Agatka gotuje i smakuje

Wpisy otagowane „szpinak”

  • wtorek, 01 grudnia 2015
  • wtorek, 13 maja 2014
    • Tarta szpinakowa na spodzie z kaszy jaglanej

      tarta

      tarta

      tarta

       

      Zdrowsza wersja tarty, bo... z kaszy jaglanej i w dodatku całkiem smaczna :-)

       

      Składniki:

       

      na spód:

      1 szkl. kaszy jaglanej

      2 jajka

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      oliwa z oliwek do smażenia

      szczypta soli

       

      na farsz:

      op. mrożonego szpinaku (450 g)

      1 cebula

      2-3 ząbki czosnku

      1 op. sera feta

      szczypta pieprzu

      szczypta tartej gałki muszkatołowej

      oliwa z oliwek do smażenia

       

      3 jajka

      100 ml śmietanki 18%

      ok. 10 dag tartego sera żółtego

      sól, pieprz

       

      Wykonanie:

      Kaszę jaglaną wypłukać, po czym zalać 2 szkl. gorącej wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.

      Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną drobno cebulę i czosnek, po czym dodać do przestudzonej kaszy. Wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać.

      Wyłożyć na formę do tarty, wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Uklepać dokładnie i wsadzić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 200 st. na parę minut do podpieczenia.

      Następnie przygotować farsz. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać zamrożony szpinak i dusić, aż do odparowania wody. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Zestawić z ognia i dodać ser feta pokrojony w kostkę, wymieszać.

      Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód z kaszy.

      Za pomocą miksera ubić 3 jajka ze śmietanką, dodać tarty ser żółty i doprawić solą i pieprzem. Wylać całość na wierzch tarty.

      Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-30 minut w temp. ok. 180 st.C, aż wierzch ładnie się zrumieni.

      Smacznego :-)

       

      tarta

      tarta

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta szpinakowa na spodzie z kaszy jaglanej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 maja 2014 10:55
  • poniedziałek, 24 marca 2014
    • Pierogi ze szpinakiem i serem feta

       pierogi

      pierogi

       

      Znów mój ulubiony szpinak :-) Tym razem proponuję z nim pierogi. Ja użyłam mrożonego szpinaku, ale w sezonie można użyć oczywiście świeżego. Pierogi te można podawać okraszone roztopionym masłem lub polane gęstą śmietaną, jak kto woli :-)

       

      Składniki:

      na ciasto:

      ok. 2 szkl. mąki

      1 jajko

      szczypta soli

      ok. 1/2 szkl. ciepłej wody

      na farsz:

      ok. 50 dag mrożonego szpinaku

      1 cebula

      20 dag sera feta

      2 ząbki czosnku

      pieprz

      odrobina oliwy lub masła

       

      Wykonanie:

      Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać rozdrobniony czosnek i zamrożony szpinak. Podgrzewać wszystko na patelni, aż do odparowania wody. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojoną w kostkę fetę, wymieszać i doprawić pieprzem.

      Z podanych składników na ciasto, zarobić na stolnicy jednolite i gładkie ciasto. Powinno ono być miękkie i elastyczne, konsystencję należy regulować dosypując mąki lub dolewając wody. Następnie ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać krążki, na każdy nałożyć farsz, złożyć w pół i dokładnie zlepić. Ugotować w osolonym wrzątku ( po wypłynięciu ok. 3 minuty) i odcedzić na sicie lub wyjąć łyżką cedzakową.

      Smacznego :-)

       

      pierogi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi ze szpinakiem i serem feta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 marca 2014 10:41
  • czwartek, 20 lutego 2014
    • Ryż zapiekany ze szpinakiem

       

      ryż

      ryż

      ryż

       

      Niektórzy na słowo szpinak krzywią się ze wstrętem, ale wystarczy trochę dodatków i przypraw, by stał się na prawdę smacznym daniem. Ja go uwielbiam :-)

      Tym razem proponuję zapiekankę szpinaku z ryżem, a już wkrótce będą pierogi ze szpinakiem, mniam :-)

       

      Składniki:

      ok. 50 dag szpinaku mrożonego

      3 ząbki czosnku

      1 duża cebula

      1 filet z kurczaka

      ok. 100 ml śmietany 18% lub kremówki

      sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa

      1 kostka rosołowa

      2 woreczki ryżu

      ok. 20 dag tartego sera żółtego

      oliwa z oliwek do smażenia


      ryż 

       

      Wykonanie:

      Fileta z kurczaka umyć, pokroić w drobne kawałki i obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać obraną i pokrojoną cebulę. Kiedy cebula już się zeszkli, dodać szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dusić wszystko razem, aż odparuje nadmiar wody, na koniec dodać śmietanę.

      Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, wyrównać powierzchnię ryżu. Na ryż wyłożyć szpinak i posypać tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 180 st. C na ok. 20-30 min.

      Podawać polane sosem czosnkowym lub ketchupem.

      Smacznego :-)

       

      ryż 


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż zapiekany ze szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 lutego 2014 10:22
  • piątek, 24 stycznia 2014
    • Makaron ze szpinakiem

       makaron i szpinak

      makaron ze szpinakiem

       

      Danie to przygotujecie błyskawicznie, a jakie smaczne :-) palce lizać :-) O tej porze roku raczej nie ma zdrowego świeżego szpinaku, więc lepiej użyć tego mrożonego, jednak w sezonie zastąpmy go oczywiście tym świeżym z pola :-)

       

      Składniki:

      ok. 30 dag szynki konserwowej lub szynki drobiowej

      1 opakowanie mrożonego szpinaku ok. 600g

      dowolny makaron

      1 duża cebula lub pora (biała część)

      2 ząbki czosnku

      1 kostka rosołowa

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

      2 czubate łyżki masła (można zastąpić oliwą)

      1/2 szkl. śmietany 30%

       

      Wykonanie:

      Cebulę lub pora pokroić i zeszklić na maśle. Dodać również pokrojoną szynkę i wszystko razem chwilę podsmażyć. Następnie dodać zamrożony szpinak i dusić, aż całkowicie rozmarznie, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodać śmietanę i zagotować.

      Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Rozłożyć na talerze i polać przygotowanym szpinakiem.

      Smacznego :-)

       

      makaron 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (30) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron ze szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 24 stycznia 2014 10:32
  • czwartek, 11 kwietnia 2013
    • Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

      naleśniki ze szpinakiem

      nalesniki  

      Połączenie szpinaku z fetą i kurczakiem sprawia, że nawet Ci, którzy nie lubią szpinaku, zjedzą ze smakiem takie naleśniki :-)

      W sezonie szpinak mrożony można oczywiście zastąpić świeżym.

       

      Składniki:

       

      na ciasto naleśnikowe:

      2 jajka

      1 szkl. mąki

      1/2 szkl. mleka

      1/2 szkl. wody gazowanej

      szczypta soli

       

      na farsz:

      1 duży filet z kurczaka

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      1 op. mrożonego szpinaku w liściach

      1 op. sera feta

      sól, pieprz

      starta gałka muszkatołowa

       

      na sos czosnkowy:

      3 łyżki majonezu

      3 łyżki gęstej śmietany

      2 łyżki ketchupu

      2 ząbki czosnku

      szczypta oregano

       

      tłuszcz do smażenia

       

      nalesniki

       

      Wykonanie:

       

      Najpierw przygotować naleśniki. Oddzielić żółtka od białek, wszystkie składniki połączyć razem tylko białka ubić osobno i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Usmażyć na patelni naleśniki. Z podanej ilości wychodzi ok. 6 naleśników.

      Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki. Usmażyć na tłuszczu, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Przyprawić solą i pieprzem.

      Szpinak wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i dusić aż rozmarznie i odparuje z niego woda.  Jeżeli używamy świeżego szpinaku, to wcześniej go należy umyć, osuszyć obrać z ogonków i udusić również na oliwie. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i startą gałkę muszkatołową.

      Ser feta pokroić w kostkę i wymieszać ze szpinakiem i kurczakiem.

      Tak przygotowany farsz nakładać na każdy naleśnik i zawinąć.

      Następnie przygotować sos czosnkowy. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami.

      Ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym (wcześniej wysmarować je tłuszczem) i posmarować sosem czosnkowym.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 st.C na ok. 15 minut.

      Podawać z ketchupem lub pokrojonymi pomidorami.

      Smacznego :-)


      farsz do nalesników

      nalesniki

      naleśniki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 kwietnia 2013 16:08
  • środa, 27 marca 2013
  • poniedziałek, 11 lutego 2013
  • wtorek, 27 listopada 2012
    • Pizza z łososiem i szpinakiem

      pizza z łososiem i szpinakiem

      pizza ze szpinakiem

      Taka pizza na pewno będzie smakować fanom szpinaku, ale nie tylko, gdyż w połączeniu z wędzonym łososiem nadaje jej nieco inny smak :-)

       

      Składniki:

      100g wędzonego fileta z łososia bez skóry

      250 g mrożonego szpinaku

      2 ząbki czosnku

      szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

      sól, pieprz

      1 pomidor

      1 łyżka masła lub oliwa

      100g tartego żółtego sera

      na sos:

      1 ząbek czosnku

      1 łyżka majonezu

      2 łyżki śmietany

      oregano

      na ciasto:

      1 1/2 szkl. mąki

      1/2 szkl. letniej wody

      2 dag świeżych drożdży

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      1/2 łyżeczki cukru

       

      Wykonanie:

      Ciasto na pizzę wykonać wg przepisu tutaj.

      Na patelni rozgrzać masło lub oliwę i wrzucić mrożony szpinak. Kiedy już odparuje z niego woda, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojonego w kostkę pomidora i doprawić solą, pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową. Odstawić z ognia.

      Następnie przygotować sos mieszając majonez ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oregano.

      Tak przygotowanym sosem posmarować ciasto, uprzednio rozwałkowane i przełożone do formy. Na warstwie sosu ułożyć pokrojonego w paski wędzonego łososia. Na łososia wyłożyć szpinak i posypać startym żółtym serem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 200 st. C na ok 15-20 minut.

      Smacznego :-)

      pizza ze szpinakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z łososiem i szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 listopada 2012 12:09
  • poniedziałek, 12 listopada 2012
    • Sakiewki ze szpinakiem

       szpinaczki

       szpinaczki

      Bardzo smaczna i zdrowa przekąska, szczególnie dla "szpinakowych" fanów :-)

       

      Składniki:

      1 opakowanie ciasta francuskiego

      250 g mrożonego szpinaku

      1 opakowanie serka fromage o smaku paprykowym (75g)

      oliwa z oliwek

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz

      szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

      50 g tartego żółtego sera


      Wykonanie:

      Na rozgrzaną oliwę wrzucić zamrożony szpinak, dusić do momentu, aż woda z niego odparuje. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Serek pokroić w kostkę i dodać do szpinaku, wymieszać i zdjąć z ognia. 

      Rozłożyć ciasto francuskie, pociąć na kwadraty i układać na każdym porcję szpinaku i posypać tartym serem żółtym. Zawinąć każdy kwadrat w sakiewkę i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.15 min w temp. 200 st. C.

      Podawać można z ketchupem lub sosem czosnkowym.

      Smacznego :-)

      szpinaczki

      szpinaczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sakiewki ze szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 listopada 2012 11:53

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2