Agatka gotuje i smakuje

Zupy

  • czwartek, 08 stycznia 2015
    • Zupa cebulowa

       zupa cebulowa cebulowa zupa

       

      Prosty przepis na smaczną i doskonałą na tą porę roku - zupę cebulową :-)

       

      Składniki:

      1 kg cebuli

      4 ząbki czosnku

      kilka listków laurowych

      ziele angielskie, pieprz

      tymianek

      1 kostka rosołowa

      3 łyżki sosu sojowego

      szczypta startej gałki muszkatołowej

      oliwa z oliwek

      ewentualnie sól

       

      dodatkowo:

      starty żółty ser do posypania

      grzanki

       

      Wykonanie:

      W garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać sos sojowy, czosnek pokrojony lub przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Chwilę razem wszystko poddusić. Następnie zalać wodą w ilości niecałego 1 litra i wrzucić kostką rosołową. Gotować około 10 minut. Jeśli zupa jest mało słona dodać sól do smaku. Na koniec zmiksować za pomocą blendera.

      Gotową zupę cebulową posypać już na talerzu tartym serem żółtym.

      Podawać z grzankami.

      Smacznego :-)

       

      zupa


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa cebulowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 stycznia 2015 17:39
  • poniedziałek, 08 grudnia 2014
    • Zupa dyniowo-kokosowa

      zupa

      zupa 

       

      Może zostało Wam jeszcze trochę dyni? :-)

      Dziś proponuję bardzo smaczną, zdrową i rozgrzewającą zupę. Najbardziej lubię ją z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym, polecam :-)

       

      Składniki:

      ok. 3 szkl. miąższu z dyni

      2 marchewki

      2 cebule

      biała część pora

      3 ziemniaki

      1 szkl. mleka kokosowego z puszki

      3 ząbki czosnku

      1 łyżeczka curry

      szczypta imbiru i startej gałki muszkatołowej

      1 kostka rosołowa

      sól, pieprz do smaku

      oliwa z oliwek

       

      Wykonanie:

      Na rozgrzanej oliwie w garnku zeszklić pokrojoną cebulę, por i czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Chwile wszystko razem poddusić, po czym zalać woda w ilości takiej, żeby nam dobrze wszystko przykryło i nie przypalało się. Dodać kostkę rosołową i pozostałe przyprawy. Gotować, aż do miękkości warzyw.

      Następnie dodać miąższ z dyni i dalej chwilę gotować. 

      Odstawić zupę z ognia i zmiksować na krem za pomocą blendera. Dodać mleko kokosowe i zagotować.

      Zupę podawać z grzankami, tostami lub chrupkim pieczywem.

      Smacznego :-)

       

      zupa 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa dyniowo-kokosowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 grudnia 2014 08:46
  • poniedziałek, 27 października 2014
    • Zupa kapuściana

      zupa

      zupa

       

      Doskonała zupa na jesienne chłody, syta i mocno rozgrzewająca.

      Najlepiej ugotować ją na wędzonych żeberkach, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, ale jeżeli akurat nie mamy wędzonego mięcha wystarczy nawet sama kiełbacha :-)

       

      Składniki:

      mała główka białej kapusty

      wędzone żeberko

      2 kiełbasy np. śląskie

      ok. 25 dag wędzonego surowego boczku

      2 marchewki

      2 duże cebule

      2 czubate łyżki przecieru pomidorowego

      2 kostki rosołowe

      sól, pieprz

      4 liście laurowe

      kilka kulek ziela angielskiego

      majeranek

      odrobina ostrej papryki w proszku

       

      Wykonanie:

      Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować, po czym odlać tą wodę i zalać nową, w ilości takiej żeby nam dobrze przykryła kapustę. Dodać wędzone żeberko, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone cebule, rosołki i gotować pod przykryciem.

      Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty.

      Na patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać pokrojoną kiełbasę i chwile podsmażyć razem z boczkiem.

      Kiedy kapusta będzie już prawie miękka, dodać przesmażony boczek z kiełbasą.

      Na koniec dodać przecier pomidorowy, majeranek i zagotować.

      Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką i zupa gotowa :-)

      Smacznego :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kapuściana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 października 2014 12:57
  • wtorek, 04 lutego 2014
    • Zupa czosnkowa

      zupa

      zupa

       

      Smakowita i rozgrzewająca zupa czosnkowa, idealna na zimowe dni :-) 

       

      Składniki:

      2 duże cebule

      8-10 ząbków czosnku

      5 średnich ziemniaków

      ok. 30 dag kiełbasy czosnkowej

      5 łyżek oliwy z oliwek

      2 litry wody

      2 rosołki

      3 liście laurowe

      1 łyżeczka vegety

      2 łyżeczki tymianku

      sól, pieprz

      tarty ser żółty do posypania

       

      Wykonanie:

      Na rozgrzanej oliwie, na patelni zeszklić pokrojoną cebulę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i zagotować razem z liściem laurowym. następnie dodać kiełbasę pokrojona w plasterki, rosołki i vegetę. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, tymianek i zagotować. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Przed podaniem posypać już na talerzu startym żółtym serem.

       

      Uwaga: Zupę czosnkową można również zabielić śmietaną, nie umiem określić, który wariant jest smaczniejszy :-)

       

      Smacznego :-)

       

      zupa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa czosnkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lutego 2014 08:30
  • sobota, 07 grudnia 2013
    • Zupa z soczewicy na wędzonym boczku

      zupa z soczewicy

      zupa z soczewicy

       

      Zupę z soczewicy robiłam pierwszy raz. Długo szukałam jakiegoś konkretnego przepisu w internecie, jednak nic do końca nie przypasowało moim kubkom smakowym :-(. W końcu postanowiłam ją zrobić po mojemu :-) i wyszło całkiem smacznie...

       

      Składniki:

      ok. 30 dag wędzonego boczku

      1 szkl. zielonej soczewicy

      2 cebule

      1 duża marchewka

      kawałek selera

      3 duże ziemniaki

      1 słoiczek koncentratu pomidorowego (80g)

      4 łyżki sosu sojowego

      3 liście laurowe

      3 ząbki czosnku

      spora szczypta oregano

      2 łyżeczki majeranku

      sól, pieprz

      1,5 litra wody

       

      Wykonanie:

      Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni, jeśli potrzeba dodać trochę oleju. Cebulę obrać, pokroić i dodać do boczku i zeszklić, dorzucić liście laurowe. Selera i marchewkę obrać ze skóry, umyć i pokroić w małą kostkę. Dodać do cebuli i boczku, polać sosem sojowym i wszystko razem chwilę dusić pod przykryciem na patelni. Następnie przełożyć wszystko do większego garnka.

      Soczewicę wypłukać i wrzucić do reszty w garnku, zalać 1 litrem wody i gotować, aż soczewica będzie miękka (około 30 minut), zupa w tym czasie zacznie nam gęstnieć. Następnie dodać pozostałe pół litra wody oraz obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę.

      Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić przyprawami (oregano, majeranek, sól, pieprz) i zagotować.

      Smacznego :-)

       

      zupa z soczewicą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z soczewicy na wędzonym boczku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 07 grudnia 2013 13:46
  • poniedziałek, 22 kwietnia 2013
    • Zupa krem pieczarkowa

      krem pieczarkowy 

      zupa pieczarkowa 

      Zupę krem można podać z groszkiem ptysiowym, tostami lub sucharkami. Polecana szczególnie dla osób dbających o linie :-)

       

      Składniki:

      ok. 1/2 kg pieczarek

      3 ziemniaki

      1 korzeń pietruszki

      1 serek topiony 

      1 cebula

      2 rosołki

      1 1/2 litra wody

      sól, pieprz

      oliwa z oliwek

      szczypta tymianku

      gęsta śmietana do dekoracji

       

      Wykonanie:

      Pieczarki umyć, odsączyć z wody i pokroić w kostkę. Przesmażyć na maśle lub oliwie, pod koniec posolić.

      W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę.

      Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i zalać wodą, dodać rosołki, wszystko razem gotować.

      Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wrzucić serek topiony i zagotować.

      Na koniec zupę zmiksować blenderem.

      Podawać z kleksami gęstej śmietany.

