Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „mięso”

  • środa, 08 czerwca 2016
    • Domowe hamburgery z grilla

      hamburger

      hamburger

       

      Sezon grillowy dawno otwarty. Jeśli znudziły Wam się już różnego rodzaju kiełbaski, czy kaszanki, zachęcam do zasmakowania takiego "zdrowszego fast fooda" z grilla :-)

      Doskonałym dodatkiem do grillowanego hamburgera będzie Remulada duńska firmy FOLWARK.

       

      Z podanej proporcji wychodzi 6 szt. kotletów.

       

      Składniki:

      ok. 1/2 kg zmielonego mięsa wołowego

      1 cebula

      1 jajko

      3 ząbki czosnku

      2 łyżki ketchupu

      2 łyżki musztardy

      sól, pieprz

      odrobina wody

      oliwa do smażenia

       

      dodatkowo:

      6 szt. bułek do hamburgerów

      stary żółty ser

      liście sałaty

      sos Remulada duńska

       

      hamburger 

       

      Wykonanie:

      Pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę zeszklić na odrobinie rozgrzanej oliwy.

      Mięso wymieszać z jajkiem, ketchupem, musztardą i łyżeczką wody.

      Dodać przestudzoną cebulkę z czosnkiem i doprawić solą i pieprzem.

      Wszystko wymieszać dokładnie dłonią.

      Następnie formować okrągłe kotlety, dopasowując wielkością do bułek.

      Grillować na rozgrzanym grillu z obu stron, aż do zrumienienia.

      Bułki przekrawamy na połówki i podgrzewamy lekko np. w mikrofali.

      Każdą połówkę smarujemy remuladą duńską, kładziemy po jednym liściu sałaty, kotlecie i posypujemy startym żółtym serem. Składamy i gotowe :-)

      Smacznego :-)

       

      hamburger

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe hamburgery z grilla”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 08 czerwca 2016 16:19
  • poniedziałek, 29 lutego 2016
  • poniedziałek, 14 grudnia 2015
  • czwartek, 29 października 2015
  • sobota, 17 października 2015
    • Schab zapiekany z pieczarkami

      schab

      schab

       

      Przepis znaleziony w kalendarzu. Lubię dania, w których jest mało składników, więc postanowiłam go wypróbować. Danie jest pyszne, aczkolwiek sosu wyszło dużo, więc można zrobić go o połowę mniej. Ja wykorzystałam go na drugi dzień do placków ziemniaczanych. 

       

      Składniki:

      1/2 kg schabu

      1/2 kg pieczarek

      2 zupy pieczarkowe w proszku

      150 g jogurtu naturalnego

      zielona pietruszka

      sól, pieprz

       

      Wykonanie:

      Pieczarki opłukać i pokroić w słupki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 30 minut, po czym odcedzić.

      Mięso pokroić na kotleciki i rozbić. Lekko posolić i popieprzyć. Obsmażyć na tłuszczu z obu stron.

      Zupy pieczarkowe rozpuścić w 1 litrze wody, dodać jogurt, zieloną pietruszkę i wymieszać. Do tego włożyć opieczone porcje mięsa i dusić około 45 minut. Następnie wyjąć mięso.

      W 1/2 szkl. wody rozmieszać 2 łyżki mąki i wlać do gotującego się sosu i zagotować.

      Do sosu dodać wcześniej ugotowane pieczarki i z powrotem przełożyć mięso. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

      Smacznego :-)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Schab zapiekany z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 17 października 2015 17:35
  • środa, 23 września 2015
    • Domowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

      pierogi

      pierogi

       

      Do pierogów chyba nie trzeba nikogo namawiać :-)

      Każdy ma jakiś swój ulubiony farsz, ja dzisiaj proponuję farsz mieszany, bo składają się na niego mięso, kapusta kiszona i grzyby.

      Proporcja składników dowolna, dlatego nie podaję ilości, zawsze wychodzą smaczne :-)

      Mięso wykorzystuję najczęściej to, które zostanie mi z rosołu, a grzyby zaś mam z wcześniej ugotowanej zupy grzybowej tak, że nic się nie zmarnuje :-)

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      2 szkl. mąki pszennej

      3/4 szkl. ciepłej wody

      2 łyżki oliwy

       

      na farsz:

      grzyby suszone

      mięso gotowane

      cebula

      kapusta kiszona

      przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła np. bazylia i majeranek

       

      do okrasy:

      pokrojony w kostkę i przesmażony boczek

       

      Wykonanie:

      Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości lub wykorzystać z wcześniej ugotowanej zupy grzybowej. Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować do miękkości, po czym odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody.

      Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu.

      Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mięsa, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i przesmażyć na patelni.

      Z podanych składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto i cienko rozwałkować. Wykrawać za pomocą szklanki krążki i nakładać na każdy niewielką ilość farszu, zlepić dokładnie brzegi.

