Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • czwartek, 08 grudnia 2011
    • Zgaga

      Jak zapobiegać

      Jeść mało i często, unikając obfitych posiłków.

      Jeść wieczorny posiłek niezbyt późno, organizm zdążył go strawić, nim udamy się na spoczynek.

      Podnieść poduszki o kilkanaście centymetrów. Zapobiega to cofaniu się kwasów żołądkowych do przełyku.

      Unikać zbyt dużych ilości kofeiny i alkoholu oraz pokarmów, o których z doświadczenia wiemy, że wywołują u nas zgagę.

      Nie nosić odzieży uciskającej w pasie.

      Unikać schylania się lub leżenia płasko po posiłkach.

      Nie palić - palenie prowadzi do zwiotczenia mięśni przełyku, co ułatwia cofanie się kwasów żołądkowych.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 grudnia 2011 14:34
    • Niestrawność

      Jak zapobiegać

      Jeść kilka lekkich posiłków dziennie, ale nie opuszczać żadnego.

      Jeść bez pośpiechu, dobrze przeżuwać pokarmy.

      Unikać dań smażonych i tłustych oraz innych ciężkostrawnych potraw (dla wielu osób niestrawny może być np. surowy ogórek).

      Aby uśmierzyć ból, zażywać raczej paracetamol niż aspirynę.

      Unikać stresów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 grudnia 2011 14:31
  • wtorek, 06 grudnia 2011
    • Zupa grzybowa

      zupa grzybowa

      Święta Bożego Narodzenia zbliżają się coraz większymi kroczkami, dlatego proponuję przepis na wigilijną zupę...

       

      Składniki:

      ok.3 litry wody i 3 garście suszonych grzybów

      1 marchewka

      1 pietruszka

      kawałek selera

      kawałek pora

      3 kostki rosołowe KNORR

      śmietana

      vegeta, pieprz

      2 łyżki masła

      zupa gryzbowa 

      Wykonanie:

      Suszone grzyby dobrze wypłukać kilka razy i namoczyć w wodzie, najlepiej zostawić je na całą noc. Kiedy grzyby odmokną gotować ok. 1 godz., po czym dodać jarzyny, kostki rosołowe i przyprawy, dalej gotować, aż warzywa zmiękną. Na koniec zaprawić śmietaną i dodać masło.

      I już mamy pyszna zupę grzybową :-)

      Podawać z ugotowanym makaronem, najlepiej łazankami.


      Pamiętajmy aby gotować makaron al dente, wtedy nie tuczy :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 grudnia 2011 17:23
  • poniedziałek, 05 grudnia 2011
    • Lista zdrowych zamienników

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 grudnia 2011 18:44
    • Pięć sposobów dostarczenia organizmowi błonnika

      1. Do zup i zapiekanek dodawaj nasiona roślin strączkowych.

      2. Jedz pieczywo pełnoziarniste, makaron, płatki śniadaniowe i brązowy ryż.

      3. Do wypieków używaj mąki razowej.

      4. Podjadaj suszone owoce lub dodaj je do płatków.

      5. Pięć razy dziennie jedz owoce i warzywa, najlepeij ze skórką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 grudnia 2011 18:39
    • Super produkt :-)

      Tłuste ryby

       

      Tłuste ryby, takie jak sardynki, łosoś i makrela, są najlepszym ze znanych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które zapobiegają nadmiernemu krzepnięciu krwi. Sercu służy najlepiej jadłospis, który zawiera przynajmniej dwie albo trzy porcje tłustych ryb w tygodniu. Lekkim obiadem może być na przykład filet z makreli z sałatką, a kolacją - lekkostrawny stek z łososia z rusztu.


       

      Brązowy ryż

       

      Brązowy, czyli nie łuskany, ryż jest bogaty w witaminę B1, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego. Łuski, w których zawarte są witaminy, usuwa się w produkcji białego ryżu.


       

       

      Awokado

       Ten tłusty, delikatny owoc, jest prawdziwym magazynem pożytecznych składników. Najważniejsze z nich to witaminy E i C (przeciwutleniacze, chroniące organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników). Owoce awokado zawierają również sporo beta-karotenu, potasu, błonnika oraz kwasu foliowego. Wbrew powszechnemu przekonaniu, że awokado nie tuczy, jeden owoc zawiera średnio ponad 100 kalorii i 11 gramów różnych tłuszczów. Połowa z nich to tłuszcze nienasycone, pomagające obniżyć poziom „złego” cholesterolu, sprzyjającego chorobom serca.

