Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „dynia”

  • wtorek, 07 listopada 2017
    • Bułeczki dyniowe

      bułki

      bułki

       

      Chlebek dyniowy już był, to może tym razem bułeczki? :-)

       

      Składniki:

      500 g mąki

      200 g puree z dyni

      20 g drożdży

      2 jajka

      80 g miękkiego masła

      80 g letniego mleka

      1 łyżka cukru

      1 łyżeczka soli

       

      Wykonanie:

      Mleko w misce wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę, jajka, sól, masło i puree z dyni. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

      Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

      Po tym czasie uformować z ciasta 12 bułeczek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

      Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C ok. 25 minut.

      Smacznego :-)

       

       bułki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki dyniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 listopada 2017 11:58
  • środa, 18 października 2017
  • czwartek, 05 października 2017
  • poniedziałek, 08 grudnia 2014
    • Zupa dyniowo-kokosowa

      zupa

      zupa 

       

      Może zostało Wam jeszcze trochę dyni? :-)

      Dziś proponuję bardzo smaczną, zdrową i rozgrzewającą zupę. Najbardziej lubię ją z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym, polecam :-)

       

      Składniki:

      ok. 3 szkl. miąższu z dyni

      2 marchewki

      2 cebule

      biała część pora

      3 ziemniaki

      1 szkl. mleka kokosowego z puszki

      3 ząbki czosnku

      1 łyżeczka curry

      szczypta imbiru i startej gałki muszkatołowej

      1 kostka rosołowa

      sól, pieprz do smaku

      oliwa z oliwek

       

      Wykonanie:

      Na rozgrzanej oliwie w garnku zeszklić pokrojoną cebulę, por i czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Chwile wszystko razem poddusić, po czym zalać woda w ilości takiej, żeby nam dobrze wszystko przykryło i nie przypalało się. Dodać kostkę rosołową i pozostałe przyprawy. Gotować, aż do miękkości warzyw.

      Następnie dodać miąższ z dyni i dalej chwilę gotować. 

      Odstawić zupę z ognia i zmiksować na krem za pomocą blendera. Dodać mleko kokosowe i zagotować.

      Zupę podawać z grzankami, tostami lub chrupkim pieczywem.

      Smacznego :-)

       

      zupa 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa dyniowo-kokosowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 grudnia 2014 08:46
  • środa, 21 listopada 2012
  • środa, 19 września 2012
  • wtorek, 11 września 2012
  • sobota, 01 września 2012
    • Frittata z dynią

      frittata z dynią

      Jeśli nie macie jeszcze dosyć dyni, to proponuję Wam kolejne danie z jej dodatkiem :-)

      Składniki:

      30 dag wędzonego boczku

      1 cebula

      1/2 papryki czerwonej

      ok. 30 dag miąższu z dyni

      6 jajek

      sól, pieprz

      suszona bazylia

      papryka w proszku

      Wykonanie:

      Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Paprykę pokroić w kostkę, miąższ z dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dorzucić do boczku i cebuli. Przyprawić i wszystko razem chwilę podusić.Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem i zalać na wierzchu. Wstawić do piekarnika w temp. 180 st. C i zapiec. Wyjąć kiedy zetną nam się już jajka.

      Podawać na liściu sałaty, można również polać ketchupem. Smacznego :-)




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Frittata z dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 01 września 2012 10:44
  • czwartek, 30 sierpnia 2012
    • Dynia zapiekana z ryżem

      dynia zapiekana z ryżem

      Dalszy ciąg moich wariacji dyniowych :-), smaczne i syte, wegetariańskie danie obiadowe...

      Składniki:

      2 woreczki ryżu białego

      2 cebule

      ok. 60 dag miąższu z dyni

      sól, pieprz

      1 łyżeczka curry

      odrobina oleju

      20 dag sera żółtego

      na sos pomidorowy:

      40 dag dojrzałych pomidorów

      1/2 cebuli

      2 ząbki czosnku

      1 łyżeczka cukru

      szczypta bazylii

      sól, pieprz

      3 łyżki oliwy z oliwek

      3 łyżki gęstej śmietany

      Wykonanie:

      Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oliwie, wymieszać z ryżem. Dynię (miąższ) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ryżu, przyprawić solą, pieprzem, curry i dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej oliwą.

      Następnie przygotować sos pomidorowy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok.20 minut, po czym zmiksować na jednolitą masę. Dodać śmietanę i zagotować. Tak przygotowanym sosem, jeszcze ciepłym zalać ryż. Posypać na wierzchu startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 180 st.C.

      Podawać na ciepło, można polać sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Dynia zapiekana z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 sierpnia 2012 10:21
  • środa, 29 sierpnia 2012

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2