Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „ziemniaki”

  • piątek, 03 lutego 2017
  • wtorek, 20 września 2016
  • piątek, 08 stycznia 2016
    • Zapiekanka ziemniaczana z ajwarem

      bakłażan

      zapiekanka

      bakłażan

       

      Proste i szybkie w przygotowaniu danie, znalazłam u Dzikowiec od kuchni, tak mnie urzekło swoją prostotą, że postanowiłam je zrobić i nie rozczarowałam się :-)

       

      Składniki:

      4 średnie ziemniaki

      1 mały bakłażan

      1 laska dobrej kiełbasy

      2 cebule

      1 słoik ajwaru

      ser żółty

      tłuszcz do smażenia

      sól, pieprz

       

      Wykonanie:

      Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry.

      Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, w połowie smażenia dodać pokrojoną cebulę. Wszystko razem chwilę posmażyć.

      Plastry bakłażana opłukać z soli i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę.

      Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami najpierw 1/3 ziemniaków, przyprawić solą i pieprzem, 1/3 kiełbasy z cebulą, 1/3 bakłażana oraz 1/3 część słoika ajwaru. Czynność powtórzyć do momentu wyczerpania składników.

      Naczynie przykryć przykrywką lub folią i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 170 st.C piec ok. 60 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym żółtym serem.

       

      Smacznego :-)

       

      zapiekanka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka ziemniaczana z ajwarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 08 stycznia 2016 12:26
  • środa, 16 września 2015
    • Knedle ze śliwkami

      knedle

      knedle

      knedle

       

      Kto nie lubi knedli ze śliwkami? chyba nie ma takiej osoby, a szczególnie przepadają za nimi dzieci :-) Dla mnie to jest smak z dzieciństwa, moja  babcia zawsze takie pyszne robiła...

       

      Składniki:

      ok. 80 dag ugotowanych ziemniaków

      ok. 40 dag mąki

      2 jajka

      cukier, sól do smaku

      odrobina masła

      ok. 1/2 kg śliwek najlepiej węgierek

       

      knedle 

      Wykonanie:

      Śliwki umyć, podzielić na połówki i pozbawić pestek.

      Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajka i zarobić gładkie ciasto.  Uformować z ciasta gruby wałek i pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na placek, do środka ułożyć śliwkę, posypać ją cukrem i zawinąć dokładnie w ciasto, tworząc okrągłe knedle.

      Wrzucać do gorącego osolonego wrzątku, gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.

      Knedle można polać roztopionym masłem lub odsmażyć w rondlu na maśle, jak kto woli. Mnie smakują w obu wariantach :-)

      Smacznego :-)

       

      knedle

      knedle

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Knedle ze śliwkami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 16 września 2015 11:44
  • środa, 29 lipca 2015
    • Kotlety z ziemniaków

       

      kotlety

      kotlety

      kotlety 

      Zostały Wam ziemniaki z obiadu i nie wiesz co z nimi zrobić, o to propozycja na pyszne kotlety :-) Można je podawać z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub okraszone tylko np. przesmażonym boczkiem i cebulką.

       

      Składniki:

      ok. 1/2 kg ziemniaków

      200 g twarogu półtłustego

      1 jajko

      1 duża cebula

      1 łyżka masła

      2 łyżki mąki pszennej

      sól, pieprz

      bułka tarta

      olej do smażenia

       

      Składniki:

      Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na maśle. Do przestudzonych ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę biały ser, zrumienioną cebulę, jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszać.

      Formować niewielkie kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.

      Smacznego :-)

       

      kotlety


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety z ziemniaków”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 29 lipca 2015 17:11
  • wtorek, 30 lipca 2013
    • Pieczonki z ogniska

      pieczonki

       

      Przygotowywanie pieczonek, jak i ich konsumowanie stanowi doskonałą biesiadę z przyjaciółmi na świeżym powietrzu.

