Agatka gotuje i smakuje

Ciasta i desery

  • niedziela, 11 marca 2018
    • Ciasto styropian z jogurtów greckich

      ciasto

      ciasto

       

       

      Ciasto w smaku przypomina sernik, już go publikowałam na blogu w nieco innej wersji tutaj, polecam zarówno jedna, jak i druga wersja jest bardzo smaczna :-)

       

      Składniki:

      na ciasto:

      3 szkl. mąki

      5 żółtek

      25 dag margaryny

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 szkl. cukru

       

      masa:

      jogurt grecki (ok. 1 kg)

      200 g wiórków kokosowych

      5 białek

      1 szkl. cukru

      1 op. budyniu śmietankowego

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      dodatkowo:

      dżem np. porzeczkowy

       


      Wykonanie:

      Mąkę, cukier, żółtka, margarynę i proszek do pieczenia wymieszać razem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i zamrozić. Jogurty zmiksować razem z wiórkami kokosowymi, budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia. Ubite białka dodać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać.

      Prostokątna formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część zamrożonego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 180 st.C i podpiec (ok. 5 minut).

      Na podpieczone ciasto rozsmarować dżem, wyłożyć masę jogurtową, a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.

      Włożyć do piekarnia i piec ok. 45 minut w temp. 180 st. C.

      Smacznego :-)

      

      ciasto



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto styropian z jogurtów greckich”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 marca 2018 11:22
  • sobota, 23 grudnia 2017
    • Szybki piernik

       piernik

      piernik

       

      Dawno mnie tu nie było... ale dziś opublikuję dla Was chociaż świąteczny piernik. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

       

      Składniki:

       

      50 g masła

      120 g miodu

      2 łyżki przyprawy do piernika

      1/2 łyżeczki cynamonu

      szczypta imbiru

      3 jajka

      1/4 szkl. mleka

      300 g mąki

      100 g cukru pudru

      2 łyżeczki sody oczyszczonej

      100 g suszonych śliwek

      100 g rodzynek

      trochę rumu

       

      na polewę:

      3 łyżki kakao

      3 łyżki cukru

      3 łyżki wody

      60 g margaryny

       

      Wykonanie:

       

      Pokrojone śliwki i rodzynki namoczyć w rumie. Masło z miodem i przyprawami roztopić w rondlu. Ostudzić i wymieszać z sodą. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodać roztopioną masę, wymieszać. Następnie dodać mąkę, mleko i wymieszać. Śliwki i rodzynki obtoczyć w mące, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

      Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st.C ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. 

      Kakao, cukier i wodę zagotować w rondelku, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i rozpuścić w masie margarynę. Polać polewą wystudzony piernik.

      Można do dekoracji posypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.

      Smacznego :-)

       

      piernik 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Szybki piernik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 23 grudnia 2017 19:38
  • wtorek, 07 listopada 2017
    • Bułeczki dyniowe

      bułki

      bułki

       

      Chlebek dyniowy już był, to może tym razem bułeczki? :-)

       

      Składniki:

      500 g mąki

      200 g puree z dyni

      20 g drożdży

      2 jajka

      80 g miękkiego masła

      80 g letniego mleka

      1 łyżka cukru

      1 łyżeczka soli

       

      Wykonanie:

      Mleko w misce wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę, jajka, sól, masło i puree z dyni. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

      Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

      Po tym czasie uformować z ciasta 12 bułeczek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

      Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C ok. 25 minut.

      Smacznego :-)

       

       bułki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki dyniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 listopada 2017 11:58
  • środa, 18 października 2017
  • piątek, 14 lipca 2017
    • Ciasto z porzeczkami i bezą

      ciasto

      ciasto

      ciasto

       

      Czas wykorzystać sezon porzeczkowy :-)

      Przepis znalazłam na blogu Mała cukierenka 

      Ciasto jest pyszne, łatwe w przygotowaniu, gorąco polecam...

       

      Składniki:

       

      ciasto:

      40 dag mąki

      150 g masła

      130 g cukru

      6 żółtek

      220 ml mleka

      1 cukier waniliowy

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      skórka starta z 1 cytryny

       

      wierzch:

      ok. 80 dag czerwonych porzeczek (umyte i obrane)

      1 i 1/2 szkl. cukru

      4 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      Wykonanie:

      Masło z obydwoma cukrami utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodawać stopniowo żółtka, dalej miksując na średnich obrotach.

      Do masy dodawać w 3 partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Krótko miksować do połączenia składników. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny.

      Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1/3 wyłożyć na ciasto.

      Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Miksować, aż rozpuści się cały cukier. Następnie do piany dodać resztę porzeczek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 st.C. z funkcją grzania góra i dół. Piec na najniższym poziomie ok. 60 minut. Po ok. 30 minutach ciasto nakryć folia aluminiową, żeby wierzch się za bardzo nie spiekł.

