Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • środa, 26 listopada 2014
  • sobota, 22 listopada 2014
    • Tort urodzinowy najłatwiejszy

      tort

      tort

      tort

      tort 

      Tort jest bardzo smaczny, lekki, o śmietanowym smaku, a dzięki konfiturze owocowej nie jest mdły. Obiecuję również, że każdy laik w kuchni będzie potrafił go zrobić :-)

       

      Składniki:

       

      na biszkopt:

      5 jajek

      1 szkl. cukru

      szczypta soli

      3/4 szkl. mąki pszennej

      1/4 szkl. maki ziemniaczanej

       

      na krem:

      300 ml śmietanki 36%

      250g serka mascarpone

      1/2 szkl. cukru pudru

      1 galaretka owocowa

      50 ml wrzątku

       

      dodatkowo do przełożenia:

      konfitura lub marmolada

       

      do nasączenia:

      1 szkl. syropu z puszki z ananasa

      1 kieliszek spirytusu lub innego mocnego alkoholu

       

      do dekoracji:

      dowolne owoce

       

      Wykonanie:

      Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać obie mąki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 st.C. na ok. 30 minut. Piec do tzw. "suchego patyczka". Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na trzy blaty.

      Śmietanę ubić na sztywno za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera i dodać serek mascarpone. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i jeszcze lekko ciepłą dodać do masy, dokładnie wymieszać mikserem.

      Syrop z ananasa wymieszać z alkoholem. Każdy blat nasączyć i przełożyć, najpierw jeden blat kremem, a drugi marmoladą. Zostawić również trochę kremu na wierzch i na boki tortu.

      Wierzch tortu udekorować kawałkami ananasa lub innymi owocami.

      Gotowy tort wstawić do lodówki do stężenia.

      Smacznego :-)

       

      tort

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tort urodzinowy najłatwiejszy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      sobota, 22 listopada 2014 13:48
  • środa, 19 listopada 2014
  • środa, 12 listopada 2014
    • Makaron z porowym pesto i wędzonym boczkiem

       makaron

      makaron

      makaron

       

      Wiadome jest, że por jest źródłem witamin, dlatego też takie danie na pewno jest dobrą alternatywą na jesienną porę, żeby wzmocnić nieco nasz organizm i nie dać się przeziębieniom :-)

      Przy tym danie jest na prawdę bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam je szczególnie osobom, które stawiają pierwsze kroki w kuchni...

       

      Składniki:

      1 op. dowolnego grubego makaronu

      ok. 30 dag wędzonego boczku

      3 duże pory

      1/2 główki czosnku

      1 jajko

      natka pietruszki

      oliwa z oliwek

      sól, pieprz

       

      Wykonanie:

      Na rozgrzanej oliwie na patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek. Następnie przełożyć boczek na papierowy ręcznik, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojonego pora i czosnek przeciśnięty przez praskę. Skropić oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć, dusić do miękkości ok. 20 minut. Przełożyć do miski, dodać natkę pietruszki, wbić jajko i zmiksować wszystko blenderem.

      Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Zostawić ok. 1/3 szkl. wody spod makaronu.

      Pesto z pora przełożyć do rondla, dodać przesmażony boczek, makaron i pozostawioną wodę. Wszystko razem wymieszać.

      Podawać posypane natką pietruszki.

      Smacznego :-)

       

      makaron

       


      zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z porowym pesto i wędzonym boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 12 listopada 2014 09:25
  • wtorek, 04 listopada 2014
    • Ciasto jogurtowe ze śliwkami

      ciasto 

       

      Może jeszcze zostało komuś trochę śliwek? :-)

      Ciasto typowo jesienne, smaczne i prawie bez pracy, wystarczy wymieszać tylko wszystkie składniki :-)

       

      Składniki:

      2 szkl. mąki

      1 szkl. cukru

      3 jajka

      1/2 szkl. oleju

      duży kubek jogurtu naturalnego (400g)

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 łyżeczka sody

      skórka otarta z cytryny

      ok. 1/2 kg śliwek węgierek

      na kruszonkę:

      1 szkl. mąki (najlepiej krupczatki)

      100g masła

      1/2 szkl. cukru

       

      Wykonanie:

      Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, olej, jogurt i startą skórkę z cytryny. Wymieszać wszystko łyżką na gładką masę.

