Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „wypieki”

  • środa, 18 października 2017
  • piątek, 01 września 2017
  • piątek, 14 lipca 2017
    • Ciasto z porzeczkami i bezą

      ciasto

      ciasto

      ciasto

       

      Czas wykorzystać sezon porzeczkowy :-)

      Przepis znalazłam na blogu Mała cukierenka 

      Ciasto jest pyszne, łatwe w przygotowaniu, gorąco polecam...

       

      Składniki:

       

      ciasto:

      40 dag mąki

      150 g masła

      130 g cukru

      6 żółtek

      220 ml mleka

      1 cukier waniliowy

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      skórka starta z 1 cytryny

       

      wierzch:

      ok. 80 dag czerwonych porzeczek (umyte i obrane)

      1 i 1/2 szkl. cukru

      4 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      Wykonanie:

      Masło z obydwoma cukrami utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodawać stopniowo żółtka, dalej miksując na średnich obrotach.

      Do masy dodawać w 3 partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Krótko miksować do połączenia składników. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny.

      Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1/3 wyłożyć na ciasto.

      Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Miksować, aż rozpuści się cały cukier. Następnie do piany dodać resztę porzeczek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 st.C. z funkcją grzania góra i dół. Piec na najniższym poziomie ok. 60 minut. Po ok. 30 minutach ciasto nakryć folia aluminiową, żeby wierzch się za bardzo nie spiekł.

      Smacznego :-)

       

       

      ciasto

      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z porzeczkami i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 14 lipca 2017 19:30
  • wtorek, 27 czerwca 2017
    • Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

      ciasto

      ciasto

      ciasto

       

      Pyszne, domowe, pachnące ciasto drożdżowe, z dodatkiem rabarbaru i truskawek.

       

      Składniki:

      500 g mąki tortowej

      42 g świeżych drożdży

      200 ml letniego mleka

      2 jajka

      100 g miękkiego masła

      100 g cukru

      2 op. cukru waniliowego

      szczypta soli

       

      na kruszonkę:

      1/2 szkl. mąki

      1/2 szkl. cukru

      ok. 100 g masła

       

      dodatkowo:

      ok. 500 g rabarbaru

      kilka truskawek

       

      Wykonanie:

      Drożdże najlepiej w plastikowej misce, rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić rozczyn na 10 minut do wyrośnięcia.

      Dodać pozostały cukier, cukry waniliowe, masło, jajka, mąkę i sól.

      Zarobić gładkie i elastyczne ciasto, rękami lub za pomocą miksera. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

      Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozłożyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczka i odstawić jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

      W tym czasie przygotować kruszonkę, łącząc wszystkie składniki razem.

      Wyłożyć na ciasto umyte i obrane z szypułek truskawki (większe truskawki przekroić) oraz umyty, obrany i pokrojony w kawałki rabarbar. Można wcześniej rabarbar i truskawki obsypać cukrem.

      Wierzch ciasta posypać kruszonką.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 160 st. C ( z termoobiegiem) na ok. 50 minut.

      Smacznego :-)


      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 czerwca 2017 16:25
  • piątek, 14 kwietnia 2017
    • Babka serowa

      babka

       

      Smacznych szyneczek i jajeczek oraz wszystkiego dobrego na nadchodzące Święta Wielkanocne życzy agattek.blox :-)

      W załączeniu do życzeń przepis na babę :-)

       

      Składniki:

      350 g serka twarogowego homogenizowanego np. President

      350 g maki tortowej

      2 jajka

      3/4 szkl. cukru

      200g margaryny

      2 czubate łyżki kwaśnej śmietany

      1 op. cukru waniliowego

      garść rodzynek

      olejek do ciasta np. waniliowy

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Wykonanie:

      Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić z obydwoma cukrami na puszystą masę.

      Dodać ser wymieszany ze śmietaną.

      Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną margarynę.

      Na koniec dodać do masy rodzynki i olejek, dokładnie wymieszać.

      Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Przełożyć do niej masę i wstawić do piekarnika. Piec w temp.180 st.C ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka.

