Agatka gotuje i smakuje

Wpis

wtorek, 07 listopada 2017

Bułeczki dyniowe

bułki

bułki

 

Chlebek dyniowy już był, to może tym razem bułeczki? :-)

 

Składniki:

500 g mąki

200 g puree z dyni

20 g drożdży

2 jajka

80 g miękkiego masła

80 g letniego mleka

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

 

Wykonanie:

Mleko w misce wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę, jajka, sól, masło i puree z dyni. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie uformować z ciasta 12 bułeczek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C ok. 25 minut.

Smacznego :-)

 

 bułki

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
wtorek, 07 listopada 2017 11:58

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/08 11:46:31:

    ale fajne te bułeczki

  • grazka788 napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/08 23:02:43:

    przepięknie wyglądają te bułeczki, jaką dokładnie dodajesz mąkę? mnie jakoś nie wyszły, powiem zakalec mi się zrobił :(

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/13 20:38:23:

    Ładne i na pewno bardzo smaczne!

  • Gość Emi napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/11/16 00:52:15:

    pychotka:) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga pigulagotuje.blogspot.com/

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/19 20:05:20:

    Pięknie wyrośnięte :)

  • Gość czarodziejkasmakow napisał(a) z *.67.121.7.edial.pl komentarz datowany na 2017/11/23 18:56:30:

    Ależ mają piękny kolor! I ten środek, widać, że puchaty i pyszny :)

  • trenerpersonalnypoznan napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/29 12:44:38:

    Te bułeczki wyglądają świetnie. Jak będę miała chwilę czasu to koniecznie muszę je wypróbować :)

  • bambinikatri napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/14 09:17:21:

    Wyglądają bardzo ładnie. Takie domowe wyroby są najlepsze. Smaczne i zdrowe, pozdrawiam!

  • Gość Ada napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/01/02 09:23:15:

    Pyszna sprawa, bardzo lubie jeść wlasne pieczywo :D
    Bez Tajemnic

  • reytoes12 napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/18 11:41:39:

    Apetyt rośnie na sam widok! Zdrowo.. może, zacznę sobie je robić co jakiś czas. Urozmaicenie.. ;)

  • wezzfas napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/18 15:32:16:

    Super ! jeszcze takiej wersji bułeczek nie jadłem na pewno spróbuje własny wypiek smakuje najlepiej !

  • mmmarta92 napisał(a) komentarz datowany na 2018/02/17 14:38:42:

    wyglądają cudnie

  • Gość Restauracje Kraków | DaPietro napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2018/02/19 10:01:49:

    Smaczne bułeczki w sam raz na śniadanko. Właśnie to lubimy :) Serdecznie pozdrawiamy DaPietro

  • goossiaa napisał(a) komentarz datowany na 2018/07/09 11:06:15:

    Uwielbiam te bułeczki. Robię je tak często jak to możliwe :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2