Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • wtorek, 21 kwietnia 2015
  • sobota, 18 kwietnia 2015
  • poniedziałek, 13 kwietnia 2015
    • Ciasto bez pieczenia 3 BIT

      ciasto

      ciasto

      ciasto 

      Ciasto nie wymaga pieczenia i wbrew pozorom nie jest wcale pracochłonne..., a jest tak popularne, że chyba nie potrzebuję tu większej reklamy :-)

       

      Składniki:

      300 g herbatników (3 opakowania duże)

      2 budynie śmietankowe z cukrem

      2 szkl. mleka

      200 g masła

      1 puszka krówki gostyńskiej

      250 g serka mascarpone

      1 szkl. słodkiej śmietany kremówki

      wiórki czekoladowe

       

      Wykonanie:

      Budynie zagotować z 2 szkl. mleka wg przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu dodawać po łyżce masła, ciągle miksując.

      Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywno, (jeśli lubicie bardziej słodkie kremy to można dodać trochę cukru pudru), pod koniec dodawać stopniowo serek mascarpone, ciągle ubijając.

      Mamy zatem gotowe już dwa kremy :-)

      Teraz na spodzie formy ułożyć warstwę herbatników, a na nich rozsmarować krówkę z puszki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Jeżeli krówka jest zbyt twarda, można ją wcześniej podgrzać, ( ja nie musiałam).

      Następnie wyłożyć krem budyniowy, wyrównać i również przykryć warstwą herbatników. Na wierzch wyłożyć krem z bitej śmietany z serkiem i posypać wiórkami czekolady lub kakao.

      Ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby herbatniki zmiękły.

      Smacznego :-)

       

      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bez pieczenia 3 BIT”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 kwietnia 2015 11:18
  • piątek, 10 kwietnia 2015
  • wtorek, 31 marca 2015
    • Szynka drobiowa z papryką z szynkowara

       

      szynka

      wszynka

       

      A może tym razem, zaproponuję Wam na Święta Wielkanocne domową wędlinę z szynkowara :-)

       

      Składniki:

      ok. 1kg fileta z kurczaka

      1 mała czerwona papryka

      ok. 100 ml wody

      2 łyżeczki żelatyny

      1 łyżeczka cukru pudru

      przyprawy:

      2 łyżeczki soli peklowej

      po szczypcie majeranku, pieprzu

      słodkiej papryki mielonej

      i czosnku suszonego

       

      Wykonanie:

      Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Przełożyć do miski, dodać przyprawy i mieszać wszystko ręcznie przez kilka minut, aż mięso będzie się kleić. Odstawić na dobę do lodówki.

      Po tym czasie żelatynę wymieszać z letnią wodą i cukrem pudrem. Kiedy zacznie już tężeć, dodać do mięsa i całość znów wyrabiać rękami przez kilka minut.

      Paprykę opłukać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić dość drobno. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.

      Całość przełożyć do woreczka, włożyć do szynkowara, zamknąć i wstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Potem włożyć szynkowar do garnka i parzyć w temp. ok. 80-90 st. C przez ok. 1 godz. Następnie wyjąć szynkowar z wody, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć wędlinę z szynkowara i woreczka.

      Smacznego :-)


      szynka


      Wielkanocne Smaki - edycja V

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Szynka drobiowa z papryką z szynkowara”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 marca 2015 10:41
  • niedziela, 29 marca 2015
    • Pasztet domowy II

       

      pasztet

      pasztet

      pasztet

      pasztet

       

      Święta coraz bliżej, a na stole wielkanocnym nie może zabraknąć przecież domowego pasztetu. Dlatego Przekazuje Wam dzisiaj najprostszy na niego przepis :-)

       

      Składniki:

      ok. 1 kg mięsa wieprzowego bez kości np. szynka, łopatka, karczek

      ok. 3/4 kg chudego boczku

      ok. 1/2 kg wątróbki wieprzowej lub drobiowej

      2 suche bułki 

      3-4 jajka

      2 duże cebule

      2 ząbki czosnku

      przyprawy:

      8 listków laurowych

      10 kulek ziela angielskiego

      sól, pieprz

      bazylia, oregano

      tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki

       

      Wykonanie:

      Mięso i wątróbkę umyć. Mięso zalać wodą w garnku, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować ok. półtorej godz., aż mięso będzie miękkie. Pod koniec wrzucić 2 obrane cebule (całe), żeby się sparzyły  i zdjąć garnek z ognia. Po przestudzeniu, dodać do garnka suche bułki żeby namokły, po czym je odcisnąć rękami. Mięso i cebulę również wyjąć z wody.

