Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • czwartek, 28 sierpnia 2014
    • Makaron z cukinią i kurczakiem

      makaron

      makaron

       

      Sezon na cukinie mamy w pełni, dlatego wykorzystajmy ją w kuchni, bo jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. O to jedna z moich propozycji, danie przyrządza się błyskawicznie...

      Oczywiście wiele innych dań z cukinią znajdziecie u mnie na blogu, klikając w tagach na cukinie :-)

       

      Składniki:

      ok. 200g dowolnego makaronu (u mnie razowy penne)

      2 filety z kurczaka

      1 mała cukinia lub pół dużej

      2 cebule

      3 ząbki czosnku

      1/2 szkl. słodkiej śmietany 18% lub 30%

      kilka łyżek oliwy z oliwek

      sól, pieprz,vegeta

       

      Wykonanie:

      Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę razem z czosnkiem. Następnie dodać umyte i pokrojone w kostkę filety. Wszystko chwilę posmażyć.

      Na tarce o grubych oczkach zetrzeć wcześniej umyta i obraną ze skóry cukinię. Jeśli cukinia jest mała i młoda to zetrzeć razem ze skórką. Dodać do kurczaka i chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie vegetą.

      Na koniec dodać śmietanę i zagotować.

      Makaron ugotować w osolonej wodzie, przepłukać zimną wodą i wymieszać razem z sosem.

      Smacznego :-)


      makaron

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z cukinią i kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 sierpnia 2014 09:11
  • środa, 20 sierpnia 2014
    • Ciasto półkruche ze śliwkami

      ciasto

      ciasto 

      To proste i szybkie ciasto, ostatnio tak posmakowało mojej rodzinie, że w ciągu tygodnia upiekłam, aż cztery blachy :-) i jeszcze im było mało ...

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      3 szkl. mąki

      3 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 op. cukru waniliowego

      1 szkl. cukru

      2 jajka

      100 g margaryny

      3 czubate łyżki gęstej śmietany

       

      na kruszonkę:

      3/4 szkl. mąki krupczatki

      3/4 szkl. cukru

      100 g masła

       

      ok. 1 kg śliwek węgierek

       

      śliwki

       

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanki. (Ja nie wałkuję, tylko wylepiam ciasto w brytfance rękami).

      Wstawić do piekarnika i lekko podpiec, ok. 15 min. w temp. 180 st.C.

      W tym czasie śliwki umyć, podzielić na połowy i pozbawić pestek. Wyłożyć na wierzch podpieczonego ciasta.

      Składni8ki na kruszonkę wymieszać dokładnie w misce i pokruszyć na śliwkach, tak żeby nam je przykryło.

      Wstawić do piekarnika na ok. 40 min. w temp. 180 st.C, aż ciasto ładnie się zrumieni.

      Smacznego :-)


      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto półkruche ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 20 sierpnia 2014 08:52
  • poniedziałek, 11 sierpnia 2014
  • środa, 06 sierpnia 2014
  • piątek, 01 sierpnia 2014
    • Ciasto kruche z porzeczkami

      ciasto

      ciasto

      ciasto 

      Pyszne i łatwe w przygotowaniu kruche ciasto. Kwaśne porzeczki pod przykryciem słodkiej pianki doskonale się komponują, gdyż ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne. Spróbujcie sami :-)

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      1,5 szkl. mąki pszennej

      1 szkl. mąki krupczatki

      1/2 szkl. cukru pudru

      1 op. cukru waniliowego

      5 żółtek

      250 g margaryny

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      na piankę:

      5 białek

      1 szkl. cukru pudru

      1 kisiel

       

      na kruszonkę:

      200 g mąki

      100 g cukru pudru

      125 g masła

       

      oraz

      ok. 1 - 2 kg czerwonych porzeczek


      Wykonanie:

      Przesiać obie mąki na stolnice i dodać pozostałe sypkie składniki. Następnie dodać żółtka i schłodzoną margarynę, szybko zarobić ciasto. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz.

      Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, lekko podpiec.

      Umyte i obrane z szypułek porzeczki wyłożyć na podpieczone ciasto.

      Białka z dodatkiem szczypty soli dokładnie ubić na sztywna pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier puder, ciągle ubijając mikserem, na koniec wsypać kisiel i dokładnie wymieszać. Tak przygotowana piankę wyłożyć na porzeczki.

      Składniki na kruszonkę wymieszać w misce i za pomocą ręki dokładnie ze sobą połączyć. Pokruszyć na wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 - 200 st. C. Piec, aż ciasto zrumieni się na złoty kolor.


      Uwaga: ciasto na kruszonkę można również zamrozić i potem zetrzeć na tarce.

       

      Smacznego :-)

       

      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kruche z porzeczkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 01 sierpnia 2014 20:35
  • środa, 23 lipca 2014
    • Sernik grecki

      sernik

      sernik

       

      Tym razem proponuję taki niby sernik, bo bez sera :-) Jest lekki i aksamitny w konsystencji, i smakuje prawie jak sernik...

       

      Składniki:

      10 jajek

      4 op. budyniu śmietankowego bez cukru

      3 duże jogurty typu greckiego (400 ml)

      150 g roztopionego masła (ok. 1/2 szkl.)

      1/4 szkl. oleju

      1,5 szkl. cukru

      na spód:

      250 g pokruszonych herbatników

      150 g miękkiego masła

       

      Wykonanie:

      Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać budynie, a następnie roztopione masło i olej i po łyżce dodawać jogurt, ciągle ucierając.

      Z białek ubić pianę i dodać do masy.

      Pokruszone herbatniki wymieszać z masłem i wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 25 x 35. Następnie wylać masę serową i piec ok. 80 minut w temp. 170 st.C. Wierzch ciasta można przykryć w połowie pieczenia folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekł.

       

      sernik


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik grecki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 23 lipca 2014 08:52
  • środa, 02 lipca 2014
  • środa, 25 czerwca 2014
    • Sernik na biszkopcie

      sernik

      sernik

      sernik 

       

      Jeżeli chcecie, aby Wasz sernik był nie tylko smaczny, ale również efektownie wyglądał, to przepis ten jest idealny :-)

      Źródło, z którego korzystałam jest na Domowych Wypiekach :-)

       

      Składniki:

       

      na biszkopt:

      6 jajek

      6 łyżek cukru

      4 łyżki mąki pszennej

      2 łyżki maki ziemniaczanej

      otarta skórka z 1 cytryny

      1/4 szkl. soku z cytryny

       

      na masę:

      1 kg mielonego sera twarogowego

      cukier waniliowy

      1/2 szkl. cukru

      4 jajka

      1 szkl. śmietany 30%

      1 budyń o smaku waniliowym (bez cukru)

       

      polewa:

      150 g margaryny

      1/2 szkl. cukru

      4 łyżki kakao

      3 łyżki wody

       

      sernik 

       

      Wykonanie:

      Przygotowanie biszkoptu:

      Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier, dalej ubijając. Stopniowo dodawać żółtka. Na koniec dodać otartą skórkę i sok z cytryny. Przesiać mąki i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w formie 30 x 35 w temp. 180 st. ok pół godz.

      Przygotowanie polewy:

      Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wodę. Gry cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i dodać kakao i wymieszać.

      Przygotowanie masy serowej:

      Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce sera, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę i budyń, dokładnie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

      Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na pierwszą część biszkoptu wylać 1/2 polewy czekoladowej, następnie 1/2 masy serowej i przykryć drugą połową biszkoptu. Polać pozostałą polewą czekoladową i przykryć resztą masy serowej.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 160 st.C.

       

      UWAGA: Biszkopty można upiec dwa osobno.

      Smacznego :-)


      sernik


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na biszkopcie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 25 czerwca 2014 14:36
  • poniedziałek, 16 czerwca 2014
  • wtorek, 03 czerwca 2014

Kalendarz

Sierpień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013