Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „kasza”

  • czwartek, 07 maja 2015
  • sobota, 21 marca 2015
    • Kasza jaglana po meksykańsku

       

      kasza

      kasza

       

      Podpatrzone u Dzikowiec od kuchni.

      Danie proste, smaczne i jakie zdrowe :-), może być podane zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.

       

      Składniki:

      1 pierś z kurczaka

      1 duża cebula

      1 pomidor

      1 papryka czerwona

      1 puszka fasoli czerwonej konserwowej

      1 mała puszka kukurydzy

      1 puszka pomidorów krojonych

      1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej

      oliwa do smażenia

      przyprawy:

      sól, papryka ostra, przyprawa do dań meksykańskich, szczypta cukru

       

      Wykonanie:

      Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami i odstawić. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę, a następnie dodać umytą i pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podusić, po czym dodać mięso. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodać pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę oraz pomidory z puszki razem zalewą. Przyprawić wszystko do smaku, wsypać kaszę i dusić na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszać, aby danie się nie przypaliło, w razie potrzeby podlać trochę wodą. Pod koniec dodać odsączona z zalewy fasolę i kukurydzę.

      Smacznego :-)

       

      kasza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kasza jaglana po meksykańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 21 marca 2015 13:17
  • piątek, 04 kwietnia 2014
    • Kasza jaglana z sosem grzybowym i kurczakiem

       

      kasza jaglana

       kasza

       

      Kasza jaglana jest bez wątpienia jednym z najwartościowszych produktów naturalnych. Oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i dostarcza wielu cennych substancji odżywczych. Dlatego warto czasami ją zjeść, tym bardziej, że jest również smaczna :-).

       

      Składniki:

      ok. 40-50 dag mięsa z udek kurczaka

      ok. 30 dag mrożonych grzybów (mogą być świeże)

      3 cebule

      sól, pieprz

      kostka rosołowa

      szczypta vegety

      tłuszcz do smażenia

      1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej

       

      Wykonanie:

      Grzyby opłukać, pokroić w mniejsze kawałki i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojoną cebulę i dusić razem pod przykryciem.Mięso z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kawałki. Dodać do grzybów, dorzucić kostkę rosołową i dusić do miękkości. Podlać trochę wodą tak, żeby sos się nie przypalał. Na koniec doprawić solą, pieprzem i vegetą.

      Sos nie wymaga zagęszczania mąką, gdyż ta ilość cebuli po rozgotowaniu doskonale sama go zagęści.

      Kaszę jaglana opłukać na sicie zimną wodą, na koniec przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka i zalać 3 szkl. gorącej wody, trochę posolić. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 20 minut).

      Kaszę przełożyć na talerze i polać przygotowanym wcześniej sosem.

      Smacznego :-)

       

      sos

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kasza jaglana z sosem grzybowym i kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 04 kwietnia 2014 09:17
  • środa, 10 października 2012
    • Krupnik z lubczykiem

      krupnik

       krupnik

      W takie jesienne, chłodne dni nic tak nie smakuje jak talerz gorącej zupy... A o to sposób jak ją zrobić prosto i smacznie :-)

       

      Składniki:

      ok. 2 litrów wody

      4 skrzydełka z kurczaka lub porcja rosołowa

      2 marchewki

      1 pietruszka

      kawałek selera

      kawałek pora

      3 ziemniaki

      100g kaszy

      gałązka lubczyku

      1 cebula

      2 rosołki

      sól, pieprz

       

      Wykonanie:

      Opłukanego kurczaka zalać wodą i zagotować. W tym czasie obrać i umyć włoszczyznę. Cebulę przypalić na ogniu. Marchew, seler i korzeń pietruszki zetrzeć na tarle o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wszystkie jarzyny razem z przyprawami i lubczykiem wrzucić do wywaru z kurczaka. Jeżeli mamy natkę pietruszki czy liście selera również można dodać. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać kaszę i dalej gotować. Kiedy kasza będzie miękka, zupa jest gotowa.

      Smacznego :-)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik z lubczykiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 10 października 2012 18:36
  • czwartek, 01 marca 2012
    • Kasza zapiekana z boczkiem

      Przepis ten pochodzi z jednej z moich książek kucharskich. Oryginalna nazwa brzmi Kasza zapiekana z boczkiem według Pani Rejentowej :-). Danie to jest smaczne, jaki i bardzo syte. Polecam spróbować :-)

      Składniki:

      1 szkl. kaszy perłowej (2 woreczki)

      2 szkl. lekko osolonej wody

      30dkg wędzonego chudego boczku

      1 duża cebula

      2 jajka

      1 szkl. śmietany

      2 łyżki posiekanego koperku

      puszka groszku konserwowego

      1 szkl. startego żółtego sera

      przyprawy

      tłuszcz

      Wykonanie:

      Na gorącą osolona wodę sypiemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając aż kasza wchłonie cały płyn. Na tłuszczu topimy pokrojony w drobną kostkę boczek, po czym dodajemy go do kaszy, mieszamy, naczynie owijamy w gazetę, ustawiamy pod kocem.

      Posiekana cebulę lekko podsmażamy, groszek odsączamy z zalewy. Do miękkiej kaszy dodajemy cebule i groszek oraz piane ubita z białek, całość lekko doprawiamy. Składniki delikatnie mieszamy i wykładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Powierzchnie dokładnie wyrównujemy.

      Przygotowujemy sos: Smietanę lekko ubijamy z żółtkami, dodajemy ser, koperek, gdy trzeba doprawiamy, zalewamy kaszę sosem, wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. 180 st. C przez 20-25 minut.

      Podajemy, gdy sos lekko się zarumieni z sezonowa surówką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kasza zapiekana z boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 marca 2012 18:34

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2