Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • środa, 02 września 2015
  • czwartek, 27 sierpnia 2015
    • Makowiec z bezą

      ciasto

      http://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/qb/qi/asnl/475FW8zTDU0FfTG59X.jpg 

      Muszę przyznać, że nie przepadam za makowcem. Jednak prostota wykonania tego wypieku zachęciła mnie do przetestowania tego ciasta. Efekt bardziej niż zadowalający :-) polecam...

       

      Składniki:

      2 łyżki masła

      2 łyżki bułki tartej

      2 szkl. mąki

      ½ łyżeczki proszku do pieczenia

      25 dag masła

      4 żółtka

      4 białka

      1 i 1/2 szkl. cukru

      masa makowa z puszki

       

      Wykonanie:

      Żółtka wymieszać z mąką, proszkiem do piecz. i masłem. Zagnieść kruche ciasto.

      Białka ubić, pod koniec dodać cukier.

      Wysmarować masłem i wysypać bułką tartą blachę i wykleić ciastem. Wyłożyć na nią masę makową i pokryć ubitą pianą.

      Piec ok. 1 godz. w 170 st.C. Pod koniec przykryć wierzch ciasta folią aluminiową, by beza się nie spaliła.

      Smacznego :-)

       

      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec z bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 sierpnia 2015 13:17
  • wtorek, 18 sierpnia 2015
  • wtorek, 04 sierpnia 2015
  • środa, 29 lipca 2015
    • Kotlety z ziemniaków

       

      kotlety

      kotlety

      kotlety 

      Zostały Wam ziemniaki z obiadu i nie wiesz co z nimi zrobić, o to propozycja na pyszne kotlety :-) Można je podawać z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub okraszone tylko np. przesmażonym boczkiem i cebulką.

       

      Składniki:

      ok. 1/2 kg ziemniaków

      200 g twarogu półtłustego

      1 jajko

      1 duża cebula

      1 łyżka masła

      2 łyżki mąki pszennej

      sól, pieprz

      bułka tarta

      olej do smażenia

       

      Składniki:

      Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na maśle. Do przestudzonych ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę biały ser, zrumienioną cebulę, jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszać.

      Formować niewielkie kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.

      Smacznego :-)

       

      kotlety


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety z ziemniaków”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 29 lipca 2015 17:11
  • wtorek, 30 czerwca 2015
    • Roladki z indyka

      roladki

       

      Dzisiaj zapraszam na przepyszne roladki z indyka :-)

       

      Składniki:

      ok. 6 szt. sznycli z indyka

      2 szt. białej kiełbasy

      6 grubszych plasterków sera żółtego

      2 cebule

      przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka słodka w proszku

      śmietana i mąka do zagęszczenia sosu

      (1 czubata łyżka mąki na 1/2 szkl. śmietany)

      tłuszcz do smażenia

       

      Wykonanie:

      Sznycle umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, po czym oprószyć przyprawami.

      Na każdym sznyclu ułożyć po plasterku sera i kawałku białej kiełbasy, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

      Cebulę obrać, pokroić i dodać do roladek. Podlać wodą (można dodać również wina, podkreśli smak potrawy) i dusić pod przykryciem do miękkości roladek.

      Na koniec zagęścić sos mąką wymieszaną ze śmietaną.

      Smacznego :-)


      roladki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z indyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 czerwca 2015 12:49
  • sobota, 27 czerwca 2015
  • środa, 24 czerwca 2015
  • niedziela, 21 czerwca 2015
    • Sernik z kratką

      sernik

       

      Nie ma jak domowy sernik :-) Przepis z kartki kalendarza...

       

      Składniki:

      na ciasto:

      250 g maki pszennej

      125 g masła lub margaryny

      125 g cukru pudru

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      1 jajko

      na masę serową:

      1 kg mielonego twarogu

      125 g masła lub margaryny

      200 g cukru pudru

      1 cukier waniliowy

      1 budyń śmietankowy

      8 jajek

      100 g skórki pomarańczowej

       

      Wykonanie:

      Z podanych składników na ciasto zagnieść jednolite ciasto i schłodzić w lodówce.

      Następnie oddzielić 2/3 ciasta i wylepić nim spód wysmarowanej tłuszczem formy. Nakłuć widelcem i podpiec w temp. 180 st. C.

      Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie dodawać po łyżce sera. Pod koniec ucierania dodać budyń i skórkę pomarańczową. 

      Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

      Tak przygotowana masę wylać na podpieczony spód.

      Z pozostałego ciasta zrobić cienkie paski i ułóżyć z nich kratkę na wierzchu.

      Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. w temp. 160 st. C.

      Po wystudzeniu sernik można polukrować

      Smacznego :-)


      sernik

       

      Wiosenne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z kratką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 czerwca 2015 12:30
  • czwartek, 18 czerwca 2015
    • Pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką

       ciasto

      ciasto

      ciasto

       

      Sezon na truskawki w pełni, dlatego dziś proponuję szybkie i proste ciasto z tymi cudownymi owocami :-)

       

      Składniki:

      300 g margaryny

      300 g mąki pszennej

      5 jajek

      1 op. cukru waniliowego

      200 g cukru

      3 łyżeczki proszku do pieczenia

      ok. 500 g truskawek

       

      na kruszonkę:

      80 g margaryny

      1/2 szkl. mąki krupczatki

      1/2 szkl. cukru

       

      Wykonanie:

      Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć.

      Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki żeby była miękka i utrzeć w misce za pomocą miksera razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, ciągle miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.

      Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć równo ciasto. (Ciasto jest dość płynne).

      Na wierzch ciasta wyłożyć truskawki, duże sztuki można przekroić na połówki.

      Podane składniki na kruszonkę wymieszać rękami w misce i pokruszyć na truskawkach.

      Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 180 st.C na 40 minut.

      Smacznego :-)

       

      ciasto

       

      Wiosenne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką”
      Tagi:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 czerwca 2015 11:38

Kalendarz

Wrzesień 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013