      Smacznego :-)


      babka




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Babka serowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 14 kwietnia 2017 08:36
  • środa, 29 marca 2017
    • Sernik Izaura

      sernik

      sernik

       

      Połączenie ciasta kakaowego z sernikiem, efekt wyborny :-) Sami spróbujcie...

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      2 szkl. mąki

      1 i 1/2 szkl. cukru

      200 g masła

      4 jajka

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      na masę serową:

      1 kg zmielonego sera

      6 jajek

      1 szkl. cukru

      100 g masła

      1 op. cukru waniliowego

      1 budyń śmietankowy

      100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

      ewentualnie olejek pomarańczowy

       

      Wykonanie:

       

      Ciasto:

      Żółtka oddzielić od białek. Masło, cukier i kakao podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i białka ubite na sztywno. Delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

       

      Masa serowa:

      Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo miękkie masło. Następnie dodawać po trochu ser i budyń. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Można dodać tez olejek zapachowy.

      Masę serową wyłożyć na ciasto.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 170 st. C i piec około 1 godz.

      Po ostudzeniu sernik polać czekoladową polewą.

      Smacznego :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Izaura”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 13:21
  • poniedziałek, 27 lutego 2017
    • Drożdżówki z serem

      bułki

      bułki

       

      Puszyste i miękkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem serowym. Oczywiście ser możemy zastąpić marmoladą, budyniem lub jakimkolwiek innym nadzieniem.

      Bułki są na prawdę pyszne, polecam :-)

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      500 g mąki

      30 g drożdży

      250 g mleka

      2 jajka

      1 op. cukru waniliowego

      5 łyżek cukru

      75 g roztopionego masła

      szczypta soli

       

      na nadzienie:

      ok. 40 dag sera twarogowego półtłustego

      2 żółtka

      1 op. cukru waniliowego

      ok. 5 łyżek cukru (do smaku)

       

      dodatkowo:

      1 jajko do posmarowania bułek

       

      bułki 

       

      Wykonanie:

      Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

      Pozostałą mąkę wymieszać z obydwoma cukrami, dodać szczyptę soli, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto, dodając w międzyczasie roztopione masło.

      Kiedy ciasto już będzie miękkie i elastyczne, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

      W tym czasie przygotować nadzienie, łącząc ser z cukrem i żółtkami. Najlepiej utrzeć za pomocą widelca na gładka masę.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 15 równych części, formować płaskie bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ponownie ściereczka i zostawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

      Gdy bułeczki podrosną, zrobić w każdej bułce wgłębienie, wciskając mocno dno szklanki. Wgłębienie wypełnić nadzieniem z sera.

      Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

      Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temp. 180 st.C.

      Smacznego :-)

       

      bułki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2017 16:03
  • poniedziałek, 09 stycznia 2017
  • czwartek, 15 grudnia 2016
    • Makowiec na kruchym cieście

      makowiec

      ciasto

      makowiec

       

       

      O to sposób jak zrobić szybko makowiec, bez mozolnego mielenia maku, bowiem można do tego użyć gotowej masy makowej firmy HELIO, dzięki czemu ciasto robi się błyskawicznie.

      Zachęcam do zrobienia takiego makowca na zbliżające się święta Bożego Narodzenia :-)

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      2 szkl mąki

      1/2 szkl cukru

      20 dag masła

      4 żółtka

      1 łyżeczka proszku dopieczenia

       

      na masę makową:

      1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO

      2 jabłka

      4 białka

      2 łyżki kaszy manny

       

      do dekoracji:

      polewa dekoracyjna biała HELIO

      płatki migdałowe HELIO


       

      Wykonanie:

      Mąkę i schłodzone masło posiekać nożem. Dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godz.

      Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto.

      Podpiec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st.C ok. 10 minut.

      W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z masą, dodając kaszę mannę.

      Masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 50 minut w temp. 180 st.C.

      Po wystudzeniu ciasto można udekorować lukrem lub czekoladą. Ja użyłam polewy dekoracyjnej białej firmy HELIO i posypałam płatkami migdałowymi.

       

      Smacznego :-)


      makowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec na kruchym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 grudnia 2016 20:36
  • poniedziałek, 12 grudnia 2016

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2