Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • środa, 29 lipca 2015
    • Kotlety z ziemniaków

       

      kotlety

      kotlety

      kotlety 

      Zostały Wam ziemniaki z obiadu i nie wiesz co z nimi zrobić, o to propozycja na pyszne kotlety :-) Można je podawać z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub okraszone tylko np. przesmażonym boczkiem i cebulką.

       

      Składniki:

      ok. 1/2 kg ziemniaków

      200 g twarogu półtłustego

      1 jajko

      1 duża cebula

      1 łyżka masła

      2 łyżki mąki pszennej

      sól, pieprz

      bułka tarta

      olej do smażenia

       

      Składniki:

      Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na maśle. Do przestudzonych ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę biały ser, zrumienioną cebulę, jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszać.

      Formować niewielkie kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.

      Smacznego :-)

       

      kotlety


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety z ziemniaków”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 29 lipca 2015 17:11
  • wtorek, 30 czerwca 2015
    • Roladki z indyka

      roladki

       

      Dzisiaj zapraszam na przepyszne roladki z indyka :-)

       

      Składniki:

      ok. 6 szt. sznycli z indyka

      2 szt. białej kiełbasy

      6 grubszych plasterków sera żółtego

      2 cebule

      przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka słodka w proszku

      śmietana i mąka do zagęszczenia sosu

      (1 czubata łyżka mąki na 1/2 szkl. śmietany)

      tłuszcz do smażenia

       

      Wykonanie:

      Sznycle umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, po czym oprószyć przyprawami.

      Na każdym sznyclu ułożyć po plasterku sera i kawałku białej kiełbasy, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

      Cebulę obrać, pokroić i dodać do roladek. Podlać wodą (można dodać również wina, podkreśli smak potrawy) i dusić pod przykryciem do miękkości roladek.

      Na koniec zagęścić sos mąką wymieszaną ze śmietaną.

      Smacznego :-)


      roladki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z indyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 czerwca 2015 12:49
  • sobota, 27 czerwca 2015
  • środa, 24 czerwca 2015
  • niedziela, 21 czerwca 2015
    • Sernik z kratką

      sernik

       

      Nie ma jak domowy sernik :-) Przepis z kartki kalendarza...

       

      Składniki:

      na ciasto:

      250 g maki pszennej

      125 g masła lub margaryny

      125 g cukru pudru

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      1 jajko

      na masę serową:

      1 kg mielonego twarogu

      125 g masła lub margaryny

      200 g cukru pudru

      1 cukier waniliowy

      1 budyń śmietankowy

      8 jajek

      100 g skórki pomarańczowej

       

      Wykonanie:

      Z podanych składników na ciasto zagnieść jednolite ciasto i schłodzić w lodówce.

      Następnie oddzielić 2/3 ciasta i wylepić nim spód wysmarowanej tłuszczem formy. Nakłuć widelcem i podpiec w temp. 180 st. C.

      Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie dodawać po łyżce sera. Pod koniec ucierania dodać budyń i skórkę pomarańczową. 

      Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

      Tak przygotowana masę wylać na podpieczony spód.

      Z pozostałego ciasta zrobić cienkie paski i ułóżyć z nich kratkę na wierzchu.

      Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. w temp. 160 st. C.

      Po wystudzeniu sernik można polukrować

      Smacznego :-)


      sernik

       

      Wiosenne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z kratką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 czerwca 2015 12:30
  • czwartek, 18 czerwca 2015
    • Pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką

       ciasto

      ciasto

      ciasto

       

      Sezon na truskawki w pełni, dlatego dziś proponuję szybkie i proste ciasto z tymi cudownymi owocami :-)

       

      Składniki:

      300 g margaryny

      300 g mąki pszennej

      5 jajek

      1 op. cukru waniliowego

      200 g cukru

      3 łyżeczki proszku do pieczenia

      ok. 500 g truskawek

       

      na kruszonkę:

      80 g margaryny

      1/2 szkl. mąki krupczatki

      1/2 szkl. cukru

       

      Wykonanie:

      Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć.

      Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki żeby była miękka i utrzeć w misce za pomocą miksera razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, ciągle miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.

      Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć równo ciasto. (Ciasto jest dość płynne).

      Na wierzch ciasta wyłożyć truskawki, duże sztuki można przekroić na połówki.

      Podane składniki na kruszonkę wymieszać rękami w misce i pokruszyć na truskawkach.

      Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 180 st.C na 40 minut.

      Smacznego :-)

       

      ciasto

       

      Wiosenne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką”
      Tagi:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 czerwca 2015 11:38
  • sobota, 13 czerwca 2015
  • środa, 10 czerwca 2015
    • Ciasto kruche z rabarbarem

      ciasto

      ciasto

       

      Pyszne, lekko kwaskowate, wiosenne ciasto, a w dodatku bardzo proste w przygotowaniu :-)

      Wykorzystajmy sezon na rabarbar...

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      2 szkl. mąki tortowej

      1/2 szkl. cukru

      2 żółtka i 1 całe jajko

      125g masła

      2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      ok. 1 i 1/2 kg rabarbaru + 1 szkl. cukru

       

      na kruszonkę:

      3/4 szkl. mąki krupczatki

      3/4 szkl. cukru pudru

      100g masła

       

      dodatkowo:

      bułka tarta i tłuszcz do formy

       

      Wykonanie:

      Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. W tym czasie obrać rabarbar ze skórki i pokroić w kawałki ok. 1 cm. Zasypać cukrem i zagotować ok. 3-5 minut, po czym odcedzić z nadmiaru soku. (Soku nie wylewać można przygotować z niego kompot).

      Blachę na ciasto wysmarować tłuszczem i wylepić ją kruchym ciastem, podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 200 st.C.

      Następnie wyjąć z pieca, posypać na całości bułką tartą i wyłożyć równomiernie na całej powierzchni rabarbar.

      Składniki na kruszonkę połączyć razem i pokruszyć na wierzch ciasta.

      Wstawić do piekarnika na ok. 35 minut w temp. ok. 180 st. C.

      Smacznego :-)


      ciasto

       


      Wiosenne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kruche z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 10 czerwca 2015 15:50
  • sobota, 30 maja 2015
  • wtorek, 26 maja 2015
    • Tort krówkowo-śmietanowy

       

      tort

      tort

       

      A może tak tort dla mamy? Na pewno każda mama ucieszy się z takiego, słodkiego prezentu :-)

      Tort jest pyszny, a przygotowanie go na prawdę nie zajmie Wam wiele czasu...

       

      Składniki:

       

      na biszkopt:

      4 jajka

      3/2 szkl. cukru

      1 szkl. mąki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      na krem:

      250 g serka mascarpone

      1/2 szkl. cukru pudru

      250 ml śmietany kremówki


      dodatkowo:

      1 puszka masy krówkowej gostyńskiej

      herbata z alkoholem do nasączenia

       

      Wykonanie:

       

      Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 st.C. na ok. 30 minut. Piec do tzw. "suchego patyczka". Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty.

      Śmietanę ubić na sztywno za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera i dodać serek mascarpone.

      W 3/4 szkl. gorącej wody zaparzyć herbatę, dodać cukier i cytrynę do smaku i 1 kieliszek alkoholu. Tak przygotowanym napojem nasączyć pierwszy blat biszkoptu, po czym posmarować kremem (zostawić trochę kremu do dekoracji), przykryć drugim blatem i również go nasączyć. Na wierzchu drugiego blatu wysmarować krówkę razem z bokami tortu.

      Teraz udekorować tort kremem za pomocą strzykawki i wstawić do lodówki.

      Smacznego :-)

      

      tort


      Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

      Wiosenne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tort krówkowo-śmietanowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 maja 2015 12:23

Kalendarz

Sierpień 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013