Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • środa, 31 maja 2017
    • Sos pieczarkowo-selerowy

      sos

      sos

       

      Sos doskonale smakuje z kaszą jaglaną, ale może być również podany np. z makaronem, plackami ziemniaczanymi czy kluskami na parze.

      Przyrządzenie sosu nie wymaga dużego nakładu pracy, bo robi się go bardzo szybko, a jest na prawdę smaczny, polecam :-)

       

      Składniki:

      ok. 3/4 kg pieczarek

      ok. 4 łodyg selera naciowego

      1 duża cebula

      1 mały serek topiony śmietankowy

      1 szkl. śmietany 18% do sosów

      sól, pieprz

      3 łyżki sosu sojowego

      tłuszcz do smażenia

       

      Wykonanie:

      Na rozgrzanym tłuszczu (u mnie masło) zeszklić pokrojoną wcześniej cebulę. Selera drobno pokroić (można rozdrobnić melakserem) i dodać do cebuli. Dodać sos sojowy.Dusić razem ok. 10 minut.

      Umyte pieczarki zetrzeć na tarce i dodać do cebuli z selerem. Wszystko razem dusić, aż odparuje woda.

      Następnie dodać serek topiony, a potem śmietanę, zagotować.

      Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Smacznego :-)


      sos

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sos pieczarkowo-selerowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 31 maja 2017 18:40

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2