Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • wtorek, 13 grudnia 2011
    • Rosół

      rosół

      rosół

       

      Składniki:

      1 kurczak najlepiej niezbyt duży taki do 1,5 kg

      włoszczyzna na rosół: marchew, pietruszka, seler, por, przypalona cebula, jak mamy dobrze jest dodać lubczyk, natkę pietruszki

      3-4 kostki rosołowe

      vegeta, pieprz, maggy

       

      Wykonanie:

      Kurczaka umyć i oczyścić. Zalać go w garnku wodą tak, żeby był przykryty i postawić na wolnym ogniu. Pilnować, aby zbyt mocno się nie gotował. Kiedy zbierze się na wierzchu szumowina, zebrać ją łyżką cedzakową i odrzucić. Następnie wrzucić włoszczyznę, rosołki i przyprawy. Dalej gotować, cały czas na wolnym ogniu, nie dopuszczając rosołu do zagotowania się, bo wtedy będzie mętny. Kiedy już kurczak będzie dobrze ugotowany i warzywa miękkie, przyprawić jeszcze do smaku maggy.

      Cała technika gotowaniu rosołu polega na tym, aby gotował się wolno i długo, wtedy jest najsmaczniejszy :-)


      rosół 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 grudnia 2011 16:34
    • Tradycyjna sałatka jarzynowa

      sałatka

       

      Dla urozmaicenia takiej tradycyjnej sałatki dodaję czasami ser żółty albo wędzoną szynkę...

       

      Składniki:

      2 marchewki

      1 pietruszka

      kawałek selera

      kawałek pora

      2 jajka ugotowane na twardo

      2 ogórki kiszone lub konserwowe

      pół jabłka

      2 ziemniaki

      groszek konserwowy

      majonez

      sól pieprz

      odrobina musztardy

       

      Wykonanie:

      Marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler ugotować ze skórką, po wystudzeniu obrać. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę.Dodać majonez (tyle żeby połączyły się składniki) i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem.

      Smacznego :-)

       

      sałatka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tradycyjna sałatka jarzynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 grudnia 2011 16:32
  • niedziela, 11 grudnia 2011
  • piątek, 09 grudnia 2011
  • czwartek, 08 grudnia 2011
    • Placki Tereski

      Ile razy mówimy, że nie mamy koncepcji na obiad, w dodatku czasu na przygotowanie go też nam brakuje. Oto podaje przepis na prosty,szybki i pożywny obiad dla zapracowanych :-)

      Składniki:

      1 pierś z kurczaka

      100g pieczarek

      100g startego na grubym tarle sera żółtego

      3 jajka

      4 łyżki mąki

      2 łyżki majonezu

      sól, papryka, pieprz, vegeta, maggy 

      Wykonanie:

      Filety opłukać i pokroić drobno. Pieczarki umyte i obrane pokroić w plasterki. W naczyniu rozmieszać jajka z mąką, do tego dodać pokrojone piersi, pieczarki i starty ser, dodać majonez. Wszystko wymieszać. Przyprawić według uznania i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. jak placki.

      Można podawać z ketchupem.


      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 grudnia 2011 16:48
    • Zgaga

      Jak zapobiegać

      Jeść mało i często, unikając obfitych posiłków.

      Jeść wieczorny posiłek niezbyt późno, organizm zdążył go strawić, nim udamy się na spoczynek.

      Podnieść poduszki o kilkanaście centymetrów. Zapobiega to cofaniu się kwasów żołądkowych do przełyku.

      Unikać zbyt dużych ilości kofeiny i alkoholu oraz pokarmów, o których z doświadczenia wiemy, że wywołują u nas zgagę.

      Nie nosić odzieży uciskającej w pasie.

      Unikać schylania się lub leżenia płasko po posiłkach.

      Nie palić - palenie prowadzi do zwiotczenia mięśni przełyku, co ułatwia cofanie się kwasów żołądkowych.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 grudnia 2011 14:34
    • Niestrawność

      Jak zapobiegać

      Jeść kilka lekkich posiłków dziennie, ale nie opuszczać żadnego.

      Jeść bez pośpiechu, dobrze przeżuwać pokarmy.

      Unikać dań smażonych i tłustych oraz innych ciężkostrawnych potraw (dla wielu osób niestrawny może być np. surowy ogórek).

      Aby uśmierzyć ból, zażywać raczej paracetamol niż aspirynę.

      Unikać stresów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 grudnia 2011 14:31
  • wtorek, 06 grudnia 2011
    • Zupa grzybowa

      zupa grzybowa

      Święta Bożego Narodzenia zbliżają się coraz większymi kroczkami, dlatego proponuję przepis na wigilijną zupę...

       

      Składniki:

      ok.3 litry wody i 3 garście suszonych grzybów

      1 marchewka

      1 pietruszka

      kawałek selera

      kawałek pora

      3 kostki rosołowe KNORR

      śmietana

      vegeta, pieprz

      2 łyżki masła

      zupa gryzbowa 

      Wykonanie:

      Suszone grzyby dobrze wypłukać kilka razy i namoczyć w wodzie, najlepiej zostawić je na całą noc. Kiedy grzyby odmokną gotować ok. 1 godz., po czym dodać jarzyny, kostki rosołowe i przyprawy, dalej gotować, aż warzywa zmiękną. Na koniec zaprawić śmietaną i dodać masło.

      I już mamy pyszna zupę grzybową :-)

      Podawać z ugotowanym makaronem, najlepiej łazankami.


      Pamiętajmy aby gotować makaron al dente, wtedy nie tuczy :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 grudnia 2011 17:23
  • poniedziałek, 05 grudnia 2011

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2