Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • środa, 23 lipca 2014
    • Sernik grecki

      sernik

      sernik

       

      Tym razem proponuję taki niby sernik, bo bez sera :-) Jest lekki i aksamitny w konsystencji, i smakuje prawie jak sernik...

       

      Składniki:

      10 jajek

      4 op. budyniu śmietankowego bez cukru

      3 duże jogurty typu greckiego (400 ml)

      150 g roztopionego masła (ok. 1/2 szkl.)

      1/4 szkl. oleju

      1,5 szkl. cukru

      na spód:

      250 g pokruszonych herbatników

      150 g miękkiego masła

       

      Wykonanie:

      Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, następnie roztopione masło i olej i po łyżce dodawać jogurt, ciągle ucierając.

      Z białek ubić pianę i dodać do masy.

      Pokruszone herbatniki wymieszać z masłem i wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 25 x 35. Następnie wylać masę serową i piec ok. 80 minut w temp. 170 st.C. Wierzch ciasta można przykryć w połowie pieczenia folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekł.

       

      sernik


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik grecki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 23 lipca 2014 08:52
  • środa, 02 lipca 2014
  • środa, 25 czerwca 2014
    • Sernik na biszkopcie

      sernik

      sernik

      sernik 

       

      Jeżeli chcecie, aby Wasz sernik był nie tylko smaczny, ale również efektownie wyglądał, to przepis ten jest idealny :-)

      Źródło, z którego korzystałam jest na Domowych Wypiekach :-)

       

      Składniki:

       

      na biszkopt:

      6 jajek

      6 łyżek cukru

      4 łyżki mąki pszennej

      2 łyżki maki ziemniaczanej

      otarta skórka z 1 cytryny

      1/4 szkl. soku z cytryny

       

      na masę:

      1 kg mielonego sera twarogowego

      cukier waniliowy

      1/2 szkl. cukru

      4 jajka

      1 szkl. śmietany 30%

      1 budyń o smaku waniliowym (bez cukru)

       

      polewa:

      150 g margaryny

      1/2 szkl. cukru

      4 łyżki kakao

      3 łyżki wody

       

      sernik 

       

      Wykonanie:

      Przygotowanie biszkoptu:

      Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier, dalej ubijając. Stopniowo dodawać żółtka. Na koniec dodać otartą skórkę i sok z cytryny. Przesiać mąki i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w formie 30 x 35 w temp. 180 st. ok pół godz.

      Przygotowanie polewy:

      Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wodę. Gry cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i dodać kakao i wymieszać.

      Przygotowanie masy serowej:

      Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce sera, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę i budyń, dokładnie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

      Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na pierwszą część biszkoptu wylać 1/2 polewy czekoladowej, następnie 1/2 masy serowej i przykryć drugą połową biszkoptu. Polać pozostałą polewą czekoladową i przykryć resztą masy serowej.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 160 st.C.

       

      UWAGA: Biszkopty można upiec dwa osobno.

      Smacznego :-)


      sernik


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na biszkopcie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 25 czerwca 2014 14:36
  • poniedziałek, 16 czerwca 2014
  • wtorek, 03 czerwca 2014
  • sobota, 17 maja 2014
    • Domowa Karpatka

      karpatka

      karpatka

      karpatka 

      Przepis znaleziony na Domowych Wypiekach, według mnie jest idealny. Od tej pory robię karpatkę, tylko z tej receptury. Gorąco polecam :-)

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      1 szkl. wody

      15 dag margaryny

      1 szkl. mąki pszennej

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      5 jajek

       

      na krem:

      3 szkl. mleka

      1 szkl. cukru

      1 cukier waniliowy

      25 dag masła

      2 żółtka

      4 łyżki mąki pszennej

      4 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      Wykonanie:

      Najpierw przygotować ciasto. Zagotować wodę z margaryną, ściągnąć garnek z ognia i dodać mąkę, cały czas mieszając. Garnek postawić na piecu i gotować ok. 3 minut. Ciasto wystudzić po czym cały czas miksując dodawać po jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

      Ciasto podzielić na dwie części, każdą połowę wyłożyć na prostokątną dużą blachę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. 

      Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut.

      Następnie przygotować masę. 2 szklanki mleka i cukier zagotować, a pozostałe mleko dokładnie wymieszać z obiema mąkami, żółtkami i cukrem waniliowym. Dodać do gotującego się mleka i mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Gotować ok. 1 minuty i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem, po czym dodawać po łyżce zimny budyń, cały czas miksując.

      Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto i wstawić do lodówki.

      Po wyjęciu z lodówki, posypać na wierzchu cukrem pudrem.

      Smacznego :-)

       

      karpatka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (26) Pokaż komentarze do wpisu „Domowa Karpatka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 17 maja 2014 18:16
  • wtorek, 13 maja 2014
    • Kurczak w sosie pieczarkowym

      kurczak

      pieczarki

       

      Kurczaka w sosie pieczarkowym można podawać z makaronem, ryżem, czy plackami ziemniaczanymi, a nawet z naleśnikami. Jest doskonałym daniem na obiad, smacznym i pożywnym...

       

      Składniki:

      ok. 40 dag mięsa z kurczaka np. z udek

      8 szt. średnich pieczarek

      1 duża cebula

      sól, pieprz, vegeta

      3 łyżki sosu sojowego

      tłuszcz do smażenia

      1/2 szkl. słodkiej śmietany 18%

      2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

      1/2 szkl. wody

       

      kurczak w sosie

       

      Wykonanie:

      Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i zrumienić. Następnie dodać pokrojoną cebulę, wypłukane i pokrojone pieczarki oraz sos sojowy. Dusić wszystko razem do miękkości. W miarę potrzeby można podlać wodą. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i wodą, dodać do kurczaka, zagotować. Doprawić do smaku przyprawami.

      Smacznego :-)


      kurczak w sosie 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w sosie pieczarkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 maja 2014 11:29
    • Tarta szpinakowa na spodzie z kaszy jaglanej

      tarta

      tarta

      tarta

       

      Zdrowsza wersja tarty, bo... z kaszy jaglanej i w dodatku całkiem smaczna :-)

       

      Składniki:

       

      na spód:

      1 szkl. kaszy jaglanej

      2 jajka

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      oliwa z oliwek do smażenia

      szczypta soli

       

      na farsz:

      op. mrożonego szpinaku (450 g)

      1 cebula

      2-3 ząbki czosnku

      1 op. sera feta

      szczypta pieprzu

      szczypta tartej gałki muszkatołowej

      oliwa z oliwek do smażenia

       

      3 jajka

      100 ml śmietanki 18%

      ok. 10 dag tartego sera żółtego

      sól, pieprz

       

      Wykonanie:

      Kaszę jaglaną wypłukać, po czym zalać 2 szkl. gorącej wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.

      Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną drobno cebulę i czosnek, po czym dodać do przestudzonej kaszy. Wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać.

      Wyłożyć na formę do tarty, wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Uklepać dokładnie i wsadzić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 200 st. na parę minut do podpieczenia.

      Następnie przygotować farsz. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać zamrożony szpinak i dusić, aż do odparowania wody. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Zestawić z ognia i dodać ser feta pokrojony w kostkę, wymieszać.

      Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód z kaszy.

      Za pomocą miksera ubić 3 jajka ze śmietanką, dodać tarty ser żółty i doprawić solą i pieprzem. Wylać całość na wierzch tarty.

      Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-30 minut w temp. ok. 180 st.C, aż wierzch ładnie się zrumieni.

      Smacznego :-)

       

      tarta

      tarta

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta szpinakowa na spodzie z kaszy jaglanej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 maja 2014 10:55
  • czwartek, 08 maja 2014
  • piątek, 02 maja 2014

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013