      Wątróbkę obgotować chwilę w osobnym garnku, wyjąć z wody i przestudzić.

      Teraz wszystko (mięso, wątróbkę, cebulę, odciśniętą bułkę) zmielić w maszynce dwa lub trzy razy. Zmielić również liście laurowe i ziele angielskie. Dodać też w trakcie mielenia czosnek.

      Do zmielonej masy dodać jajka, przyprawy (do smaku) i dokładnie wszystko wymieszać, najlepiej ręką. 

      Formę (najlepiej keksówkę) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę na pasztet i wstawić do piekarnika na ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 180 - 200 st.C.

      Po  upieczeniu wystudzony pasztet, trzymać w lodówce.

      Smacznego :-)


      pasztet 

       

      Wielkanocne Smaki - edycja V

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet domowy II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 marca 2015 19:38
  • czwartek, 26 marca 2015
  • wtorek, 24 marca 2015
    • Pieczeń rzymska

       

      pieczeń

      pieczeń

      pieczeń

       

      Pieczeń rzymska zwana inaczej klopsem, jest tania, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło do obiadu, podaną z ziemniakami i sosem np. chrzanowym.

      Możemy ją również przyrządzić w wersji wielkanocnej, wkładając do środka (przed upieczeniem) jajka ugotowane na twardo.

       

      Składniki:

      ok. 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)

      3 duże cebule

      2 kajzerki + mleko

      2 jajka

      5 ząbków czosnku

      sól, pieprz

      tymianek, bazylia

      tłuszcz i bułka tarta do keksówki

       

      Wykonanie:

      W misce dokładnie wymieszać zmielone mięso, namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki, jajka, pokrojoną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawić przyprawami i uformować wałek. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułą tartą keksówki.

      Pieczeń wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.C.

       

      Smacznego :-)

       

      pieczeń


      Wielkanocne Smaki - edycja V

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczeń rzymska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 marca 2015 11:57
  • sobota, 21 marca 2015
    • Kasza jaglana po meksykańsku

       

      kasza

      kasza

       

      Podpatrzone u Dzikowiec od kuchni.

      Danie proste, smaczne i jakie zdrowe :-), może być podane zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.

       

      Składniki:

      1 pierś z kurczaka

      1 duża cebula

      1 pomidor

      1 papryka czerwona

      1 puszka fasoli czerwonej konserwowej

      1 mała puszka kukurydzy

      1 puszka pomidorów krojonych

      1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej

      oliwa do smażenia

      przyprawy:

      sól, papryka ostra, przyprawa do dań meksykańskich, szczypta cukru

       

      Wykonanie:

      Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami i odstawić. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę, a następnie dodać umytą i pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podusić, po czym dodać mięso. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodać pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę oraz pomidory z puszki razem zalewą. Przyprawić wszystko do smaku, wsypać kaszę i dusić na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszać, aby danie się nie przypaliło, w razie potrzeby podlać trochę wodą. Pod koniec dodać odsączona z zalewy fasolę i kukurydzę.

      Smacznego :-)

       

      kasza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kasza jaglana po meksykańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 21 marca 2015 13:17
  • poniedziałek, 16 marca 2015
    • Szarlotka Karolki

       

      szarlotka

      ciasto

      szarlotka

       

      Przepis na szarlotkę dostałam od Karolki :-), ciasto jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Można je podać również w wersji na bogato z bitą śmietaną :-) zachęcam wszystkich do spróbowania...

       

      Składniki:

      na kruche ciasto:

      1 i 1/2 szkl. mąki pszennej

      1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki

      200 g masła

      3/4 szkl. cukru

      2 żółtka

      1 płaska łyżeczka proszku doi pieczenia

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      dodatkowo:

      ok. 2 kg jabłek

      cynamon

      cukier waniliowy

       

      szarlotka 

       

      Wykonanie:

      Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto i wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut.

      Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 2/3 ciasta na spód. Ponakłuwać widelcem i podpiec w temp. ok. 170 st.C przez 10-15 minut.

      Jabłka obrać ze skórki. 2/3 jabłek pokroić w średnia kostkę, resztę zetrzeć na grubej tarce. Dodać cukier waniliowy oraz cynamon i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z nich sok, najlepiej zrobić to na sitku i wyłożyć na podpieczony spód.

      Pozostałe ciasto zetrzeć na górę lub pokruszyć.

      Piec około 1 godz. w temp. 160 st.C z termoobiegiem. Po ostudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.

      Smacznego :-)


      szarlotka


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka Karolki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 marca 2015 10:46

Kalendarz

Kwiecień 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Wielkanocne Smaki - edycja V banner przepis miesiaca Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013