       

      Jogurt

       

                  Nic tak dobrze nie działa na nas przewód pokarmowy jak jogurt z żywymi kulturami bakterii. Dzięki niemu pożyteczne dla nas bakterie przenikają do jelit, hamując wzrost bakterii szkodliwych i drożdży. Mały kubek jogurtu zawiera miliony bakterii, lecz trzeba go jeść regularnie, żeby doświadczyć jego dobroczynnego działania.

      Jogurt łagodzi skutki dolegliwości żołądkowych, biegunki, zaparć, nadwrażliwego jelita oraz zatruć pokarmowych.

      Jogurt jest również ważnym źródłem wapnia.

      Pomaga w zwalczaniu niemiłego oddechu oraz pleśniawek. Są dowody, że wzmaga również odporność organizmu.

       

      Pomidory

       

      Z uwagi na dużą dawkę witaminy A, B i C oraz żelaza i potasu, zajmuje wysokie miejsce w rankingu zdrowych produktów. Pozycję tę wzmacniają obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i pektyny (miękki błonnik), które obniżają zawartość cholesterolu we krwi, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu miażdżycy.

      Zawierają likopen (naturalny barwnik).,który sprawia, że zmniejsza zachorowanie na raka prostaty. Naukowcy wykazali, że likopen jest ponad dwukrotnie bardziej skuteczny niż beta-karoten. Likopen posiada właściwości chroniące nasz organizm przed licznymi chorobami w tym przed rakiem.


       

      Ananas

       Słodki i pachnący miąższ ananasa jest nie tylko pyszny i odświeżający, ale zawiera również dużo witamin C – porcja owocu o wadze 85 g zaspokaja jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Witamina C podnosi płodność kobiet i mężczyzn, a jako przeciwutleniacz wzmacnia układ odpornościowy. Ananas zawiera też beta-karoten, inny pożyteczny przeciwutleniacz, oraz dużą ilość błonnika, który przeciwdziała obstrukcjom.

       

      Soja

      Zawiera dużo związków o charakterze ochronnym i przeciwdziałającym wielu chorobom. Nasiona soi i produkty z nich przyrządzane  to najbogatsze źródło izoflawonoidów , substancji podobnych do hormonów, które zachowują się jak naturalny estrogen. Izoflawonoidy chronią przed chorobami serca, poprawiają równowagę cholesterolu we krwi oraz zmniejszają lepkość krwi. Chronią również przed osteoporozą  i sprawiają, że kości są mocne i odporne na złamania. Soja zawiera także wiele typów przeciwutleniaczy, chroniących przed różnymi nowotworami.

       

       

      Suszone śliwki

      To bardzo skuteczny środek na zaparcia, zawierają one substancję, która pobudza ruchy jelita grubego. Dostarczają ponadto potasu, żelaza i witaminy B6 . Suszone śliwki podobnie jak inne suszone owoce zawierają więcej kalorii niż świeże, tak więc nie należy przesadzać z ich konsumpcją.

       

       

      Imbir

      Imbir hamuje nudności i wymioty w trakcie podróży. Jest składnikiem wielu leków na chorobę lokomocyjną. Ma też właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Poprawia proces trawienia, więc można przyprawiać nim potrawy tłuste i ciężkie, choć takich powinniśmy jeść oczywiście jak najmniej. Imbir zapobiega tez powstawaniu wrzodów. Leczy moreny, działa przeciw obrzękowo, ma działanie odświeżające, działa jak guma do żucia! Ma korzystny wpływ na zdrowie jamy ustnej, żuty, odświeża oddech. 

       

       

      Banany

         Są to owoce bogate w naturalne cukry, łatwo uwalniane do krwioobiegu i stanowiące źródło szybko  dostępnej energii. Obfitują w potas, pierwiastek o podstawowym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania układów mięśniowego i nerwowego. Zawierają również witaminy B3, B6 i witaminę C oraz skrobię.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Super produkt :-)”
      Tagi:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 grudnia 2011 18:34
  • niedziela, 04 grudnia 2011
    • Gdy dopada nas grypa

             Jesień i zima to czas kiedy najczęściej dopada nas przeziębienie. Jak jeść aby je zwalczać?

