Agatka gotuje i smakuje

Wpis

piątek, 15 września 2017

Ketchup z cukinii

ketchup

ketchup

 

Ketchup na prawdę pyszny. Wyszedł tak dobry, że na drugi dzień dorabiałam kolejną porcję :-)

Z podanych składników wychodzi około 5 małych słoiczków (200g).

Słoiczki z ketchupem przechowywać można kilka miesięcy, polecam na zimę :-)

 

Składniki:

ok. 800 g cukinii (obranej ze skóry i pozbawionej gniazd z pestkami)

1 czerwona papryka średniej wielkości

ok. 250 g obranej cebuli

200 g przecieru pomidorowego Pudliszki

80 - 100 g cukru

40 g octu jabłkowego

1 łyżka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

szczypta curry

szczypta cynamonu

 

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Wszystko wymieszać z solą i odstawić na parę godzin, najlepiej na sicie, żeby odsączyć z nadmiaru wody.

Gotować w garnku, stale mieszając około 20 minut. Dodać cukier, ocet i dalej gotować około kwadransa.

Dodać przecier i pozostałe przyprawy, pogotować chwilę.

Na koniec zmiksować blenderem na gładką konsystencję.

Przelewać gorące do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem, do wystygnięcia.

Smacznego :-)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
piątek, 15 września 2017 16:38

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/15 21:37:07:

    muszę w końcu i ja spróbować, bo nigdy nie robiłam

  • oti93.93 napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/17 13:08:03:

    muszę spróbować

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/18 10:25:24:

    Wspaniały ma kolor!

  • oliwkao93 napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/19 11:07:44:

    ciekawi mnie smak

  • ninan-1993 napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/19 14:04:38:

    ten ketchup to juz wyzszy level smakowy :D

  • Gość Iwona_85 napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/09/20 12:35:52:

    Mam pytanko, czy słoików nie trzeba już później wekować? Boje się, żeby ketchup nie spleśniał. Co o tym sądzisz?

  • nnastia napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/21 09:31:35:

    na pewno zrobię

  • ppo93 napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/22 11:40:12:

    świetny

  • 9gabig.g napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/22 18:13:18:

    najsmaczniejszy

  • Gość Anita napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/09/23 16:28:10:

    Świetny pomysł, nigdy nie próbowałam takiego ketchupu jeszcze :P

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/30 19:05:12:

    Lubię, robiłam, smakuje nam :)

  • Gość agattekh napisał(a) z 195.94.208.* komentarz datowany na 2017/10/05 10:39:58:

    Ja nie wekowałam słoików, wlewałam gorący ketchup do wyparzonych słoików, dobrze zakręcałam i obracałam do góry dnem.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2