Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • wtorek, 20 września 2016
  • sobota, 17 września 2016
    • Mus czekoladowy

      mus

       

      Na pochmurną i deszczową pogodę, coś słodkiego dla poprawienia nastroju :-)

       

      Składniki:

      300 ml śmietany kremówki 30%

      100 g czekolady mlecznej

      ewentualnie owoce do dekoracji

       

      Wykonanie:

      Czekoladę pokruszyć na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. (Miskę z czekoladą postawić na rondelku z gotującą wodą i mieszać aż do rozpuszczenia czekolady)

      Czekoladę wystudzić na lekko ciepłą.

      Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć trochę do dekoracji. Dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać.

      Przełożyć do pucharków, wierzch udekorować pozostawioną ubitą śmietaną, wiórkami czekolady lub dowolnymi owocami.

      Wstawić do lodówki do schłodzenia.

       

      Smacznego :-)


      mus


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Mus czekoladowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 17 września 2016 15:53
  • środa, 24 sierpnia 2016
  • wtorek, 16 sierpnia 2016
  • środa, 10 sierpnia 2016
    • Tort Pavlova

      tort

      tort

      tort

       

      Wbrew pozorom tort Pavlova nie jest zbyt słodki, gdyż słodycz bezy przełamana jest wytrawnym kremem i owocami. Tort jest lekki jak chmurka, delikatny i kruchy, wręcz rozpływa się w ustach :-)

      Jako dodatek do tortu polecam słodkie wino Monte Santi.

       

      Składniki:

      6 białek

      1 1/2 szkl. drobnego cukru

      szczypta soli

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka soku z cytryny

       

      na krem:

      250 g serka mascarpone

      300g śmietanki 36%

      2 łyżeczki soku z cytryny

      3 łyżki cukru pudru

       

      dodatkowo:

      owoce np. maliny, truskawki, borówki

         

      Wykonanie:

      Ubić białka ze szczyptą soli za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Pod koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

      Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować 2 okręgi o średnicy ok. 20 cm.

      Masę bezową podzielić na pół i rozprowadzić na zaznaczonych na papierze okręgach. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 st.C. Po 5 minutach zmniejszyć temp. do 140 st.C i piec około 80 minut.

      Po upieczeniu wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

      Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i dalej ubijać, aż do zgęstnienia. Pod koniec dodać cukier puder i sok z cytryny.

      Tak przygotowanym kremem przełożyć Pavlovą, zostawiając trochę kremu na wierzch. Po wyłożeniu reszty kremu na górze, tort udekorować owocami.

      Smacznego :-)


      tort 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tort Pavlova”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 10 sierpnia 2016 15:36
  • piątek, 05 sierpnia 2016
    • Domowe lody porzeczkowe

       lody

      lody

      lody

       

      Sezon na porzeczki jeszcze trwa, zatem zdążycie zrobić jeszcze z nich takie domowe lody :-) Doskonałym dodatkiem do lodów będzie słodkie wino Monte Santi, które przełamie lekko kwaskowaty posmak lodów, gorąco polecam :-)

       

      Składniki:

      2 i 1/2 szkl. obranych porzeczek

      1/2 szkl. cukru

      1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki

      1/2 szkl. cukru pudru

       

      Wykonanie:

      Porzeczki umieścić w rondelku i zasypać 1/2 szkl. cukru. Zagotować i odstawić do wystudzenia.

      Dobrze schłodzona śmietanę ubić na sztywno, po czym dodać cukier puder dalej ubijając.

      Ugotowane porzeczki przetrzeć przez sito, żeby pozbawić je pestek i skórek i dodać do ubitej śmietany. Wszystko razem dokładnie zmiksować.

      Wstawić do zamrażarki.

      Co godzinę masę przemieszać, żeby nie dopuścić do wytworzenia się kryształków lodu. Czynność powtarzać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji lodowej.

      Smacznego :-)


      lody


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe lody porzeczkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 05 sierpnia 2016 09:39
  • środa, 08 czerwca 2016
    • Domowe hamburgery z grilla

      hamburger

      hamburger

       

      Sezon grillowy dawno otwarty. Jeśli znudziły Wam się już różnego rodzaju kiełbaski, czy kaszanki, zachęcam do zasmakowania takiego "zdrowszego fast fooda" z grilla :-)

      Doskonałym dodatkiem do grillowanego hamburgera będzie Remulada duńska firmy FOLWARK.

       

      Z podanej proporcji wychodzi 6 szt. kotletów.

       

      Składniki:

      ok. 1/2 kg zmielonego mięsa wołowego

      1 cebula

      1 jajko

      3 ząbki czosnku

      2 łyżki ketchupu

      2 łyżki musztardy

      sól, pieprz

      odrobina wody

      oliwa do smażenia

       

      dodatkowo:

      6 szt. bułek do hamburgerów

      stary żółty ser

      liście sałaty

      sos Remulada duńska

       

      hamburger 

       

      Wykonanie:

      Pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę zeszklić na odrobinie rozgrzanej oliwy.

      Mięso wymieszać z jajkiem, ketchupem, musztardą i łyżeczką wody.

      Dodać przestudzoną cebulkę z czosnkiem i doprawić solą i pieprzem.

      Wszystko wymieszać dokładnie dłonią.

      Następnie formować okrągłe kotlety, dopasowując wielkością do bułek.

      Grillować na rozgrzanym grillu z obu stron, aż do zrumienienia.

      Bułki przekrawamy na połówki i podgrzewamy lekko np. w mikrofali.

      Każdą połówkę smarujemy remuladą duńską, kładziemy po jednym liściu sałaty, kotlecie i posypujemy startym żółtym serem. Składamy i gotowe :-)

      Smacznego :-)

       

      hamburger

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe hamburgery z grilla”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 08 czerwca 2016 16:19
  • piątek, 13 maja 2016
  • niedziela, 08 maja 2016
    • Czekoladowa szarlotka z budyniem

       

      szarlotka

      szarlotka

      szarlotka

       

       

      Pierwszy raz piekłam taką szarlotkę i muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna. Ciasto nie jest zbyt słodkie i wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Na pewno często teraz będzie gościć na moim stole, dlatego i Wam polecam :-)

       

      Składniki:

      4 szkl. mąki

      1 szkl. cukru

      1/2 szkl. kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      4 żółtka

      300g masła

      3 czubate łyżki śmietany

      2 łyżki bułki tartej + 1 łyżka cukru

      ok. 1 i 1/2 kg jabłek

      2 budynie waniliowe

      3 szkl. mleka

       

      Wykonanie:

      Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać posiekane masło, żółtka, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części,  jedną część schować do zamrażalnika, a drugą do lodówki.

      W tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę.

      Zagotować 2 szkl. mleka. W 1 szkl. zimnego mleka rozpuścić budynie (jeśli budynie są bez cukru dodać cukier jak w przepisie) i wlać do gotującego mleka, zagotować do zgęstnienia.

      Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

      Pokrojone jabłka ułożyć na cieście i posypać bułką tartą wymieszaną z cukrem.

      Gorący budyń wylać na jabłka.

      Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach drugą część ciasta z zamrażalnika.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 180 st.C.

      Smacznego :-)

       

      szarlotka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa szarlotka z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 maja 2016 10:12
  • środa, 04 maja 2016

Kalendarz

Wrzesień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2