Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • wtorek, 31 lipca 2018
  • piątek, 16 marca 2018
  • niedziela, 11 marca 2018
    • Ciasto styropian z jogurtów greckich

      ciasto

      ciasto

       

       

      Ciasto w smaku przypomina sernik, już go publikowałam na blogu w nieco innej wersji tutaj, polecam zarówno jedna, jak i druga wersja jest bardzo smaczna :-)

       

      Składniki:

      na ciasto:

      3 szkl. mąki

      5 żółtek

      25 dag margaryny

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 szkl. cukru

       

      masa:

      jogurt grecki (ok. 1 kg)

      200 g wiórków kokosowych

      5 białek

      1 szkl. cukru

      1 op. budyniu śmietankowego

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      dodatkowo:

      dżem np. porzeczkowy

       


      Wykonanie:

      Mąkę, cukier, żółtka, margarynę i proszek do pieczenia wymieszać razem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i zamrozić. Jogurty zmiksować razem z wiórkami kokosowymi, budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia. Ubite białka dodać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać.

      Prostokątna formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część zamrożonego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 180 st.C i podpiec (ok. 5 minut).

      Na podpieczone ciasto rozsmarować dżem, wyłożyć masę jogurtową, a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.

      Włożyć do piekarnia i piec ok. 45 minut w temp. 180 st. C.

      Smacznego :-)

      

      ciasto



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto styropian z jogurtów greckich”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 marca 2018 11:22
  • poniedziałek, 26 lutego 2018
    • Sałatka brokułowa

      sałatka

      sałatka

       

      Dawno mnie tu nie było, a pasowałoby coś wrzucić na ząb :-)

      Dziś proponuję bardzo smaczną i szybką sałatkę brokułową.

       

      Składniki:

       

      1 brokuł (500g)

      4 jajka ugotowane na twardo

      słoik pomidorów suszonych w zalewie

      garść ziaren słonecznika

      2 czubate łyżki majonezu

      3 czubate łyżki jogurtu greckiego

      2 ząbki czosnku

      szczypta oregano

      sól, pieprz

       

      Wykonanie:

       

      Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo.

      Ugotowanego brokuła przełożyć na półmisek.

      Jajka pokroić na ćwiartki i wyłożyć na brokuła. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem.

      Pomidory wyciągnąć z zalewy (można jeszcze pokroić na mniejsze kawałki) i wyłożyć na jajka.

       

      Przygotować sos, mieszając majonez z jogurtem, rozgniecionym czosnkiem i oregano. Polać nim warzywa.

      Wierzch sałatki posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.

      Smacznego :-)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka brokułowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 lutego 2018 14:21
  • niedziela, 24 grudnia 2017
  • sobota, 23 grudnia 2017
    • Szybki piernik

       piernik

      piernik

       

      Dawno mnie tu nie było... ale dziś opublikuję dla Was chociaż świąteczny piernik. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

       

      Składniki:

       

      50 g masła

      120 g miodu

      2 łyżki przyprawy do piernika

      1/2 łyżeczki cynamonu

      szczypta imbiru

      3 jajka

      1/4 szkl. mleka

      300 g mąki

      100 g cukru pudru

      2 łyżeczki sody oczyszczonej

      100 g suszonych śliwek

      100 g rodzynek

      trochę rumu

       

      na polewę:

      3 łyżki kakao

      3 łyżki cukru

      3 łyżki wody

      60 g margaryny

       

      Wykonanie:

       

      Pokrojone śliwki i rodzynki namoczyć w rumie. Masło z miodem i przyprawami roztopić w rondlu. Ostudzić i wymieszać z sodą. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodać roztopioną masę, wymieszać. Następnie dodać mąkę, mleko i wymieszać. Śliwki i rodzynki obtoczyć w mące, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

      Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st.C ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. 

      Kakao, cukier i wodę zagotować w rondelku, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i rozpuścić w masie margarynę. Polać polewą wystudzony piernik.

      Można do dekoracji posypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.

      Smacznego :-)

       

      piernik 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Szybki piernik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 23 grudnia 2017 19:38
  • wtorek, 07 listopada 2017
    • Bułeczki dyniowe

      bułki

      bułki

       

      Chlebek dyniowy już był, to może tym razem bułeczki? :-)

       

      Składniki:

      500 g mąki

      200 g puree z dyni

      20 g drożdży

      2 jajka

      80 g miękkiego masła

      80 g letniego mleka

      1 łyżka cukru

      1 łyżeczka soli

       

      Wykonanie:

      Mleko w misce wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę, jajka, sól, masło i puree z dyni. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

      Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

      Po tym czasie uformować z ciasta 12 bułeczek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

      Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C ok. 25 minut.

      Smacznego :-)

       

       bułki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki dyniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 listopada 2017 11:58
  • środa, 18 października 2017
  • czwartek, 05 października 2017
  • piątek, 15 września 2017
    • Ketchup z cukinii

      ketchup

      ketchup

       

      Ketchup na prawdę pyszny. Wyszedł tak dobry, że na drugi dzień dorabiałam kolejną porcję :-)

      Z podanych składników wychodzi około 5 małych słoiczków (200g).

      Słoiczki z ketchupem przechowywać można kilka miesięcy, polecam na zimę :-)

       

      Składniki:

      ok. 800 g cukinii (obranej ze skóry i pozbawionej gniazd z pestkami)

      1 czerwona papryka średniej wielkości

      ok. 250 g obranej cebuli

      200 g przecieru pomidorowego Pudliszki

      80 - 100 g cukru

      40 g octu jabłkowego

      1 łyżka soli

      1/2 łyżeczki pieprzu

      1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

      szczypta curry

      szczypta cynamonu

       

      Wykonanie:

      Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Wszystko wymieszać z solą i odstawić na parę godzin, najlepiej na sicie, żeby odsączyć z nadmiaru wody.

      Gotować w garnku, stale mieszając około 20 minut. Dodać cukier, ocet i dalej gotować około kwadransa.

      Dodać przecier i pozostałe przyprawy, pogotować chwilę.

      Na koniec zmiksować blenderem na gładką konsystencję.

      Przelewać gorące do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem, do wystygnięcia.

      Smacznego :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ketchup z cukinii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 15 września 2017 16:38

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2