      Smacznego :-)

       

       

      ciasto

      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z porzeczkami i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 14 lipca 2017 19:30
  • poniedziałek, 03 lipca 2017
    • Sernik na zimno light

      sernik

      sernik

      sernik

       

      Doskonałe ciasto na upały, nie wymagające pieczenia. Smaczne i delikatne. Można wykorzystać do niego dowolne owoce sezonowe.

       

      Składniki:

      500 g serka na sernik np. president

      250 g serka mascarpone

      250 ml śmietany kremówki

      1/2 szkl. cukru pudru

      2 łyżki żelatyny i 1/3 szkl. wody

      2 galaretki owocowe np. truskawkowe

      dowolne owoce np. truskawki

      1 op. herbatników

       

      Wykonanie:

      Przygotować obie galaretki, dodając o 1/4 mniej wody niż w przepisie. Odstawić do wystygnięcia.

      Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.

      Śmietanę ubić za pomocą miksera na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera i dodać serki oraz ostudzona żelatynę.

      Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami. Wyłożyć na nie masę serową, następnie poukładać dowolne owoce i zalać tężejącą już galaretką. Wstawić do stężenia do lodówki.

      Smacznego :-)


      sernik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno light”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 lipca 2017 14:37
  • wtorek, 27 czerwca 2017
    • Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

      ciasto

      ciasto

      ciasto

       

      Pyszne, domowe, pachnące ciasto drożdżowe, z dodatkiem rabarbaru i truskawek.

       

      Składniki:

      500 g mąki tortowej

      42 g świeżych drożdży

      200 ml letniego mleka

      2 jajka

      100 g miękkiego masła

      100 g cukru

      2 op. cukru waniliowego

      szczypta soli

       

      na kruszonkę:

      1/2 szkl. mąki

      1/2 szkl. cukru

      ok. 100 g masła

       

      dodatkowo:

      ok. 500 g rabarbaru

      kilka truskawek

       

      Wykonanie:

      Drożdże najlepiej w plastikowej misce, rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić rozczyn na 10 minut do wyrośnięcia.

      Dodać pozostały cukier, cukry waniliowe, masło, jajka, mąkę i sól.

      Zarobić gładkie i elastyczne ciasto, rękami lub za pomocą miksera. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

      Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozłożyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczka i odstawić jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

      W tym czasie przygotować kruszonkę, łącząc wszystkie składniki razem.

      Wyłożyć na ciasto umyte i obrane z szypułek truskawki (większe truskawki przekroić) oraz umyty, obrany i pokrojony w kawałki rabarbar. Można wcześniej rabarbar i truskawki obsypać cukrem.

      Wierzch ciasta posypać kruszonką.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 160 st. C ( z termoobiegiem) na ok. 50 minut.

      Smacznego :-)


      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 czerwca 2017 16:25
  • piątek, 14 kwietnia 2017
    • Babka serowa

      babka

       

      Smacznych szyneczek i jajeczek oraz wszystkiego dobrego na nadchodzące Święta Wielkanocne życzy agattek.blox :-)

      W załączeniu do życzeń przepis na babę :-)

       

      Składniki:

      350 g serka twarogowego homogenizowanego np. President

      350 g maki tortowej

      2 jajka

      3/4 szkl. cukru

      200g margaryny

      2 czubate łyżki kwaśnej śmietany

      1 op. cukru waniliowego

      garść rodzynek

      olejek do ciasta np. waniliowy

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Wykonanie:

      Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić z obydwoma cukrami na puszystą masę.

      Dodać ser wymieszany ze śmietaną.

      Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną margarynę.

      Na koniec dodać do masy rodzynki i olejek, dokładnie wymieszać.

      Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Przełożyć do niej masę i wstawić do piekarnika. Piec w temp.180 st.C ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka.

      Smacznego :-)


      babka




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Babka serowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 14 kwietnia 2017 08:36
  • środa, 29 marca 2017
    • Sernik Izaura

      sernik

      sernik

       

      Połączenie ciasta kakaowego z sernikiem, efekt wyborny :-) Sami spróbujcie...

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      2 szkl. mąki

      1 i 1/2 szkl. cukru

      200 g masła

      4 jajka

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      na masę serową:

      1 kg zmielonego sera

      6 jajek

      1 szkl. cukru

      100 g masła

      1 op. cukru waniliowego

      1 budyń śmietankowy

      100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

      ewentualnie olejek pomarańczowy

       

      Wykonanie:

       

      Ciasto:

      Żółtka oddzielić od białek. Masło, cukier i kakao podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i białka ubite na sztywno. Delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

       

      Masa serowa:

      Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo miękkie masło. Następnie dodawać po trochu ser i budyń. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Można dodać tez olejek zapachowy.

      Masę serową wyłożyć na ciasto.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 170 st. C i piec około 1 godz.

      Po ostudzeniu sernik polać czekoladową polewą.

      Smacznego :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Izaura”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 13:21
  • sobota, 18 marca 2017

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2