Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „śledzie”

  • wtorek, 17 stycznia 2017
  • wtorek, 06 grudnia 2016
    • Śledzie pomorskie

      śledzie

      śledzie

       

      Idą Święta... coraz szybszymi krokami zbliża się Boże Narodzenie, a na Wigilijnym stole nie może oczywiście zabraknąć śledzi :-)

      Dziś podaje przepis na klasyczne śledzie pomorskie, do których użyłam rodzynek HELIO.

       

      Składniki:

      400 g matjasów w oleju (2 tacki)

      można też użyć matjasów z beczki, ale wcześniej trzeba je wymoczyć

      ok. 50 ml oleju

      2 duże cebule

      100 g rodzynek

      2 łyżki płynnego miodu

      3 łyżki koncentratu pomidorowego

      3 łyżki octu jabłkowego

      kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

      szczypta gorczycy

       

      Wykonanie:

      Śledzie pokroić w 2 cm kawałki.

      Cebulę obrać, w miarę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać miód i chwilkę dusić.

      Koncentrat wymieszać z octem i dodać do cebuli, dusić na małym ogniu. Dodać potłuczone w moździerzu ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz wypłukane rodzynki. Doprawić szczyptą gorczycy, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

      Sos wymieszać z pokrojonymi śledziami i odstawić na noc do lodówki.

      Smacznego :-)


      śledzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie pomorskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 grudnia 2016 11:26
  • poniedziałek, 18 stycznia 2016
  • niedziela, 20 grudnia 2015
    • Sałatka śledziowa z buraczkami

      śledzie

      śledzie 

       

      Święta coraz bliżej, czas wybrać jakieś świąteczne menu :-)

      Macie jakieś ulubione śledzie, które przygotowujecie na wieczerzę wigilijną? Ja tym razem zainspirowałam się u Cukiereczka :-)

      Gorąco Wam polecam...

       

      Składniki:

      2 filety śledziowe marynowane

      1 jabłko

      4 małe buraczki

      2 małe ziemniaki

      1/2 puszka groszku konserwowego

      1 mała cebula

      2 ogórki kiszone

      3 łyżki majonezu

      3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

      ocet jabłkowy

      sól, pieprz, cukier

      posiekana natka pietruszki

       

      Wykonanie:

      Buraczki i ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zaś ziemniaki pokroić w kostkę.

      Do buraczków dodać pokrojoną drobno cebulkę, sól, pieprz, cukier i ocet do smaku.

      Jabłko obrać ze skóry i pokroić w kostkę, podobnie pokroić ogórki. Śledzie zaś pokroić w paski. Połączyć z pokrojonymi ziemniakami, dodać odsączony z zalewy groszek i dodać posiekaną natkę. Dodać majonez wymieszany z jogurtem i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem.

      Na półmisku układać na przemian buraczki i śledzie.

      Smacznego :-)

       

      śledzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka śledziowa z buraczkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 grudnia 2015 17:26
  • poniedziałek, 29 września 2014
    • Śledzie curry

      śledzie

      śledzie2

       

      Pyszne śledzie, które przyrządzisz błyskawicznie. Następnym razem jabłko zastąpię ananasem z puszki, myślę że będą jeszcze lepsze :-)

       

      Składniki:

      1 tacka matjasów ok. 250g np. Lisnera

      1 cebula

      1 jabłko

      1 czubata łyżka majonezu

      2 płaskie łyżki gęstej śmietany

      1 płaska łyżka musztardy

      3 łyżeczki curry

      sok z cytryny

       

      Wykonanie:

      Cebulę obrać, pokroić i wrzucić na wrzątek na 1 minutę, żeby ją lekko sparzyć. Jabłko obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śledzie pokroić w paski lub kostkę, skropić kilkoma kroplami z cytryny.

      Majonez, śmietanę i musztardę wymieszać w miseczce razem z curry. Dodać wystudzona cebulę, starte jabłko i śledzie. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki, do przegryzienia.

      Smacznego :-)

       

      śledzie

      śledzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 września 2014 15:54
  • środa, 06 sierpnia 2014
  • poniedziałek, 20 stycznia 2014
  • sobota, 21 grudnia 2013
    • Śledzie w sosie tzatziki

      śledzie 

      Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, polecane szczególnie dla tych, którzy lubią sosy czosnkowe, w połączeniu ze śledziami :-) Mojemu mężowi bardzo te śledzie posmakowały, więc chyba zrobię na Wigilię :-)

       

      Składniki:

      1 op. śledzi matiasów w oleju (tacka)

      1 świeży ogórek

      3 ząbki czosnku

      2 czubate łyżki jogurtu greckiego

      1 czubata łyżka majonezu

      kilka kropel soku z cytryny

      pieprz

      ewentualnie koperek

       

      Wykonanie:

      Śledzie odcedzić z zalewy i pokroić w paski. Można również użyć matiasów z beczki, trzeba je, tylko wcześniej wymoczyć, żeby nie były za słone. Następnie skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny. Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać do sosu startego ogórka i wymieszać ze śledziami. Można również dodać trochę posiekanego koperku. Odstawić do lodówki, do przegryzienia :-)

      Smacznego:-)

       

      śledzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie w sosie tzatziki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 21 grudnia 2013 12:10
  • sobota, 15 czerwca 2013
  • niedziela, 28 kwietnia 2013
    • Śledzie w śmietanie od Agi

      śledzie

      Jako fanka śledzi :-) szukam ciągle nowych przepisów na ich podanie. Muszę przyznać, że receptura ta, jak najbardziej odpowiada moim kubkom smakowym. Jedyną wadą przepisu jest to, że należy przygotować je dużo wcześniej, gdyż im dłużej poleżakują w zalewie, tym będą lepsze. Ale cierpliwość na prawdę się opłaca :-)

      Możemy oczywiście przygotować więcej śledzi w zalewie, a wyjmować z niej tylko taką część, jaka nam w danym momencie będzie potrzebna, a pozostałe śledzie zostawić na kolejne dni. W lodówce spokojnie mogą być przechowywane nawet cztery tygodnie.

      Dlatego też podaję większą ilość składników na zalewę, tak żeby wystarczyła nam na 1 kg śledzi.

       

      Składniki:

      1 kg śledzi matjasów

      czerwona cebula

      majonez i śmietana pół na pół

      zalewa:

      1 1/2 szkl. wody

      1 1/2 szkl. octu

      1 szkl. cukru

      10 goździków

       śledzie

       

      Wykonanie:

      Śledzie wymoczyć i kilka razy wypłukać (najlepiej spróbować kawałek, czy nie są zbyt słone). Z podanych składników ugotować zalewę i wystudzić. Następnie zalać nią śledzie i odstawić do lodówki na kilka dni.

      Kiedy śledzie już naciągną dobrze zalewą, przygotowujemy z nich potrawę. Cebulę obrać i pokroić drobno. Majonez wymieszać ze śmietaną. Wszystko razem połączyć z pokrojonymi w kawałki śledziami. Można dla smaku dodać odrobinę zalewy, ale nie za dużo, tak żeby sos nam za bardzo się nie rozrzedził.

      Smacznego :-)

       

      śledzie


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie w śmietanie od Agi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 kwietnia 2013 14:28

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2