      Z młodych ziemniaczków, pachnące dymem, najlepiej smakują podane ze śledzikiem :-)

      Do przygotowania pieczonek potrzebujemy kawałek ogródka i żeliwny garnek do ogniska :-) oraz składniki podane niżej. Nie podaje ich ilości, gdyż wszystko zależy od tego, jak dużym dysponujemy garnkiem, a poza tym nie ma potrzeby ściśle trzymać się proporcji, wszystko zależy od naszego gustu i smaku. Wiadomo, że ziemniaków ma być najwięcej :-)

       

      Składniki:

      ziemniaki

      cebula

      marchewka

      boczek wędzony

      kiełbasa

      liść laurowy

      ziele angielskie

      vegeta lub sól

      pieprz

      liść z kapusty białej

       

      Wykonanie:

      Przede wszystkim trzeba rozpalić ognisko :-) nie za duże, żeby nie spalić pieczonek :-). Ziemniaki, marchewkę i cebulę pokroić w talarki.  Kiełbasę i boczek w kostkę.

      Na dnie garnka ułożyć liście z kapusty.

      Następnie warstwami układać:

      - ziemniaczki i marchewkę

      - cebulę

      - kiełbasę i boczek

      - przyprawy

      powtarzać warstwy kolejno, aż do samej góry naczynia.

      Następnie zakręcić garnek i postawić na ognisku ok. 1 godz. Po tym czasie zdjąć pieczonki z ogniska i sprawdzić, czy ziemniaczki są miękkie, jeśli nie, to z powrotem postawić na ogniu i jeszcze chwilę je podusić :-).

      Smacznego :-)

       

      pieczonki

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczonki z ogniska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 lipca 2013 10:28
  • sobota, 16 marca 2013
    • Kluski śląskie

      kluski śląskie

       

      Popularna potrawa na Śląsku. 

      Kluski śląskie podawane są najczęściej z roladkami wołowymi w sosie lub okraszone stopioną słoniną.

      Są bardzo proste w przygotowaniu i potrzebujemy do ich przygotowania właściwie tylko dwóch składników :-)

       

      Składniki:

      ugotowane ziemniaki (4 części)

      mąka ziemniaczana (1 część)

      sól

      1 jajko (niekoniecznie)

       

      Wykonanie:

      Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, przełożyć do miski i dokładnie wyrównać powierzchnię. Podzielić na cztery równe części i jedną część wyjąć z miski. Uzupełnić puste miejsce mąką ziemniaczaną. Dodać odłożone ziemniaki, jajko, ale niekoniecznie. Całość zagnieść na jednolite ciasto., musi dobrze odrywać się od ręki. Jeżeli zachodzi potrzeba podsypać jeszcze trochę mąką.

      Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i w środku zrobić palcem lekkie wgłębienie (dołek).

      Gotować w osolonym wrzątku przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia.

      Pamiętać o przemieszaniu klusek łyżką, żeby nie przykleiły nam się do dna garnka.

      Smacznego :-)


      kluski śląskie

      kluski śląskie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Kluski śląskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 16 marca 2013 12:07
  • środa, 27 lutego 2013
  • sobota, 22 września 2012
    • Leniwe z ziemniakami

      leniwe

      Pyszne i delikatne w smaku, podobne do kopytek, ale podawane na słodko, z masłem i bułką tartą lub cukrem i cynamonem...

       

      Składniki:

      50 dag ugotowanych ziemniaków

      50 dag sera twarogowego

      2 jajka

      ok. 1 szkl. mąki

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      masło

      bułka tarta

      sól

       

      Wykonanie:

      Ziemniaki i ser przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Dodać mąkę, jajka, szczyptę soli i wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować gruby wałek o średnicy 3 cm, spłaszczyć, tępą strona noża zrobić kratkę, krajać w skośne kawałki szerokości ok.2 cm. Leniwe wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę, zamieszać, przykryć. Gdy się zagotują, wybierać łyżką cedzakową na półmisek. Polać stopionym masłem, zmieszanym ze zrumienioną bułką tartą i posypać cukrem.

      Smacznego :-)

       leniwe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Leniwe z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 22 września 2012 13:27
  • środa, 19 września 2012

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2