Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • środa, 16 kwietnia 2014
  • poniedziałek, 14 kwietnia 2014
  • niedziela, 13 kwietnia 2014
    • Ciasto marchewkowe z mascarpone

      ciasto

      ciasto

       

      Pyszne i szybkie ciasto, a dzięki marchewce ma miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.  Zdecydowanie smaku dodaje również, masa z serka mascarpone...

       

      Składniki:

       

      ciasto:

      3 jajka

      1 duża marchewka (ok. 20 dag)

      1/2 szkl. oleju

      200 g cukru

      250 g mąki

      100 g pokrojonego ananasa

      50 g posiekanych orzechów włoskich

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      masa:

      250 g serka mascarpone

      2 łyżki cukru pudru

      2 łyżki masła

       

      do dekoracji:

      płatki migdałowe

       

      Wykonanie:

      Jajka ubić razem z cukrem na puszysta masę. Ciągle ubijając dolewać stopniowo olej. Następnie dodać pozostałe składniki, czyli ananasa, orzechy, marchewkę, mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą łyzki drewnianej.

      Ciasto przełożyć do kwadratowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godz. w temp. 160 st. C.

      Wystudzone ciasto posmarować masą ze zmiksowanego serka z masłem i cukrem pudrem (zmiksować mikserem).

      Na koniec udekorować płatkami migdałowymi.

      Smacznego :-)


      ciasto

      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowe z mascarpone”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 kwietnia 2014 18:39
  • czwartek, 10 kwietnia 2014
  • sobota, 05 kwietnia 2014
  • piątek, 04 kwietnia 2014
    • Kasza jaglana z sosem grzybowym i kurczakiem

       

      kasza jaglana

       kasza

       

      Kasza jaglana jest bez wątpienia jednym z najwartościowszych produktów naturalnych. Oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i dostarcza wielu cennych substancji odżywczych. Dlatego warto czasami ją zjeść, tym bardziej, że jest również smaczna :-).

       

      Składniki:

      ok. 40-50 dag mięsa z udek kurczaka

      ok. 30 dag mrożonych grzybów (mogą być świeże)

      3 cebule

      sól, pieprz

      kostka rosołowa

      szczypta vegety

      tłuszcz do smażenia

      1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej

       

      Wykonanie:

      Grzyby opłukać, pokroić w mniejsze kawałki i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojoną cebulę i dusić razem pod przykryciem.Mięso z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kawałki. Dodać do grzybów, dorzucić kostkę rosołową i dusić do miękkości. Podlać trochę wodą tak, żeby sos się nie przypalał. Na koniec doprawić solą, pieprzem i vegetą.

      Sos nie wymaga zagęszczania mąką, gdyż ta ilość cebuli po rozgotowaniu doskonale sama go zagęści.

      Kaszę jaglana opłukać na sicie zimną wodą, na koniec przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka i zalać 3 szkl. gorącej wody, trochę posolić. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 20 minut).

      Kaszę przełożyć na talerze i polać przygotowanym wcześniej sosem.

      Smacznego :-)

       

      sos

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kasza jaglana z sosem grzybowym i kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 04 kwietnia 2014 09:17
  • sobota, 29 marca 2014
    • Szybkie ciasto z ananasem

       ciasto

      ciasto

       

      Ciastem tym zainspirowałam się w Kuchennych zapiskach Edyty . Najpierw urzekło mnie swoją prostotą, a po upieczeniu tym, że przygotowuje się je równie szybko, jak i szybko zjada :-) Jest na prawdę pyszne...

       

      Składniki:

      1 i 1/2 szkl. mąki 

      1/2 szkl. cukru

      3 jajka

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 łyżeczka cukru waniliowego

      3 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego ok. 100g

      1/2 szkl. oleju

      250 g ananasa z puszki w kawałkach

      szczypta soli

       

      Wykonanie:

      W misce wymieszać najpierw suche produkty. Następnie dodać jajka, olej i jogurt i całość miksować na wysokich obrotach ok. 3 minut.

      Gotowe ciasto wylać na kwadratową blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać kawałki odsączonego z zalewy ananasa.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 160 st. C i piec ok. 40-50 minut.

      Po wystudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :-)

       

      Uwaga: Ciasto można zrobić również z innymi owocami np. brzoskwiniami, czy gruszkami z puszki.

       

      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie ciasto z ananasem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 29 marca 2014 10:51
  • środa, 26 marca 2014
    • Kotlety kapuściane

       

      kotlety

      kotlety

       

      Kotlety z kapusty robiłam pierwszy raz. Nie miałam pomysłu co zrobić z połową główki kapusty, poniewierającej się w lodówce :-). Poszperałam w końcu w necie i wyszły mi takie o to kotlety :-)

      Muszę przyznać, że całkiem smaczne :-)

      Można je podawać z surówką, z sosem czosnkowym, czy nawet z samym ketchupem, dla mnie pycha :-)

       

      Składniki:

      1/2 główki świeżej kapusty

      1 duża cebula

      1 por (biała część)

      1 sucha kajzerka + mleko

      1 jajko

      sól, pieprz

      1 kostka rosołowa

      1 czubata łyżka kaszy manny (lub więcej)

      tłuszcz do smażenia

       

      Wykonanie:

      Kapustę poszatkować i ugotować w wodzie z kostką rosołową. Gdy będzie miękka odcedzić i odcisnąć z wody. Suchą kajzerkę namoczyć w mleku i również odcisnąć.

      Cebulę i pora pokroić i przesmażyć razem na tłuszczu.

      Kapustę i kajzerkę przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, dodać przesmażoną cebulę z porem, jajko, kasze mannę i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodać więcej manny.

      Następnie uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

      Smacznego :-)

       

      kotlety

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety kapuściane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 26 marca 2014 21:33
  • poniedziałek, 24 marca 2014
    • Pierogi ze szpinakiem i serem feta

       pierogi

      pierogi

       

      Znów mój ulubiony szpinak :-) Tym razem proponuję z nim pierogi. Ja użyłam mrożonego szpinaku, ale w sezonie można użyć oczywiście świeżego. Pierogi te można podawać okraszone roztopionym masłem lub polane gęstą śmietaną, jak kto woli :-)

       

      Składniki:

      na ciasto:

      ok. 2 szkl. mąki

      1 jajko

      szczypta soli

      ok. 1/2 szkl. ciepłej wody

      na farsz:

      ok. 50 dag mrożonego szpinaku

      1 cebula

      20 dag sera feta

      2 ząbki czosnku

      pieprz

      odrobina oliwy lub masła

       

      Wykonanie:

      Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać rozdrobniony czosnek i zamrożony szpinak. Podgrzewać wszystko na patelni, aż do odparowania wody. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojoną w kostkę fetę, wymieszać i doprawić pieprzem.

      Z podanych składników na ciasto, zarobić na stolnicy jednolite i gładkie ciasto. Powinno ono być miękkie i elastyczne, konsystencję należy regulować dosypując mąki lub dolewając wody. Następnie ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać krążki, na każdy nałożyć farsz, złożyć w pół i dokładnie zlepić. Ugotować w osolonym wrzątku ( po wypłynięciu ok. 3 minuty) i odcedzić na sicie lub wyjąć łyżką cedzakową.

      Smacznego :-)

       

      pierogi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi ze szpinakiem i serem feta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 marca 2014 10:41
  • wtorek, 11 marca 2014

Kalendarz

Kwiecień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013