Agatka gotuje i smakuje

Wpisy

  • czwartek, 30 października 2014
    • Ciasto "słonecznikowiec"

      ciasto

      CIASTO

       

      Ciasto z masą krówkową i słonecznikiem, na lekkim biszkopcie jest naprawdę bardzo, bardzo smaczne :-)

       

       

      Składniki:

      na biszkopt:

      6 jajek

      6 łyżek cukru

      5 łyżek mąki tortowej

      1 łyżka kakao

       

      Na krem:

      1 puszka masy krówkowej

      1 szkl. cukru pudru

      15 dag margaryny

      2 łyżki mleka

      20 dag masła

      30 dag łuskanego słonecznika

      2 żółtka

      1 kieliszek mocnego alkoholu

       

      Wykonanie:

      Przygotować biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier rozpuści się, dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. ok. 180 st.C 25-30 minut.

      Po wystudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.

      Przygotować krem słonecznikowy. Margarynę razem z cukrem pudrem i mlekiem zagotować w rondelku. Do gotującej masy wsypać słonecznik i wymieszać. Następnie masę słonecznikową wylać na blaszkę i przyrumienić w piekarniku w temp. 180 st.C. ok. 25 minut. Po wystudzeniu płytkę pokruszyć.

      Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka i dalej ucierać na pulchną, gładką masę. Następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, cały czas ucierając. Na koniec dodać pokruszona płytkę słonecznikową i kieliszek alkoholu. Dokładnie wymieszać.

      Tak przygotowanym kremem przełożyć części biszkoptu.

      Na wierzchu ciasto polać dowolną polewą czekoladową i wstawić do lodówki.

      Ja udekorowałam jeszcze dodatkowo słonecznikiem.

      Smacznego :-)

       

      ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "słonecznikowiec"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 października 2014 11:56
  • poniedziałek, 27 października 2014
    • Zupa kapuściana

      zupa

      zupa

       

      Doskonała zupa na jesienne chłody, syta i mocno rozgrzewająca.

      Najlepiej ugotować ją na wędzonych żeberkach, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, ale jeżeli akurat nie mamy wędzonego mięcha wystarczy nawet sama kiełbacha :-)

       

      Składniki:

      mała główka białej kapusty

      wędzone żeberko

      2 kiełbasy np. śląskie

      ok. 25 dag wędzonego surowego boczku

      2 marchewki

      2 duże cebule

      2 czubate łyżki przecieru pomidorowego

      2 kostki rosołowe

      sól, pieprz

      4 liście laurowe

      kilka kulek ziela angielskiego

      majeranek

      odrobina ostrej papryki w proszku

       

      Wykonanie:

      Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować, po czym odlać tą wodę i zalać nową, w ilości takiej żeby nam dobrze przykryła kapustę. Dodać wędzone żeberko, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone cebule, rosołki i gotować pod przykryciem.

      Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty.

      Na patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać pokrojoną kiełbasę i chwile podsmażyć razem z boczkiem.

      Kiedy kapusta będzie już prawie miękka, dodać przesmażony boczek z kiełbasą.

      Na koniec dodać przecier pomidorowy, majeranek i zagotować.

      Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką i zupa gotowa :-)

      Smacznego :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kapuściana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 października 2014 12:57
  • środa, 22 października 2014
  • sobota, 04 października 2014
  • wtorek, 30 września 2014
    • Babka kokosowa

       babka

      babka

       

      Składniki:

      2 szkl. mąki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 i 1/2 szkl. wiórków kokosowych

      1 i 1/4 szkl. cukru

      5 jajek

      1 szkl. oleju

      1 szkl. mleka

      otarta skórka z 1 cytryny

       

      Wykonanie:

      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z wiórkami kokosowymi.

      Olej i cukier razem zmiksować, stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Następnie dodać 1/3 mąki z wiórkami, dalej miksując. Dodać połowę mleka i zmiksować. I tak do wyczerpania składników. Na końcu dodać otarta skórkę z cytryny.

      Formę do ciasta (dużą keksówkę) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej przygotowane ciasto.

      Piec w temp. 160 st. C ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka.

