Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • sobota, 03 grudnia 2011
    • Ciasto "krówka" Ewy

      Ciasto to pochodzi z przepisu mojej koleżanki Ewy:-). Nie przepadam za ciastami, ale temu akurat nigdy nie potrafię się oprzeć :-)

      Ciasto robi się bardzo prosto i nie wymaga korzystania z piecyka, gdyż przyrządza się je bez pieczenia.

       

      Składniki:

      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

      2 paczki duże herbatników (40 szt.)

      1/2 litra śmietany 30% lub 36%

      2 śmietany fix

      4 łyżki czubate cukru pudru

      cukier waniliowy

      kakao do posypania

       

      Wykonanie:

      Puszkę mleka wkładamy do garnka z wodą i gotujemy 3 godz..tak żeby powstała nam krówka. W kwadratowej brytfance układamy warstwę herbatników, którą smarujemy przestudzoną masą z puszki (uwaga! nie otwierać gorącej puszki).Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Ubijamy mikserem śmietanę na sztywno, dodając cukier waniliowy, cukier puder i śmietanę fix. Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części. Jedną część kładziemy na herbatnikach i układamy ostatnią warstwę herbatników oraz pozostałą część śmietany, którą posypujemy kakao.

      Poczęstowałam dzisiaj tym ciastem moją teściową i zrobiło furorę :-)

      Jest naprawdę pyszne, spróbujcie sami, polecam...


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "krówka" Ewy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 03 grudnia 2011 16:38
  • piątek, 02 grudnia 2011
    • Kurczak i ziemniaki z piekarnika

      kurczak z ziemniakami

       kurczak

       

      Danie to przyrządza się bardzo szybko, a co najważniejsze jest smaczne i zdrowe, bowiem piecze się go bez tłuszczu.

      Porcja na 3 osoby. 

      Niezbyt żarłoczne :-)

       

      Składniki:

      6 nóżek z kurczaka lub 3 udka

      6 średnich ziemniaków

      przyprawa do kurczaka

      Vegeta

      pieprz, sól

      rękaw do pieczenia

       

      Wykonanie:

      Nóżki z kurczaka umyć, wysuszyć, a następnie natrzeć przyprawami. Jeśli ktoś lubi można przyprawić również czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki grubości 0,5 cm, a następnie posolić. Wszystko wkładamy do rękawa do pieczenia i szczelnie zawiązujemy na końcach.

       

      Dobrze jest danie to przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. 

       

      Na drugi dzień mamy już gotowy obiad :-) Wystarczy go tylko wstawić do piekarnika na 80 min.  w 180*C. 

       

      Prawda że szybko?:-) a jakie proste.

       

      Można nóżki z kurczaka zastąpić dowolnym mięsem np. karczkiem pokrojonym w grubsze plastry czy filetami z kurczaka, według gustu i uznania szanownych smakoszy :-) Zapewniam, że każda wersja smakuje wybornie.

       

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 02 grudnia 2011 16:45
  • środa, 30 listopada 2011
    • Zupa ogórkowa

          Nie przepadam za ogórkową, ale ze względu na resztę domowników czasami ją gotuję.

       

      Składniki:

      2 litry wywaru na kości (może być kość ze schabu, żeberko, skrzydełko z kurczaka itp.)

      2 marchewki

      1 pietruszka

      kawałek selera

      kawałek pora

      5 średnich ziemniaków

      30 dag ogórków kiszonych

      śmietana do zaprawy

      pieprz,vegeta,cukier (do smaku)

      1 kostka drobiowa KNORR

       

       Wykonanie:

      Najpierw gotujemy w garnku wywar na kości. Kiedy kość nam się już chwilę gotuje, dodajemy starte na grubym tarle warzywa (marchew,pietruszka,seler), por i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wrzucamy kostkę rosołową i wsypujemy trochę vegety, pieprzu i cukru do smaku, i dalej gotujemy. W między czasie ścieramy na grubym tarle ogórki kiszone, a gdy zmiękna nam już ziemniaki w zupie dorzucamy starte ogórki do garnka. Całość jeszcze chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy śmietanę, wcześniej mieszając ją z odrobiną zupy, żeby nam się nie owarzyła i zagotowujemy.

