Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „jajka”

  • niedziela, 11 marca 2018
    • Ciasto styropian z jogurtów greckich

      ciasto

      ciasto

       

       

      Ciasto w smaku przypomina sernik, już go publikowałam na blogu w nieco innej wersji tutaj, polecam zarówno jedna, jak i druga wersja jest bardzo smaczna :-)

       

      Składniki:

      na ciasto:

      3 szkl. mąki

      5 żółtek

      25 dag margaryny

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 szkl. cukru

       

      masa:

      jogurt grecki (ok. 1 kg)

      200 g wiórków kokosowych

      5 białek

      1 szkl. cukru

      1 op. budyniu śmietankowego

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      dodatkowo:

      dżem np. porzeczkowy

       


      Wykonanie:

      Mąkę, cukier, żółtka, margarynę i proszek do pieczenia wymieszać razem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i zamrozić. Jogurty zmiksować razem z wiórkami kokosowymi, budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia. Ubite białka dodać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać.

      Prostokątna formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część zamrożonego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 180 st.C i podpiec (ok. 5 minut).

      Na podpieczone ciasto rozsmarować dżem, wyłożyć masę jogurtową, a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.

      Włożyć do piekarnia i piec ok. 45 minut w temp. 180 st. C.

      Smacznego :-)

      

      ciasto



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto styropian z jogurtów greckich”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 marca 2018 11:22
  • poniedziałek, 26 lutego 2018
    • Sałatka brokułowa

      sałatka

      sałatka

       

      Dawno mnie tu nie było, a pasowałoby coś wrzucić na ząb :-)

      Dziś proponuję bardzo smaczną i szybką sałatkę brokułową.

       

      Składniki:

       

      1 brokuł (500g)

      4 jajka ugotowane na twardo

      słoik pomidorów suszonych w zalewie

      garść ziaren słonecznika

      2 czubate łyżki majonezu

      3 czubate łyżki jogurtu greckiego

      2 ząbki czosnku

      szczypta oregano

      sól, pieprz

       

      Wykonanie:

       

      Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo.

      Ugotowanego brokuła przełożyć na półmisek.

      Jajka pokroić na ćwiartki i wyłożyć na brokuła. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem.

      Pomidory wyciągnąć z zalewy (można jeszcze pokroić na mniejsze kawałki) i wyłożyć na jajka.

       

      Przygotować sos, mieszając majonez z jogurtem, rozgniecionym czosnkiem i oregano. Polać nim warzywa.

      Wierzch sałatki posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.

      Smacznego :-)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka brokułowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 lutego 2018 14:21
  • sobota, 23 grudnia 2017
    • Szybki piernik

       piernik

      piernik

       

      Dawno mnie tu nie było... ale dziś opublikuję dla Was chociaż świąteczny piernik. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

       

      Składniki:

       

      50 g masła

      120 g miodu

      2 łyżki przyprawy do piernika

      1/2 łyżeczki cynamonu

      szczypta imbiru

      3 jajka

      1/4 szkl. mleka

      300 g mąki

      100 g cukru pudru

      2 łyżeczki sody oczyszczonej

      100 g suszonych śliwek

      100 g rodzynek

      trochę rumu

       

      na polewę:

      3 łyżki kakao

      3 łyżki cukru

      3 łyżki wody

      60 g margaryny

       

      Wykonanie:

       

      Pokrojone śliwki i rodzynki namoczyć w rumie. Masło z miodem i przyprawami roztopić w rondlu. Ostudzić i wymieszać z sodą. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodać roztopioną masę, wymieszać. Następnie dodać mąkę, mleko i wymieszać. Śliwki i rodzynki obtoczyć w mące, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

      Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st.C ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. 

      Kakao, cukier i wodę zagotować w rondelku, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i rozpuścić w masie margarynę. Polać polewą wystudzony piernik.

      Można do dekoracji posypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.

      Smacznego :-)

       

      piernik 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Szybki piernik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 23 grudnia 2017 19:38
  • piątek, 01 września 2017
  • środa, 05 kwietnia 2017
  • środa, 29 marca 2017
    • Sernik Izaura

      sernik

      sernik

       

      Połączenie ciasta kakaowego z sernikiem, efekt wyborny :-) Sami spróbujcie...

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      2 szkl. mąki

      1 i 1/2 szkl. cukru

      200 g masła

      4 jajka

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      na masę serową:

      1 kg zmielonego sera

      6 jajek

      1 szkl. cukru

      100 g masła

      1 op. cukru waniliowego

      1 budyń śmietankowy

      100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

      ewentualnie olejek pomarańczowy

       

      Wykonanie:

       

      Ciasto:

      Żółtka oddzielić od białek. Masło, cukier i kakao podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i białka ubite na sztywno. Delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

       

      Masa serowa:

      Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo miękkie masło. Następnie dodawać po trochu ser i budyń. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Można dodać tez olejek zapachowy.

      Masę serową wyłożyć na ciasto.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 170 st. C i piec około 1 godz.

      Po ostudzeniu sernik polać czekoladową polewą.

      Smacznego :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Izaura”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 13:21
  • wtorek, 17 stycznia 2017
  • wtorek, 03 stycznia 2017
  • piątek, 25 listopada 2016
  • środa, 09 listopada 2016

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2