      Pierogi gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

      Podawać gorące i polane okrasą np. przesmażonym boczkiem.

      Smacznego :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 23 września 2015 13:17
  • wtorek, 30 czerwca 2015
    • Roladki z indyka

      roladki

       

      Dzisiaj zapraszam na przepyszne roladki z indyka :-)

       

      Składniki:

      ok. 6 szt. sznycli z indyka

      2 szt. białej kiełbasy

      6 grubszych plasterków sera żółtego

      2 cebule

      przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka słodka w proszku

      śmietana i mąka do zagęszczenia sosu

      (1 czubata łyżka mąki na 1/2 szkl. śmietany)

      tłuszcz do smażenia

       

      Wykonanie:

      Sznycle umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, po czym oprószyć przyprawami.

      Na każdym sznyclu ułożyć po plasterku sera i kawałku białej kiełbasy, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

      Cebulę obrać, pokroić i dodać do roladek. Podlać wodą (można dodać również wina, podkreśli smak potrawy) i dusić pod przykryciem do miękkości roladek.

      Na koniec zagęścić sos mąką wymieszaną ze śmietaną.

      Smacznego :-)


      roladki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z indyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 czerwca 2015 12:49
  • środa, 13 maja 2015
  • wtorek, 31 marca 2015
    • Szynka drobiowa z papryką z szynkowara

       

      szynka

      wszynka

       

      A może tym razem, zaproponuję Wam na Święta Wielkanocne domową wędlinę z szynkowara :-)

       

      Składniki:

      ok. 1kg fileta z kurczaka

      1 mała czerwona papryka

      ok. 100 ml wody

      2 łyżeczki żelatyny

      1 łyżeczka cukru pudru

      przyprawy:

      2 łyżeczki soli peklowej

      po szczypcie majeranku, pieprzu

      słodkiej papryki mielonej

      i czosnku suszonego

       

      Wykonanie:

      Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Przełożyć do miski, dodać przyprawy i mieszać wszystko ręcznie przez kilka minut, aż mięso będzie się kleić. Odstawić na dobę do lodówki.

      Po tym czasie żelatynę wymieszać z letnią wodą i cukrem pudrem. Kiedy zacznie już tężeć, dodać do mięsa i całość znów wyrabiać rękami przez kilka minut.

      Paprykę opłukać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić dość drobno. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.

      Całość przełożyć do woreczka, włożyć do szynkowara, zamknąć i wstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Potem włożyć szynkowar do garnka i parzyć w temp. ok. 80-90 st. C przez ok. 1 godz. Następnie wyjąć szynkowar z wody, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć wędlinę z szynkowara i woreczka.

      Smacznego :-)


      szynka


      Wielkanocne Smaki - edycja V

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Szynka drobiowa z papryką z szynkowara”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 marca 2015 10:41
  • niedziela, 29 marca 2015
    • Pasztet domowy II

       

      pasztet

      pasztet

      pasztet

      pasztet

       

      Święta coraz bliżej, a na stole wielkanocnym nie może zabraknąć przecież domowego pasztetu. Dlatego Przekazuje Wam dzisiaj najprostszy na niego przepis :-)

       

      Składniki:

      ok. 1 kg mięsa wieprzowego bez kości np. szynka, łopatka, karczek

      ok. 3/4 kg chudego boczku

      ok. 1/2 kg wątróbki wieprzowej lub drobiowej

      2 suche bułki 

      3-4 jajka

      2 duże cebule

      2 ząbki czosnku

      przyprawy:

      8 listków laurowych

      10 kulek ziela angielskiego

      sól, pieprz

      bazylia, oregano

      tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki

       

      Wykonanie:

      Mięso i wątróbkę umyć. Mięso zalać wodą w garnku, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować ok. półtorej godz., aż mięso będzie miękkie. Pod koniec wrzucić 2 obrane cebule (całe), żeby się sparzyły  i zdjąć garnek z ognia. Po przestudzeniu, dodać do garnka suche bułki żeby namokły, po czym je odcisnąć rękami. Mięso i cebulę również wyjąć z wody.

      Wątróbkę obgotować chwilę w osobnym garnku, wyjąć z wody i przestudzić.

      Teraz wszystko (mięso, wątróbkę, cebulę, odciśniętą bułkę) zmielić w maszynce dwa lub trzy razy. Zmielić również liście laurowe i ziele angielskie. Dodać też w trakcie mielenia czosnek.

      Do zmielonej masy dodać jajka, przyprawy (do smaku) i dokładnie wszystko wymieszać, najlepiej ręką. 

      Formę (najlepiej keksówkę) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę na pasztet i wstawić do piekarnika na ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 180 - 200 st.C.

      Po  upieczeniu wystudzony pasztet, trzymać w lodówce.

      Smacznego :-)


      pasztet 

       

      Wielkanocne Smaki - edycja V

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet domowy II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 marca 2015 19:38

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2