      Taka zupa najlepiej smakuje po słodkim obżarstwie, tak jak dzisiaj przy Andrzejowych imieninach :-) po słodkim cieście zawsze mam ochotę na coś kwaśnego :-)...

      Życzę smacznego!

       A wszystkim Andrzejom z okazji ich imienin zdrowych i apetycznych dni.

      :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ogórkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 30 listopada 2011 16:29
  • wtorek, 29 listopada 2011
    • Śledzie w śmietanie

      śledzie

       śledzie

       

      Śledzie to moje ulubione słodycze :-)

      Oto jeden z moich przepisów, który pragnę Wam polecić...

       

      Składniki:

      4 śledzie matjasy

      1 duże jabłko

      1 cebula (biała lub czerwona)

      mały kubek gęstej śmietany

      sok z cytryny

       

      Wykonanie:

      Śledzie wymoczyć, żeby nie były zbyt słone. Następnie pokroić na dowolne kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić, umyte jabłko obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Śmietanę wymieszać z jabłkiem i cebulą, a następnie ułożyć grubą warstwą na śledziach.

      Smacznego :-)


      śledzie 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie w śmietanie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 listopada 2011 21:43
    • Cycki w miodzie

      piersi z kurczaka

       

            Jest to jedno z ulubionych dań mojego "tyrana" :-), które sam przyrządza, bo jak każdego mężczyznę ciągnie go do piersi :-)...

            Muszę tez dodać, że rzadko dopuszczam go do kuchni, bo to moje ulubione zajęcie.

      Składniki:

      2 filety z kurczaka

      1/2 łyżeczki pieprzu

      1/2 łyżeczki soli

      1 łyżeczka ostrej papryki

      oliwa

      4 ząbki czosnku

      1 szklanka tłustego mleka

      4 łyżki miodu

      mąka do oprószenia

       

      Wykonanie:

      Filety opłukać i pokroić na niezbyt duże kawałki. Następnie natrzeć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek. Po zrumienieniu go odrzucić, a wrzucić oprószone mąką filety i zrumienić z obu stron. Zmniejszyć ogień, zalać filety mlekiem zmieszanym z miodem i dusić około 20 minut pod przykryciem. 


      Podawać z ugotowanym ryżem, najlepiej brązowym, bo jest najzdrowszy i dowolną surówką. 

      Mojej rodzinie potrawa ta smakuje rewelacyjnie, poza tym jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.


      Ja do tej potrawy przyrządzam surówkę z pora, która jest zarówno zdrowa jak i smaczna.

      A oto jej przepis:

       

      Surówka z pora.
       

      Składniki:

      1 duży por

      1 średnia marchewka

      1 jabłko

      4 czubate łyżki gęstej śmietany

      2 łyżeczki cukru

      szczypta soli

       

      Wykonanie: 

      Opłukać por i pokroić w półksiężyce. Przełożyć do miski, posolić. Marchewkę i jabłko umyć i obrać, zetrzeć na grubej tarce. Dodać do pora. Śmietanę rozrobić z cukrem i wymieszać z surówką. 

       

      Prawda, że proste ? :) a jakie smaczne...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Cycki w miodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 listopada 2011 21:20
    • Mój kulinarny kącik :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 listopada 2011 20:58
    • Witam wszystkich :-)

          Moim ulubionym zajęciem jest zarówno jedzenie :-) jak i gotowanie. Założyłam tego bloga za namową koleżanek, za co bardzo im dziękuję :-) a szczególnie Moni, która mi w tym pomogła. Postaram się jej nie zawieść :-) ...

          Na stronie będę zamieszczała przepisy kulinarne mojego autorstwa, jak również wszystkie sprawdzone i przetestowane na własnym podniebieniu. Chętnie podzielę się moimi doświadczeniami i udzielę wskazówek z dziedziny gotowania.

         Znajdziecie tu wyłącznie potrawy smaczne, łatwe w wykonaniu i godne polecenia, po prostu palce lizać... :-)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Witam wszystkich :-)”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 listopada 2011 08:30

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2