Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „ser”

  • piątek, 14 kwietnia 2017
    • Babka serowa

      babka

       

      Smacznych szyneczek i jajeczek oraz wszystkiego dobrego na nadchodzące Święta Wielkanocne życzy agattek.blox :-)

      W załączeniu do życzeń przepis na babę :-)

       

      Składniki:

      350 g serka twarogowego homogenizowanego np. President

      350 g maki tortowej

      2 jajka

      3/4 szkl. cukru

      200g margaryny

      2 czubate łyżki kwaśnej śmietany

      1 op. cukru waniliowego

      garść rodzynek

      olejek do ciasta np. waniliowy

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Wykonanie:

      Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić z obydwoma cukrami na puszystą masę.

      Dodać ser wymieszany ze śmietaną.

      Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną margarynę.

      Na koniec dodać do masy rodzynki i olejek, dokładnie wymieszać.

      Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Przełożyć do niej masę i wstawić do piekarnika. Piec w temp.180 st.C ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka.

      Smacznego :-)


      babka




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Babka serowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 14 kwietnia 2017 08:36
  • środa, 29 marca 2017
    • Sernik Izaura

      sernik

      sernik

       

      Połączenie ciasta kakaowego z sernikiem, efekt wyborny :-) Sami spróbujcie...

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      2 szkl. mąki

      1 i 1/2 szkl. cukru

      200 g masła

      4 jajka

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      na masę serową:

      1 kg zmielonego sera

      6 jajek

      1 szkl. cukru

      100 g masła

      1 op. cukru waniliowego

      1 budyń śmietankowy

      100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

      ewentualnie olejek pomarańczowy

       

      Wykonanie:

       

      Ciasto:

      Żółtka oddzielić od białek. Masło, cukier i kakao podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i białka ubite na sztywno. Delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

       

      Masa serowa:

      Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo miękkie masło. Następnie dodawać po trochu ser i budyń. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Można dodać tez olejek zapachowy.

      Masę serową wyłożyć na ciasto.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 170 st. C i piec około 1 godz.

      Po ostudzeniu sernik polać czekoladową polewą.

      Smacznego :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Izaura”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 13:21
  • sobota, 04 marca 2017
  • poniedziałek, 27 lutego 2017
    • Drożdżówki z serem

      bułki

      bułki

       

      Puszyste i miękkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem serowym. Oczywiście ser możemy zastąpić marmoladą, budyniem lub jakimkolwiek innym nadzieniem.

      Bułki są na prawdę pyszne, polecam :-)

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      500 g mąki

      30 g drożdży

      250 g mleka

      2 jajka

      1 op. cukru waniliowego

      5 łyżek cukru

      75 g roztopionego masła

      szczypta soli

       

      na nadzienie:

      ok. 40 dag sera twarogowego półtłustego

      2 żółtka

      1 op. cukru waniliowego

      ok. 5 łyżek cukru (do smaku)

       

      dodatkowo:

      1 jajko do posmarowania bułek

       

      bułki 

       

      Wykonanie:

      Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

      Pozostałą mąkę wymieszać z obydwoma cukrami, dodać szczyptę soli, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto, dodając w międzyczasie roztopione masło.

      Kiedy ciasto już będzie miękkie i elastyczne, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

      W tym czasie przygotować nadzienie, łącząc ser z cukrem i żółtkami. Najlepiej utrzeć za pomocą widelca na gładka masę.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 15 równych części, formować płaskie bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ponownie ściereczka i zostawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

      Gdy bułeczki podrosną, zrobić w każdej bułce wgłębienie, wciskając mocno dno szklanki. Wgłębienie wypełnić nadzieniem z sera.

      Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

      Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temp. 180 st.C.

      Smacznego :-)

       

      bułki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2017 16:03
  • wtorek, 17 stycznia 2017
  • piątek, 25 listopada 2016
  • środa, 05 października 2016
  • środa, 24 sierpnia 2016
  • piątek, 08 stycznia 2016
    • Zapiekanka ziemniaczana z ajwarem

      bakłażan

      zapiekanka

      bakłażan

       

      Proste i szybkie w przygotowaniu danie, znalazłam u Dzikowiec od kuchni, tak mnie urzekło swoją prostotą, że postanowiłam je zrobić i nie rozczarowałam się :-)

       

      Składniki:

      4 średnie ziemniaki

      1 mały bakłażan

      1 laska dobrej kiełbasy

      2 cebule

      1 słoik ajwaru

      ser żółty

      tłuszcz do smażenia

      sól, pieprz

       

      Wykonanie:

      Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry.

      Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, w połowie smażenia dodać pokrojoną cebulę. Wszystko razem chwilę posmażyć.

      Plastry bakłażana opłukać z soli i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę.

      Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami najpierw 1/3 ziemniaków, przyprawić solą i pieprzem, 1/3 kiełbasy z cebulą, 1/3 bakłażana oraz 1/3 część słoika ajwaru. Czynność powtórzyć do momentu wyczerpania składników.

      Naczynie przykryć przykrywką lub folią i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 170 st.C piec ok. 60 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym żółtym serem.

       

      Smacznego :-)

       

      zapiekanka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka ziemniaczana z ajwarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 08 stycznia 2016 12:26
  • czwartek, 24 grudnia 2015
    • Sernik krakowski

      sernik

      sernik

      sernik 

       

      Jeśli pierniko-sernik nie przypadł Wam do gustu, polecam coś bardziej klasycznego, a mianowicie tradycyjny sernik krakowski z kratką :-)

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      25 dag mąki

      10 dag cukru pudru

      125 g masła

      1 jajko

      1 op. cukru waniliowego

       

      na masę serową:

      1 kg tłustego lub półtłustego twarogu dwukrotnie zmielonego

      10 dag masła

      8 jajek

      25 dag cukru

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      3 łyżki cukru waniliowego

      100 g rodzynków lub kandyzowanej skórki pomarańczowej

       

      na lukier:

      1 biało

      150 g cukru

      kilka kropli soku z cytryny

      oraz

      1 żółtko do posmarowania pasków ciasta

       

      Wykonanie:

      Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

      Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i podpiec na złoty kolor.  Pozostałą część ciasta włożyć z powrotem do lodówki.

      Przygotować masę serową. Masło, 20 dag cukry i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku i części twarogu.

      Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru.

      Pianę dodać do masy serowej, razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami, delikatnie wszystko wymieszać.

      Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać.

      Wyjąć pozostałe ciasto z lodówki, cienko rozwałkować i powycinać paski. Ułożyć z nich na serniku kratkę i posmarować je żółtkiem.

      Piec około 1 godz. w temp. 170 st.C.

      Po schłodzeniu ciasta (najlepiej przy otwartym piekarniku), przygotować lukier, ucierając cukier z białkiem. Do smaku dodać trochę soku z cytryny.

      Posmarować lukrem sernik i ciasto gotowe :-)

      Smacznego :-)

       

      sernik

      sernik


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik krakowski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 grudnia 2015 11:07

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2