Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • wtorek, 27 czerwca 2017
    • Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

      ciasto

      ciasto

      ciasto

       

      Pyszne, domowe, pachnące ciasto drożdżowe, z dodatkiem rabarbaru i truskawek.

       

      Składniki:

      500 g mąki tortowej

      42 g świeżych drożdży

      250 ml letniego mleka

      2 jajka

      100 g miękkiego masła

      100 g cukru

      2 op. cukru waniliowego

      szczypta soli

       

      na kruszonkę:

      1/2 szkl. mąki

      1/2 szkl. cukru

      ok. 100 g masła

       

      dodatkowo:

      ok. 500 g rabarbaru

      kilka truskawek

       

      Wykonanie:

      Drożdże najlepiej w plastikowej misce, rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić rozczyn na 10 minut do wyrośnięcia.

      Dodać pozostały cukier, cukry waniliowe, masło, jajka, mąkę i sól.

      Zarobić gładkie i elastyczne ciasto, rękami lub za pomocą miksera. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

      Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozłożyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczka i odstawić jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

      W tym czasie przygotować kruszonkę, łącząc wszystkie składniki razem.

      Wyłożyć na ciasto umyte i obrane z szypułek truskawki (większe truskawki przekroić) oraz umyty, obrany i pokrojony w kawałki rabarbar. Można wcześniej rabarbar i truskawki obsypać cukrem.

      Wierzch ciasta posypać kruszonką.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 160 st. C ( z termoobiegiem) na ok. 50 minut.

      Smacznego :-)


      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 czerwca 2017 16:25
  • środa, 31 maja 2017
    • Sos pieczarkowo-selerowy

      sos

      sos

       

      Sos doskonale smakuje z kaszą jaglaną, ale może być również podany np. z makaronem, plackami ziemniaczanymi czy kluskami na parze.

      Przyrządzenie sosu nie wymaga dużego nakładu pracy, bo robi się go bardzo szybko, a jest na prawdę smaczny, polecam :-)

       

      Składniki:

      ok. 3/4 kg pieczarek

      ok. 4 łodyg selera naciowego

      1 duża cebula

      1 mały serek topiony śmietankowy

      1 szkl. śmietany 18% do sosów

      sól, pieprz

      3 łyżki sosu sojowego

      tłuszcz do smażenia

       

      Wykonanie:

      Na rozgrzanym tłuszczu (u mnie masło) zeszklić pokrojoną wcześniej cebulę. Selera drobno pokroić (można rozdrobnić melakserem) i dodać do cebuli. Dodać sos sojowy.Dusić razem ok. 10 minut.

      Umyte pieczarki zetrzeć na tarce i dodać do cebuli z selerem. Wszystko razem dusić, aż odparuje woda.

      Następnie dodać serek topiony, a potem śmietanę, zagotować.

      Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Smacznego :-)


      sos

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sos pieczarkowo-selerowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 31 maja 2017 18:40
  • piątek, 14 kwietnia 2017
    • Babka serowa

      babka

       

      Smacznych szyneczek i jajeczek oraz wszystkiego dobrego na nadchodzące Święta Wielkanocne życzy agattek.blox :-)

      W załączeniu do życzeń przepis na babę :-)

       

      Składniki:

      350 g serka twarogowego homogenizowanego np. President

      350 g maki tortowej

      2 jajka

      3/4 szkl. cukru

      200g margaryny

      2 czubate łyżki kwaśnej śmietany

      1 op. cukru waniliowego

      garść rodzynek

      olejek do ciasta np. waniliowy

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Wykonanie:

      Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić z obydwoma cukrami na puszystą masę.

      Dodać ser wymieszany ze śmietaną.

      Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną margarynę.

      Na koniec dodać do masy rodzynki i olejek, dokładnie wymieszać.

      Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Przełożyć do niej masę i wstawić do piekarnika. Piec w temp.180 st.C ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka.

      Smacznego :-)


      babka




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Babka serowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 14 kwietnia 2017 08:36
  • środa, 05 kwietnia 2017
  • środa, 29 marca 2017
    • Sernik Izaura

      sernik

      sernik

       

      Połączenie ciasta kakaowego z sernikiem, efekt wyborny :-) Sami spróbujcie...

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      2 szkl. mąki

      1 i 1/2 szkl. cukru

      200 g masła

      4 jajka

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      na masę serową:

      1 kg zmielonego sera

      6 jajek

      1 szkl. cukru

      100 g masła

      1 op. cukru waniliowego

      1 budyń śmietankowy

      100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

      ewentualnie olejek pomarańczowy

       

      Wykonanie:

       

      Ciasto:

      Żółtka oddzielić od białek. Masło, cukier i kakao podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i białka ubite na sztywno. Delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

       

      Masa serowa:

      Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo miękkie masło. Następnie dodawać po trochu ser i budyń. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Można dodać tez olejek zapachowy.

      Masę serową wyłożyć na ciasto.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 170 st. C i piec około 1 godz.

      Po ostudzeniu sernik polać czekoladową polewą.

      Smacznego :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Izaura”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 13:21
  • sobota, 18 marca 2017
  • sobota, 04 marca 2017
  • poniedziałek, 27 lutego 2017
    • Drożdżówki z serem

      bułki

      bułki

       

      Puszyste i miękkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem serowym. Oczywiście ser możemy zastąpić marmoladą, budyniem lub jakimkolwiek innym nadzieniem.

      Bułki są na prawdę pyszne, polecam :-)

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      500 g mąki

      30 g drożdży

      250 g mleka

      2 jajka

      1 op. cukru waniliowego

      5 łyżek cukru

      75 g roztopionego masła

      szczypta soli

       

      na nadzienie:

      ok. 40 dag sera twarogowego półtłustego

      2 żółtka

      1 op. cukru waniliowego

      ok. 5 łyżek cukru (do smaku)

       

      dodatkowo:

      1 jajko do posmarowania bułek

       

      bułki 

       

      Wykonanie:

      Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

      Pozostałą mąkę wymieszać z obydwoma cukrami, dodać szczyptę soli, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto, dodając w międzyczasie roztopione masło.

      Kiedy ciasto już będzie miękkie i elastyczne, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

      W tym czasie przygotować nadzienie, łącząc ser z cukrem i żółtkami. Najlepiej utrzeć za pomocą widelca na gładka masę.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 15 równych części, formować płaskie bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ponownie ściereczka i zostawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

      Gdy bułeczki podrosną, zrobić w każdej bułce wgłębienie, wciskając mocno dno szklanki. Wgłębienie wypełnić nadzieniem z sera.

      Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

      Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temp. 180 st.C.

      Smacznego :-)

       

      bułki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2017 16:03
  • poniedziałek, 20 lutego 2017
  • piątek, 03 lutego 2017

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2