Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • niedziela, 23 lipca 2017
  • piątek, 14 lipca 2017
    • Ciasto z porzeczkami i bezą

      ciasto

      ciasto

      ciasto

       

      Czas wykorzystać sezon porzeczkowy :-)

      Przepis znalazłam na blogu Mała cukierenka 

      Ciasto jest pyszne, łatwe w przygotowaniu, gorąco polecam...

       

      Składniki:

       

      ciasto:

      40 dag mąki

      150 g masła

      130 g cukru

      6 żółtek

      220 ml mleka

      1 cukier waniliowy

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      skórka starta z 1 cytryny

       

      wierzch:

      ok. 80 dag czerwonych porzeczek (umyte i obrane)

      1 i 1/2 szkl. cukru

      4 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      Wykonanie:

      Masło z obydwoma cukrami utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodawać stopniowo żółtka, dalej miksując na średnich obrotach.

      Do masy dodawać w 3 partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Krótko miksować do połączenia składników. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny.

      Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1/3 wyłożyć na ciasto.

      Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Miksować, aż rozpuści się cały cukier. Następnie do piany dodać resztę porzeczek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 st.C. z funkcją grzania góra i dół. Piec na najniższym poziomie ok. 60 minut. Po ok. 30 minutach ciasto nakryć folia aluminiową, żeby wierzch się za bardzo nie spiekł.

      Smacznego :-)

       

       

      ciasto

      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z porzeczkami i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 14 lipca 2017 19:30
  • poniedziałek, 03 lipca 2017
    • Sernik na zimno light

      sernik

      sernik

      sernik

       

      Doskonałe ciasto na upały, nie wymagające pieczenia. Smaczne i delikatne. Można wykorzystać do niego dowolne owoce sezonowe.

       

      Składniki:

      500 g serka na sernik np. president

      250 g serka mascarpone

      250 ml śmietany kremówki

      1/2 szkl. cukru pudru

      2 łyżki żelatyny i 1/3 szkl. wody

      2 galaretki owocowe np. truskawkowe

      dowolne owoce np. truskawki

      1 op. herbatników

       

      Wykonanie:

      Przygotować obie galaretki, dodając o 1/4 mniej wody niż w przepisie. Odstawić do wystygnięcia.

      Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.

      Śmietanę ubić za pomocą miksera na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera i dodać serki oraz ostudzona żelatynę.

      Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami. Wyłożyć na nie masę serową, następnie poukładać dowolne owoce i zalać tężejącą już galaretką. Wstawić do stężenia do lodówki.

      Smacznego :-)


      sernik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno light”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 lipca 2017 14:37

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2