Agatka gotuje i smakuje

Wpis

niedziela, 23 lipca 2017

Śledzie opiekane w zalewie octowej babci Basi

ryba

ryba

ryba

 

Pyszna rybka w zalewie wg przepisu babci Basi :-). Najlepsza po 5 dniach, kiedy ości już skruszeją, polecam...

 

Składniki:

4 płaty zielonych śledzi

olej do smażenia

do panierowania: mąka, jajko, bułka tarta

sól, pieprz

 

na zalewę:

1 litr wody

20 kulek ziela angielskiego

4 liście laurowe

1 łyżeczka soli

2 małe cebule

2 płaskie łyżki cukru

6 łyżek octu

 

Wykonanie:

Śledzie opłukać, oczyścić i osuszyć. Podzielić na dowolne kawałki, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na ok. 2 godz.

Następnie obtoczyć je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól i zagotować. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dodać do zalewy. Gotować jeszcze kilka minut, po czym dodać cukier, ocet i jeszcze raz zagotować.

Do słoika włożyć pionowo usmażone śledzie, zalać gorącą zalewą i zakręcić.

Wystudzone przechowywać w lodówce.

Smacznego :-)


ryba

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
niedziela, 23 lipca 2017 17:59

Polecane wpisy

  • Śledzie pod kołderką

    Nieco uboższa wersja śledzi pod pierzynką, bo bez buraczków i ziemniaków, ale też całkiem pyszna :-) Składniki: ok. 250 g filetów śledziowych odrobina soku z c

  • Śledzie pomorskie

    Idą Święta... coraz szybszymi krokami zbliża się Boże Narodzenie, a na Wigilijnym stole nie może oczywiście zabraknąć śledzi :-) Dziś podaje przepis na klasyczn

  • Sałatka śledziowa z selerem konserwowym

    Podpatrzone u Majanowej :-) Sałatka jest pyszna, polecam... Składniki: ok. 250g filetów śledziowych w oleju np. tacka Lisnera 1 słoik selera konserwowego z an

  • Śledzie w sosie tatarskim

    Ponieważ na karnawałowych imprezach nie może zabraknąć śledzika, dziś mam dla Was pomysł na śledziową przekąskę w moim ulubionym sosie tatarskim. Poniżej zebrał

  • ŚLEDZIE W OCCIE

    ŚLEDZIE W OCCIE 600 g solonych śledzi ( filety) Marynata : 1/2 szkl cukru 1 szkl. wody 1/2 szkl. octu 8% ( lub 1/4 szkl. octu winnego i 1/4 szkl. octu jabłkoweg

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/24 09:03:09:

    bardzo lubię ale sama jeszcze nie robiłam

  • Gość Agata napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/07/28 17:31:43:

    Super śledzie, widać taki stary, Babciny przepis, które ja sobie od zawsze bardzo ceniłam!

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/05 14:33:17:

    Nigdy nie robiłam ani nie jadłam tak przygotowanych śledzi, ale owszem słyszałam o nich nie raz. Chyba przygotuję dla mojej rodzinki :)

  • tamizdro napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/10 08:43:43:

    w życiu bym nie pomyślała, że tak można ze śledziami zrobić

  • waldyss napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/10 16:25:33:

    i to smakuje?

  • pelkaliar napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/14 19:35:19:

    pyszne

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2