Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • czwartek, 26 marca 2015
  • wtorek, 24 marca 2015
    • Pieczeń rzymska

       

      pieczeń

      pieczeń

      pieczeń

       

      Pieczeń rzymska zwana inaczej klopsem, jest tania, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło do obiadu, podaną z ziemniakami i sosem np. chrzanowym.

      Możemy ją również przyrządzić w wersji wielkanocnej, wkładając do środka (przed upieczeniem) jajka ugotowane na twardo.

       

      Składniki:

      ok. 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)

      3 duże cebule

      2 kajzerki + mleko

      2 jajka

      5 ząbków czosnku

      sól, pieprz

      tymianek, bazylia

      tłuszcz i bułka tarta do keksówki

       

      Wykonanie:

      W misce dokładnie wymieszać zmielone mięso, namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki, jajka, pokrojoną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawić przyprawami i uformować wałek. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułą tartą keksówki.

      Pieczeń wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.C.

       

      Smacznego :-)

       

      pieczeń


      Wielkanocne Smaki - edycja V

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczeń rzymska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 marca 2015 11:57
  • sobota, 21 marca 2015
    • Kasza jaglana po meksykańsku

       

      kasza

      kasza

       

      Podpatrzone u Dzikowiec od kuchni.

      Danie proste, smaczne i jakie zdrowe :-), może być podane zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.

       

      Składniki:

      1 pierś z kurczaka

      1 duża cebula

      1 pomidor

      1 papryka czerwona

      1 puszka fasoli czerwonej konserwowej

      1 mała puszka kukurydzy

      1 puszka pomidorów krojonych

      1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej

      oliwa do smażenia

      przyprawy:

      sól, papryka ostra, przyprawa do dań meksykańskich, szczypta cukru

       

      Wykonanie:

      Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami i odstawić. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę, a następnie dodać umytą i pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podusić, po czym dodać mięso. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodać pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę oraz pomidory z puszki razem zalewą. Przyprawić wszystko do smaku, wsypać kaszę i dusić na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszać, aby danie się nie przypaliło, w razie potrzeby podlać trochę wodą. Pod koniec dodać odsączona z zalewy fasolę i kukurydzę.

      Smacznego :-)

       

      kasza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kasza jaglana po meksykańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 21 marca 2015 13:17
  • poniedziałek, 16 marca 2015
    • Szarlotka Karolki

       

      szarlotka

      ciasto

      szarlotka

       

      Przepis na szarlotkę dostałam od Karolki :-), ciasto jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Można je podać również w wersji na bogato z bitą śmietaną :-) zachęcam wszystkich do spróbowania...

       

      Składniki:

      na kruche ciasto:

      1 i 1/2 szkl. mąki pszennej

      1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki

      200 g masła

      3/4 szkl. cukru

      2 żółtka

      1 płaska łyżeczka proszku doi pieczenia

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      dodatkowo:

      ok. 2 kg jabłek

      cynamon

      cukier waniliowy

       

      szarlotka 

       

      Wykonanie:

      Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto i wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut.

      Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 2/3 ciasta na spód. Ponakłuwać widelcem i podpiec w temp. ok. 170 st.C przez 10-15 minut.

      Jabłka obrać ze skórki. 2/3 jabłek pokroić w średnia kostkę, resztę zetrzeć na grubej tarce. Dodać cukier waniliowy oraz cynamon i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z nich sok, najlepiej zrobić to na sitku i wyłożyć na podpieczony spód.

      Pozostałe ciasto zetrzeć na górę lub pokruszyć.

      Piec około 1 godz. w temp. 160 st.C z termoobiegiem. Po ostudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.

      Smacznego :-)


      szarlotka


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka Karolki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 marca 2015 10:46
  • czwartek, 12 marca 2015
  • piątek, 06 marca 2015
  • czwartek, 05 marca 2015
  • wtorek, 03 marca 2015
  • poniedziałek, 23 lutego 2015
  • sobota, 21 lutego 2015

Kalendarz

Marzec 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Wielkanocne Smaki - edycja V banner przepis miesiaca Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013