Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • poniedziałek, 23 lutego 2015
  • sobota, 21 lutego 2015
  • czwartek, 12 lutego 2015
  • wtorek, 10 lutego 2015
    • Kurczak z warzywami w naleśniku

       

      naleśniki

      nalesniki

      naleśniki

       

      Wczoraj na obiad były naleśniki, ale rodzinka nie zjadła wszystkich i zostało mi parę (oczywiście pustych). Postanowiłam coś z nich wyczarować na dzisiejszy obiad. O to moja propozycja, mam nadzieję, że i Wam będzie smakować :-)

       

      Składniki:

      4 szt. naleśników

      2 filety z kurczaka

      2 cebule

      1/2 czerwonej papryki

      ok. 200 g mrożonych warzyw

      ok. 100 g pędów bambusa ze słoika

      oliwa do smażenia

      przyprawa do kurczaka

      oregano

      kurkuma

      odrobina chilli

      pieprz, sól 

       

      na sos czosnkowy:

      3 ząbki czosnku

      2 łyżki majonezu

      1 łyżka gęstej śmietany

      oregano

       

      Wykonanie:

      Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać pokrojoną paprykę i cebulę, mrożone warzywa i przyprawy. Wszystko razem dusić pod przykryciem. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie paseczki pędy bambusa.

      W między czasie przygotować sos czosnkowy. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i oregano.

      Każdy naleśnik wypełnić farszem z kurczaka, zawinąć i polać sosem czosnkowym. Naleśniki wcześniej podgrzać np. w mikrofali lub piekarniku.

      Smacznego :-)


      naleśniki

       

       

      banner przepis miesiaca

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak z warzywami w naleśniku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 lutego 2015 14:52
  • środa, 04 lutego 2015
    • Majonez domowy

       

      majonez

       majonez

       

      Dobrze jest umieć przyrządzić majonez samemu. Przyda się szczególnie wtedy, kiedy zabraknie go w kuchni, a do sklepu daleko :-( Poza tym domowy majonez nie odbiega walorami smakowymi od tego kupnego, a na pewno jest zdrowszy, gdyż nie zawiera konserwantów i całej tej chemii. Doskonale nadaje się do jajek, sałatek, czy kanapek. W dodatku do przygotowania go, wystarczy tylko jajko i dobry olej, taki jak np. tłoczony na zimno olej rzepakowy extra Olvity.

       

      Składniki:

      1 żółtko

      3/4 szkl. oleju rzepakowego extra Olvita

      1 czubata łyżeczka musztardy

      kilka kropel soku z cytryny

      szczypta cukru

      szczypta soli

       

      Wykonanie:

      Do wysokiego naczynia wlać żółtko, dodać sól, cukier, musztardę i zmiksować za pomocą blendera (miksera) z trzepaczką. Można również majonez ucierać ręcznie za pomocą trzepaczki w kształcie gruszki. Następnie powoli, kroplami dodawać olej, cały czas miksując. Gdy masa zacznie gęstnieć, można wlewać już olej cienkim strumieniem lub w krótkich odstępach po łyżce. W czasie miksowania skrapiać majonez sokiem z cytryny, co zapobiega zwarzeniu. Majonez ucieramy do zupełnego zużycia oleju. Powinien mieć taką konsystencję, aby nie spływał.

      Prawda, że nie jest to takie trudne?

      Warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami :-)

       

      Uwaga:

      - majonez najlepiej uciera się, gdy temp. produktów wynosi ok. 20 st.C, czyli są w temp. pokojowej

      - ucieranie majonezu należy rozpocząć wlewaniem oleju kroplami, a zakończyć gdy zacznie gęstnieć

      - majonez należy ucierać jak najszybciej i zawsze w jedną stronę

      - nie można przerywać ucierania majonezu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Majonez domowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 04 lutego 2015 17:38
  • piątek, 30 stycznia 2015
  • środa, 28 stycznia 2015
    • Krewetki z patelni

      krewetki

      krewetki

       

      Tym razem, proponuję coś dla wielbicieli owoców morza. Bardzo prosty i szybki przepis na krewetki, z dodatkiem czosnku i podlane winem.

      Najlepiej smakują ze świeżą bagietką :-)

       

      Składniki:

      ok. 250 g krewetek mrożonych

      4 ząbki czosnku

      sól, pieprz

      chilli w proszku

      oliwa z oliwek do smażenia

      ewentualnie kieliszek (50 ml) białego wina

      sok z cytryny

       

      Wykonanie:

      Krewetki włożyć do miski i rozmrozić, zalewając je letnią wodą, po czym obrać z pancerzy (jeżeli nie są już obrane) i osuszyć.

      Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Smażyć około minuty. Następnie wrzucić krewetki i smażyć około 5 minut, dolać wino (opcjonalnie) i jeszcze krótką chwilę smażyć na większym ogniu, aż do odparowania wody.

      Przed podaniem skropić cytryną.

      Smacznego :-)

       

      krewetki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Krewetki z patelni”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 28 stycznia 2015 10:47
  • czwartek, 22 stycznia 2015
    • Kawa Mokito po turecku

      kawa

      kawa

       

       

      Kawa Mokito "bianco", jaką miałam przyjemność testować dzięki uprzejmości firmy Przyjaciele Kawy jest wysokiej jakości kawą ziarnistą, pochodzenia włoskiego o intensywnym, a przy tym delikatnym smaku. Składa się ona w 100% z Arabici, której ziarna zostały starannie wyselekcjonowane tak, aby dać pełnię bogatego aromatu. Jeśli zmielicie ją świeżo w młynku z pewnością zaskoczy Was swoim zapachem.

      Smakowałam ją przyrządzoną tradycyjnie po turecku, jak i parzoną w ekspresie ciśnieniowym. Muszę przyznać, że w obu wariantach smakuje wybornie :-)

      Ka można kupić na logo

       

      A o to prosty przepis, jak zrobić kawę Mokito po turecku. Obiecuję, że tak przyrządzona kawa postawi Was szybko na nogi i zapewni energię na cały dzień :-)

      Jeżeli nie posiadamy specjalnego tygielka do kawy, wystarczy np. zwykły rondelek, do którego należy wsypać kawę i zalać zimną wodą w proporcji: 1 łyżeczka zmielonej już kawy na każdą filiżankę wody. Ja lubię jeszcze dodać szczyptę cynamonu, ale nie jest to konieczne. Następnie należy dodać cukier w proporcji: 1 łyżeczka cukru na 2 łyżeczki kawy. Teraz możemy już postawić rondelek na ogniu i gotować kawę, do momentu aż zacznie się pienić.

      Kawę przelewamy do filiżanek i czekamy, aż opadną nam fusy.

      Nigdy nie dodajemy do kawy po turecku mleka ani śmietanki, bo straci swój smak :-)

      Do kawy proponuję dobre ciasteczko..., na pewno znajdziecie sobie, jakieś u mnie na blogu :-)

      Życzę smacznego :-) 

       

      kawa


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kawa Mokito po turecku”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 stycznia 2015 17:20
  • środa, 21 stycznia 2015
  • wtorek, 13 stycznia 2015

Kalendarz

Marzec 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013