Na drugi dzień gotować ją w tej wodzie razem z żeberkiem do miękkości. Jeśli jest potrzeba dolać wodę. Następnie dodać pora, przypaloną cebulę, pokrojone w drobną kostkę warzywa, ziemniaki pokroić trochę w grubszą kostkę. Wrzucić rosołki i przyprawy do smaku. Pod koniec, kiedy warzywa będą już miękkie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

      Smacznego :-)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa fasolowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lutego 2012 16:38
  • poniedziałek, 06 lutego 2012
    • Fasolka po bretońsku

      U mnie w domu wszyscy uwielbiają fasolkę po bretońsku, dlatego zawsze robię jej duży garnek, bo szybko znika :-) 


      fasolka

       fasolka

       

      Składniki:

      1/2 kg suszonej fasoli typu jaś

      ok. 30 dkg wędzonego boczku

      ok. 40 dkg dowolnej kiełbasy

      2 cebule

      tłuszcz np. smalec lub olej

      3 łyżki koncentratu pomidorowego

      2 rosołki KNORR

      papryka ostra i słodka

      pieprz, vegeta

      odrobina cukru

      liść laurowy i ziele angielskie

      2 czubate łyżki mąki

      ewentualnie majeranek

       

      Wykonanie:

      Fasolę wypłukać i namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień gotować ją w tej wodzie, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dorzucić boczek i kiełbasę i jeszcze chwile pogotować. Następnie odcedzić fasolę i wędlinę, wodę zostawić Boczek i kiełbasę drobno pokroić. Cebule obrać i pokroić, zrumienić na tłuszczu i zrobić na niej zasmażkę, dodając mąkę. Kiedy zasmażka nam się lekko zrumieni, wtedy dolać wodę spod fasoli i wymieszać. Dodać przyprawy i zagotować. Następnie dorzucić pokrojoną wędlinę,boczek i fasolę. Kiedy nam się wszystko razem zagotuje, na końcu dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku odrobiną cukru.

      Fasolka ma mieć smak lekko ostry, ale z nutą posmaku słodkiego.

      Smacznego :-)  


      fasolka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Fasolka po bretońsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2012 18:38

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2