      Jedzmy pokarmy pożywne, bogate w składniki chroniące system odpornościowy. Potrawy krótko smażone oraz zupy z owoców morza z dodatkiem chili, czosnku oraz imbiru, sałatki z warzyw bogatych w witaminy, jak: papryka, marchew, brokuły, cebula itp. Pamiętajmy o czosnku, jest naszą bronią przeciw katarowi oraz innym infekcjom układu oddechowego. Zawiera substancje działające antybakteryjnie i antywirusowo.

      Pijmy dużo płynów, co najmniej 8 szklanek dziennie. Soki z warzyw zabezpieczają nas przed przeziębieniami i wirusami grypy. Bogaty zastrzyk odpornościowy zawierają pomidory i marchew. Zaś soki z owoców cytrusowych zawierają dużo witaminy C, która aktywnie zwalcza bakterie. Z kolei nektar morelowy zawiera cynk, który przyśpiesza wyjście z przeziębienia.

      Warto też wspomnieć o tzw. biojogurtach, które zawierają żywe kultury bakteryjne, przez co mają korzystny wpływ na mechanizm obronny naszego organizmu.

       Życzę dużo zdrówka!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 grudnia 2011 17:32
    • Jedz na zdrowie

       

      Warto dbać o to co się będzie jadło, ponieważ ma to wpływ na nasz wygląd jak i samo poczucie. ten wysiłek jednak się opłaci, gdyż zdrowsza, promienna cera i piękne błyszczące włosy oraz dobre samopoczucie będą dla nas najlepszą nagrodą. Nie ma przesady w starej i mądrej maksymie, która mówi "Jesteś tym, co jesz". 

       

      Jak zmniejszyć utratę witamin?

       

      Staranna obróbka warzyw i owoców znacznie zmniejsza utratę witamin.

       

      1.Warzywa i owoce przygotowujemy tuż przed przyrządzeniem. Nie należy zostawiać ich w zimnej wodzie przed ugotowaniem na dłużej niż 5 minut.

       

      2.Nie należy kroić warzyw i owoców zbyt drobno, aby nie wystawiać dużej powierzchni na kontakt z powietrzem, gdyż przyspiesza to utratę wartościowych składników. Po utarciu na tarce należy zjeść produkt jak najszybciej.

       

      3.Pokrojone owoce i warzywa warto skropić od razu sokiem z cytryny.

       

      4.Unikać obierania; tuż po skórką znajduje się wiele ważnych składników.

       

      5.Gotować jak najkrócej i w jak najmniejszej ilości wody bądź gotować na parze lub piec.

       

      6.Zachować wywar pozostały po gotowaniu warzyw, gdyż zawiera minerały, wypłukane w czasie gotowania. Świetnie nadaje się jako baza do zup i sosów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Jedz na zdrowie”
      Tagi:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 grudnia 2011 12:53
    • Śliwowica Jacka :-) przepis staropolski

      Przepis tylko dla dorosłych :-)

      Jest to jeden z alkoholi, który przyrządza mój mąż. Trunek jest mocny, jednak zapewniam, że nie boli po nim głowa :-)

      

      Składniki:

      2 kg śliwek
      2 l spirytusu 95%
      1/2 kg cukru
      1/2 litra wody

      Wykonanie:

      Śliwków dwa kilo wydryluj, aby przystojnie. Pestki wyjmij, trzydzieści ich utłucz i do butla daj, a litrem spirytusu zalawszy, zakorkuj go co duchu, papierem potym zwiąż. Trzy albo cztery miesiące nie tykaj go, niech sobie stoi. Jak te miesiące miną, użyjesz essencyi tak urobionej na śliwowicę, a to tym sposobem. Syrop z pół kila cukru i dwu szklanek wody zagotuj, a wyklarowany i wyszumowany należycie, odstaw z kuchni, zaczym powoli do tegoż syropu litr spirytusu wlej, po trosze gotowej essencyi dodawając, a potym na powrót do butla zlej i na nowo czas pewien daj mu pokój, aby się śliwowica przednia sklarowała, poczym przez flanelę filtruj, w butelki zlewaj, zakorkuj i nie popijaj, aż pół roku minie i wyborną, a wystałą się stanie.

      Na zdrowie :-D

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Śliwowica Jacka :-) przepis staropolski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 grudnia 2011 12:34
  • sobota, 03 grudnia 2011

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2