      Wyłożyć ciasto na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.

      Śliwki umyć, wyjąć pestki, poprzekrawać na ćwiartki i poukładać na wierzchu ciasta.

      Składniki na kruszonkę wymieszać ręką w misce. Gotową kruszonkę wysypać na całe ciasto, przykrywając śliwki.

      Piec ok. 45 minut w temp. 180 st. C.

       

      Smacznego :-)

       

      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto jogurtowe ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 listopada 2014 08:55
  • niedziela, 02 listopada 2014
  • czwartek, 30 października 2014
    • Ciasto "słonecznikowiec"

      ciasto

      CIASTO

       

      Ciasto z masą krówkową i słonecznikiem, na lekkim biszkopcie jest naprawdę bardzo, bardzo smaczne :-)

       

       

      Składniki:

      na biszkopt:

      6 jajek

      6 łyżek cukru

      5 łyżek mąki tortowej

      1 łyżka kakao

       

      Na krem:

      1 puszka masy krówkowej

      1 szkl. cukru pudru

      15 dag margaryny

      2 łyżki mleka

      20 dag masła

      30 dag łuskanego słonecznika

      2 żółtka

      1 kieliszek mocnego alkoholu

       

      Wykonanie:

      Przygotować biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier rozpuści się, dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. ok. 180 st.C 25-30 minut.

      Po wystudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.

      Przygotować krem słonecznikowy. Margarynę razem z cukrem pudrem i mlekiem zagotować w rondelku. Do gotującej masy wsypać słonecznik i wymieszać. Następnie masę słonecznikową wylać na blaszkę i przyrumienić w piekarniku w temp. 180 st.C. ok. 25 minut. Po wystudzeniu płytkę pokruszyć.

      Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka i dalej ucierać na pulchną, gładką masę. Następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, cały czas ucierając. Na koniec dodać pokruszona płytkę słonecznikową i kieliszek alkoholu. Dokładnie wymieszać.

      Tak przygotowanym kremem przełożyć części biszkoptu.

      Na wierzchu ciasto polać dowolną polewą czekoladową i wstawić do lodówki.

      Ja udekorowałam jeszcze dodatkowo słonecznikiem.

      Smacznego :-)

       

      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "słonecznikowiec"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 października 2014 11:56
  • poniedziałek, 27 października 2014
    • Zupa kapuściana

      zupa

      zupa

       

      Doskonała zupa na jesienne chłody, syta i mocno rozgrzewająca.

      Najlepiej ugotować ją na wędzonych żeberkach, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, ale jeżeli akurat nie mamy wędzonego mięcha wystarczy nawet sama kiełbacha :-)

       

      Składniki:

      mała główka białej kapusty

      wędzone żeberko

      2 kiełbasy np. śląskie

      ok. 25 dag wędzonego surowego boczku

      2 marchewki

      2 duże cebule

      2 czubate łyżki przecieru pomidorowego

      2 kostki rosołowe

      sól, pieprz

      4 liście laurowe

      kilka kulek ziela angielskiego

      majeranek

      odrobina ostrej papryki w proszku

       

      Wykonanie:

      Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować, po czym odlać tą wodę i zalać nową, w ilości takiej żeby nam dobrze przykryła kapustę. Dodać wędzone żeberko, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone cebule, rosołki i gotować pod przykryciem.

      Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty.

      Na patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać pokrojoną kiełbasę i chwile podsmażyć razem z boczkiem.

      Kiedy kapusta będzie już prawie miękka, dodać przesmażony boczek z kiełbasą.

      Na koniec dodać przecier pomidorowy, majeranek i zagotować.

      Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką i zupa gotowa :-)

      Smacznego :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kapuściana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 października 2014 12:57
  • środa, 22 października 2014
  • sobota, 04 października 2014

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013