      Smacznego :-)

       

      zupa


      PieczarkowyTydzien2013


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem pieczarkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 kwietnia 2013 18:29
  • niedziela, 24 marca 2013
    • Zupa pieczarkowa

      zupa pieczarkowa

       

      Tym razem zupa w całości wykonana przez mojego męża :-) Ja zajęłam się tylko sesją fotograficzną i oczywiście jedzeniem :-). Muszę przyznać, że bardzo mi posmakowała :-)

       

      Składniki:

      1/2 kg pieczarek

      1 cebula

      2 marchewki

      1 pietruszka

      kawałek selera

      2 liście laurowe

      4 kulki ziela angielskiego

      2 litry buliony drobiowego

      pieprz, sól

      śmietana

      2 łyżki masła

       

      Wykonanie:

      Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać przyprawy i zalać bulionem, gotować do miękkości. W międzyczasie umyć pieczarki, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodając pod koniec masło, posolić. Dodać do warzyw, chwilę wszystko razem gotować. Pod koniec zaprawić zupę śmietaną w następujący sposób. Odlać do szklanki trochę zupy, dodać śmietanę (parę łyżek), dobrze wymieszać i wlać do zupy, zagotować.

      Podawać z ugotowanym makaronem.

      Smacznego :-)


      zupa pieczarkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa pieczarkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 marca 2013 18:40
  • poniedziałek, 26 listopada 2012
    • Zupa krem brokułowa

      zupa brokułowa

      Pyszna i delikatna w smaku, a przy tym prosta w przygotowaniu. Doskonale nadaje się do grzanek lub pieczywa chrupkiego.

       

      Składniki:

      1 brokuł

      1 marchewka

      1 pietruszka

      kawałek selera

      3 ziemniaki

      kawałek pora

      1 serek topiony śmietankowy

      kilka łyżek gęstej śmietany

      2 kostki rosołowe

      sól, pieprz

      2 ząbki czosnku

       

      Wykonanie:

      Wszystkie warzywa umyć i obrać, pokroić oprócz brokuł w kostkę, a brokuły podzielić na małe różyczki i wrzucić do garnka. Zalać wodą, tak żeby nam przykryło warzywa, wrzucić kostki rosołowe i gotować, do miękkości  warzyw. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i serek topiony. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z kleksem gęstej śmietany.

      Smacznego :-)

      zupa brokułowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem brokułowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 listopada 2012 12:09
  • wtorek, 23 października 2012
    • Kwaśnica po mojemu :-)

      kwaśnica

      Pyszna, kwaśna zupa oraz łatwa do przygotowania. Można ją gotować z ziemniakami lub bez, jak kto woli. Doskonała na zimne jesienne dni :-)

       

      Składniki:

      ok. 70 dag kapusty kiszonej

      ok. 50 dag wędzonych żeberek

      30 dag wędzonego boczku

      20 dag kiełbasy

      2 cebule

      2 ząbki czosnku

      5 ziemniaków

      liść laurowy

      ziele angielskie

      majeranek

      pieprz (najlepiej w kulkach)

      2 rosołki

       

      Wykonanie:

      Kapustę pokroić, włożyć do garnka i zalać wodą, dodać przyprawy, posiekany czosnek, 1 pokrojoną cebulę i żeberka. Gotować, aż żeberka i kapusta będą miękkie, po czym dorzucić również kiełbasę (można pokroić ją w kawałki) i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę, dalej gotować. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać 1 pokrojoną cebulę i przesmażyć razem, dodać do kapusty. Kiedy ziemniaki będą miękkie kwaśnica jest gotowa. Smacznego :-)


      kwasnica

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kwaśnica po mojemu :-)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 października 2012 16:51
  • środa, 10 października 2012
    • Krupnik z lubczykiem

      krupnik

       krupnik

      W takie jesienne, chłodne dni nic tak nie smakuje jak talerz gorącej zupy... A o to sposób jak ją zrobić prosto i smacznie :-)

       

      Składniki:

      ok. 2 litrów wody

      4 skrzydełka z kurczaka lub porcja rosołowa

      2 marchewki

      1 pietruszka

      kawałek selera

      kawałek pora

      3 ziemniaki

      100g kaszy

      gałązka lubczyku

      1 cebula

      2 rosołki

      sól, pieprz

       

      Wykonanie:

      Opłukanego kurczaka zalać wodą i zagotować. W tym czasie obrać i umyć włoszczyznę. Cebulę przypalić na ogniu. Marchew, seler i korzeń pietruszki zetrzeć na tarle o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wszystkie jarzyny razem z przyprawami i lubczykiem wrzucić do wywaru z kurczaka. Jeżeli mamy natkę pietruszki czy liście selera również można dodać. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać kaszę i dalej gotować. Kiedy kasza będzie miękka, zupa jest gotowa.

      Smacznego :-)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik z lubczykiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 10 października 2012 18:36

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2