      Smacznego :-)


      babka

      babka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Babka kokosowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 września 2014 18:25
  • poniedziałek, 29 września 2014
    • Śledzie curry

      śledzie

      śledzie2

       

      Pyszne śledzie, które przyrządzisz błyskawicznie. Następnym razem jabłko zastąpię ananasem z puszki, myślę że będą jeszcze lepsze :-)

       

      Składniki:

      1 tacka matjasów ok. 250g np. Lisnera

      1 cebula

      1 jabłko

      1 czubata łyżka majonezu

      2 płaskie łyżki gęstej śmietany

      1 płaska łyżka musztardy

      3 łyżeczki curry

      sok z cytryny

       

      Wykonanie:

      Cebulę obrać, pokroić i wrzucić na wrzątek na 1 minutę, żeby ją lekko sparzyć. Jabłko obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śledzie pokroić w paski lub kostkę, skropić kilkoma kroplami z cytryny.

      Majonez, śmietanę i musztardę wymieszać w miseczce razem z curry. Dodać wystudzona cebulę, starte jabłko i śledzie. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki, do przegryzienia.

      Smacznego :-)

       

      śledzie

      śledzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 września 2014 15:54
  • piątek, 19 września 2014
    • Jesienna szarlotka

      szarlotka

      szarlotka

      szarlotka

       

      Tym razem coś na deser :-)

       

      Składniki:

       

      na kruche ciasto:

      1/2 kg mąki

      1 op. masła (200g)

      2 żółtka

      1 czubata łyżka śmietany

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      150 g cukru

       

      dodatkowo:

      1 kg jabłek

      garść rodzynek

      1 łyżeczka cynamonu

      1 op. cukru waniliowego

       

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić zarobić kruche ciasto, po czym schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

      2/3 ciasta wylepić na dnie i bokach tortownicy (tortownice wcześniej wysmarować tłuszczem). Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 15 min. w temp. 180 st.C.

      Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i chwilę przesmażyć w głębokim rondlu lub garnku, tak żeby zachowały się kawałki jabłek. Dodać rodzynki, cukier waniliowy, cynamon i wymieszać.

      Wyłożyć jabłka na przestudzone ciasto. Na wierzchu pokruszyć pozostałą 1/3 część ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 50 min. w temp. 180 st.C.

      Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :-)

       

      ciasto


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Jesienna szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 19 września 2014 09:05
  • poniedziałek, 15 września 2014
  • środa, 10 września 2014
  • piątek, 05 września 2014
    • Domowy kopiec kreta

      kopiec kreta

      ciasto 

       

      Składniki:

       

      na ciasto:

      125g masła

      1 1/2 szkl. mąki

      1/2 szkl. cukru

      5 łyżek mleka

      2 łyżki kakao

      3 jajka

      1 łyżeczka proszku do piecz.

      1 op. cukru waniliowego

       

      na krem:

      500ml śmietanki kremowej 36%

      1 galaretka cytrynowa z cukrem

      250g serka mascarpone

      1 op. śmietan fix

       

      dodatkowo:

      5 bananów

      sok z cytryny

       

      Wykonanie:

      Masło, cukier, cukier waniliowy, mleko i kakao rozpuścić w garnku. Odstawić do ostygnięcia, po czym dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec w temp. 160 st.C do tzw. suchego patyczka ok. 30 minut.

      Po upieczeniu i wystudzeniu, wydłubać łyżką środek ciasta (nie wyrzucać!) zostawiając spód o grub. ok. 1,5 cm i brzeg. W środku ułożyć obrane banany i skropić je sokiem z cytryny, zapobiegnie to ich czernieniu.

      Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wody i odstawić do ostygnięcia. Uwaga szybko tężeje! Śmietanę ubić, dodając śmietan fix, na koniec dodać również mascarpone. Następnie powoli dodawać galaretkę, ciągle mieszając. Tak przygotowaną masę wyłożyć na banany, formując kopiec. Z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę i przykryć nią masę śmietanową. Wstawić do lodówki, do stężenia.

      Smacznego :-)


      ciasto


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy kopiec kreta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agattekh
      Czas publikacji:
      piątek, 05 września 2014 16:25

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013