Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „jajka”

  • środa, 05 kwietnia 2017
  • środa, 29 marca 2017
    • Sernik Izaura

      sernik

      sernik

       

      Połączenie ciasta kakaowego z sernikiem, efekt wyborny :-) Sami spróbujcie...

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      2 szkl. mąki

      1 i 1/2 szkl. cukru

      200 g masła

      4 jajka

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      na masę serową:

      1 kg zmielonego sera

      6 jajek

      1 szkl. cukru

      100 g masła

      1 op. cukru waniliowego

      1 budyń śmietankowy

      100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

      ewentualnie olejek pomarańczowy

       

      Wykonanie:

       

      Ciasto:

      Żółtka oddzielić od białek. Masło, cukier i kakao podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i białka ubite na sztywno. Delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

       

      Masa serowa:

      Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo miękkie masło. Następnie dodawać po trochu ser i budyń. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Można dodać tez olejek zapachowy.

      Masę serową wyłożyć na ciasto.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 170 st. C i piec około 1 godz.

      Po ostudzeniu sernik polać czekoladową polewą.

      Smacznego :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Izaura”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 13:21
  • wtorek, 17 stycznia 2017
  • wtorek, 03 stycznia 2017
  • piątek, 25 listopada 2016
  • środa, 09 listopada 2016
  • piątek, 08 kwietnia 2016
    • Frittata z brokułem

      frittata

      frittata

      frittata

       

      Nie macie pomysłu na smaczny i szybki obiad. Oto idealny pomysł, gorąco Wam polecam :-)

      Danie to może też być kolacją na ciepło :-)

       

      Składniki:

      1 główka brokułu

      ok. 150 g wędzonej szynki

      2 cebule

      5 jajek

      3 łyżki mleka

      2 łyżki mąki

      2 łyżki masła klarowanego

      ok. 100 g tartego żółtego sera

      sól, pieprz

       

      Wykonanie:

      Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać pokrojoną drobno szynkę, doprawić solą i pieprzem, i razem przesmażyć.

      Brokuła umyć i podzielić na różyczki, ugotować na parze (ok. 10 minut).

      Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim po kolei przesmażoną cebulę z szynką, brokuł i starty żółty ser.

      Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodać żółtka, mąkę i mleko. Doprawić solą i pieprzem, wylać masę na wierzch sera.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 st.C na ok. 20-30 minut. Piec do momentu, aż jajka się zetną.

      Podawać na ciepło, można polać też ketchupem.

      Smacznego :-)


      frittata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Frittata z brokułem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 08 kwietnia 2016 11:09
  • wtorek, 22 marca 2016
  • czwartek, 24 grudnia 2015
    • Sernik krakowski

      sernik

      sernik

      sernik 

       

      Jeśli pierniko-sernik nie przypadł Wam do gustu, polecam coś bardziej klasycznego, a mianowicie tradycyjny sernik krakowski z kratką :-)

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      25 dag mąki

      10 dag cukru pudru

      125 g masła

      1 jajko

      1 op. cukru waniliowego

       

      na masę serową:

      1 kg tłustego lub półtłustego twarogu dwukrotnie zmielonego

      10 dag masła

      8 jajek

      25 dag cukru

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      3 łyżki cukru waniliowego

      100 g rodzynków lub kandyzowanej skórki pomarańczowej

       

      na lukier:

      1 biało

      150 g cukru

      kilka kropli soku z cytryny

      oraz

      1 żółtko do posmarowania pasków ciasta

       

      Wykonanie:

      Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

      Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i podpiec na złoty kolor.  Pozostałą część ciasta włożyć z powrotem do lodówki.

      Przygotować masę serową. Masło, 20 dag cukry i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku i części twarogu.

      Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru.

      Pianę dodać do masy serowej, razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami, delikatnie wszystko wymieszać.

      Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać.

      Wyjąć pozostałe ciasto z lodówki, cienko rozwałkować i powycinać paski. Ułożyć z nich na serniku kratkę i posmarować je żółtkiem.

      Piec około 1 godz. w temp. 170 st.C.

      Po schłodzeniu ciasta (najlepiej przy otwartym piekarniku), przygotować lukier, ucierając cukier z białkiem. Do smaku dodać trochę soku z cytryny.

      Posmarować lukrem sernik i ciasto gotowe :-)

      Smacznego :-)

       

      sernik

      sernik


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik krakowski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 grudnia 2015 11:07
  • sobota, 07 listopada 2015

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2