Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • piątek, 14 kwietnia 2017
    • Babka serowa

      babka

       

      Smacznych szyneczek i jajeczek oraz wszystkiego dobrego na nadchodzące Święta Wielkanocne życzy agattek.blox :-)

      W załączeniu do życzeń przepis na babę :-)

       

      Składniki:

      350 g serka twarogowego homogenizowanego np. President

      350 g maki tortowej

      2 jajka

      3/4 szkl. cukru

      200g margaryny

      2 czubate łyżki kwaśnej śmietany

      1 op. cukru waniliowego

      garść rodzynek

      olejek do ciasta np. waniliowy

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Wykonanie:

      Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić z obydwoma cukrami na puszystą masę.

      Dodać ser wymieszany ze śmietaną.

      Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną margarynę.

      Na koniec dodać do masy rodzynki i olejek, dokładnie wymieszać.

      Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Przełożyć do niej masę i wstawić do piekarnika. Piec w temp.180 st.C ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka.

      Smacznego :-)


      babka




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Babka serowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 14 kwietnia 2017 08:36
  • środa, 05 kwietnia 2017
  • środa, 29 marca 2017
    • Sernik Izaura

      sernik

      sernik

       

      Połączenie ciasta kakaowego z sernikiem, efekt wyborny :-) Sami spróbujcie...

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      2 szkl. mąki

      1 i 1/2 szkl. cukru

      200 g masła

      4 jajka

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      na masę serową:

      1 kg zmielonego sera

      6 jajek

      1 szkl. cukru

      100 g masła

      1 op. cukru waniliowego

      1 budyń śmietankowy

      100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

      ewentualnie olejek pomarańczowy

       

      Wykonanie:

       

      Ciasto:

      Żółtka oddzielić od białek. Masło, cukier i kakao podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i białka ubite na sztywno. Delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

       

      Masa serowa:

      Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo miękkie masło. Następnie dodawać po trochu ser i budyń. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Można dodać tez olejek zapachowy.

      Masę serową wyłożyć na ciasto.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 170 st. C i piec około 1 godz.

      Po ostudzeniu sernik polać czekoladową polewą.

      Smacznego :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Izaura”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 13:21
  • sobota, 18 marca 2017
  • sobota, 04 marca 2017
  • poniedziałek, 27 lutego 2017
    • Drożdżówki z serem

      bułki

      bułki

       

      Puszyste i miękkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem serowym. Oczywiście ser możemy zastąpić marmoladą, budyniem lub jakimkolwiek innym nadzieniem.

      Bułki są na prawdę pyszne, polecam :-)

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      500 g mąki

      30 g drożdży

      250 g mleka

      2 jajka

      1 op. cukru waniliowego

      5 łyżek cukru

      75 g roztopionego masła

      szczypta soli

       

      na nadzienie:

      ok. 40 dag sera twarogowego półtłustego

      2 żółtka

      1 op. cukru waniliowego

      ok. 5 łyżek cukru (do smaku)

       

      dodatkowo:

      1 jajko do posmarowania bułek

       

      bułki 

       

      Wykonanie:

      Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

      Pozostałą mąkę wymieszać z obydwoma cukrami, dodać szczyptę soli, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto, dodając w międzyczasie roztopione masło.

      Kiedy ciasto już będzie miękkie i elastyczne, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

      W tym czasie przygotować nadzienie, łącząc ser z cukrem i żółtkami. Najlepiej utrzeć za pomocą widelca na gładka masę.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 15 równych części, formować płaskie bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ponownie ściereczka i zostawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

      Gdy bułeczki podrosną, zrobić w każdej bułce wgłębienie, wciskając mocno dno szklanki. Wgłębienie wypełnić nadzieniem z sera.

      Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

      Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temp. 180 st.C.

      Smacznego :-)

       

      bułki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2017 16:03
  • poniedziałek, 20 lutego 2017
  • piątek, 03 lutego 2017
  • wtorek, 31 stycznia 2017
  • wtorek, 17 stycznia 2017

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2