Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „dynia”

  • poniedziałek, 08 grudnia 2014
    • Zupa dyniowo-kokosowa

      zupa

      zupa 

       

      Może zostało Wam jeszcze trochę dyni? :-)

      Dziś proponuję bardzo smaczną, zdrową i rozgrzewającą zupę. Najbardziej lubię ją z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym, polecam :-)

       

      Składniki:

      ok. 3 szkl. miąższu z dyni

      2 marchewki

      2 cebule

      biała część pora

      3 ziemniaki

      1 szkl. mleka kokosowego z puszki

      3 ząbki czosnku

      1 łyżeczka curry

      szczypta imbiru i startej gałki muszkatołowej

      1 kostka rosołowa

      sól, pieprz do smaku

      oliwa z oliwek

       

      Wykonanie:

      Na rozgrzanej oliwie w garnku zeszklić pokrojoną cebulę, por i czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Chwile wszystko razem poddusić, po czym zalać woda w ilości takiej, żeby nam dobrze wszystko przykryło i nie przypalało się. Dodać kostkę rosołową i pozostałe przyprawy. Gotować, aż do miękkości warzyw.

      Następnie dodać miąższ z dyni i dalej chwilę gotować. 

      Odstawić zupę z ognia i zmiksować na krem za pomocą blendera. Dodać mleko kokosowe i zagotować.

      Zupę podawać z grzankami, tostami lub chrupkim pieczywem.

      Smacznego :-)

       

      zupa 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa dyniowo-kokosowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 grudnia 2014 08:46
  • środa, 21 listopada 2012
  • środa, 19 września 2012
  • wtorek, 11 września 2012
  • sobota, 01 września 2012
    • Frittata z dynią

      frittata z dynią

      Jeśli nie macie jeszcze dosyć dyni, to proponuję Wam kolejne danie z jej dodatkiem :-)

      Składniki:

      30 dag wędzonego boczku

      1 cebula

      1/2 papryki czerwonej

      ok. 30 dag miąższu z dyni

      6 jajek

      sól, pieprz

      suszona bazylia

      papryka w proszku

      Wykonanie:

      Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Paprykę pokroić w kostkę, miąższ z dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dorzucić do boczku i cebuli. Przyprawić i wszystko razem chwilę podusić.Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem i zalać na wierzchu. Wstawić do piekarnika w temp. 180 st. C i zapiec. Wyjąć kiedy zetną nam się już jajka.

      Podawać na liściu sałaty, można również polać ketchupem. Smacznego :-)




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Frittata z dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 01 września 2012 10:44
  • czwartek, 30 sierpnia 2012
    • Dynia zapiekana z ryżem

      dynia zapiekana z ryżem

      Dalszy ciąg moich wariacji dyniowych :-), smaczne i syte, wegetariańskie danie obiadowe...

      Składniki:

      2 woreczki ryżu białego

      2 cebule

      ok. 60 dag miąższu z dyni

      sól, pieprz

      1 łyżeczka curry

      odrobina oleju

      20 dag sera żółtego

      na sos pomidorowy:

      40 dag dojrzałych pomidorów

      1/2 cebuli

      2 ząbki czosnku

      1 łyżeczka cukru

      szczypta bazylii

      sól, pieprz

      3 łyżki oliwy z oliwek

      3 łyżki gęstej śmietany

      Wykonanie:

      Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oliwie, wymieszać z ryżem. Dynię (miąższ) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ryżu, przyprawić solą, pieprzem, curry i dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej oliwą.

      Następnie przygotować sos pomidorowy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok.20 minut, po czym zmiksować na jednolitą masę. Dodać śmietanę i zagotować. Tak przygotowanym sosem, jeszcze ciepłym zalać ryż. Posypać na wierzchu startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 180 st.C.

      Podawać na ciepło, można polać sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Dynia zapiekana z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 sierpnia 2012 10:21
  • środa, 29 sierpnia 2012
  • wtorek, 28 sierpnia 2012
    • Ciasto dyniowe

      ciasto dyniowe

      ciasto dyniowe

       

      Tym razem proponuję coś na deser z dynią :-) Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, pięknie pachnie. Dodatkową zaletą jest to, że zrobicie je w mig :-) i w mig zniknie z talerza. Jeśli chcecie nim poczęstować również gości, to proponuje podwoić porcję :-)

       

      Składniki:

      ok. 30 dag miąższu z dyni

      2 szkl. mąki

      1 szkl. cukru

      4 jaja

      1/2 szkl. oleju

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      2 łyżeczki przyprawy do piernika

      cukier puder do posypania

       

      Wykonanie:

      Jajka i cukier ubić mikserem. Następnie dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Wszystko razem zmiksować, po czym dodać dynię startą na tarce o grubych oczkach i za pomocą łyżki wymieszać. Przełożyć do brytfanki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką, wstawić do piekarnika w temp. 180 st.C na 50 minut.

      Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :-)

      ciasto dyniowe


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto dyniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 sierpnia 2012 09:56
  • poniedziałek, 27 sierpnia 2012
    • Leczo z dyni

      leczo z dyni

      leczo dyniowe

      Tak jak obiecałam wcześniej, zamieszczam leczo z dyni. Wyszło bardzo smaczne, delikatne w smaku, dlatego proponuję troszkę ostrzej je przyprawić (ale to już wg własnego podniebienia, jak kto lubi). Z podanych proporcji wyszedł mi duży garnek, który i tak szybko był spałaszowany, ale to dowód na to, że wszystkim smakowało :-)

      Składniki:

      ok. 2 kg miąższu z dyni

      4 papryki czerwone lub kolorowe różne

      3 cebule

      ok. 30 dag kiełbasy

      ok. 20 dag boczku wędzonego

      1 duży pomidor

      3 łyżki koncentratu pomidorowego

      sól, pieprz

      5 liści laurowych

      parę ziaren ziela angielskiego

      szczypta ostrej papryki lub chilli

      Wykonanie:

      Boczek pokroić drobno i przetopić na patelni, dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną cebulę i chwilę razem poddusić. Przełożyć wszystko do garnka, dodać pokrojoną w kostkę dynię i paprykę. Dorzucić wszystkie przyprawy i dusić do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i leczo gotowe :-)

      Smacznego :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 sierpnia 2012 08:33
  • sobota, 25 sierpnia 2012
    • Zupa krem z dyni

      Dostałam od znajomego olbrzymią dynię. Nigdy wcześniej nie używałam w kuchni tego warzywa. Pierwszy za nią zabrał się mój mąż, przyrządził z niej zupę krem. Przyznam, że jadłam ją pierwszy raz w życiu i od razu mnie urzekła. Jest bardzo smaczna, delikatna i aromatyczna w smaku. Sami musicie spróbować, szczerze polecam :-)

      Jeszcze sporo mi jej zostało, więc na pewno zrobię z niej jeszcze leczo :-), które oczywiście też pojawi się na blogu...

       

      Składniki:

      ok. 1,5 kg miąższu z dyni (bez skóry i pestek)

      2 cebule

      3 ząbki czosnku

      4 średnie ziemniaki

      1 litr bulionu lub rosołu

      1 łyżeczka curry

      sól, pieprz

      cukier do smaku

      4 czubate łyżki gęstej śmietany

      4 łyżki oliwy z oliwek

       

      Wykonanie:

      Na rozgrzaną oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki, dusić ok. 15 minut pod przykryciem, po czym zalać rosołem i gotować aż do miękkości warzyw. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry i cukrem. Wszystko zmiksować i zaprawić śmietaną. Smacznego :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 25 sierpnia 2012 09:31

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2