Agatka gotuje i smakuje

Wpis

sobota, 30 maja 2015

Tarta z czerwoną cebulą i fetą

tarta

tarta

 

Pomysł na niebagatelną kolację :-), przepis z kartki kalendarza...

 

Składniki:

2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w pióra

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki octu balsamico

1 op. ciasta francuskiego

100g sera feta pokruszonego na małe kawałki

kilkanaście oliwek bez pestek

odrobina oliwy z oliwek

 

Wykonanie:

Na oliwie przesmażyć cebulę. Dodać cukier, ocet balsamico i smażyć ok. 5 minut, aż sos będzie miał konsystencje syropu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Boki ciasta delikatnie zagiąć do góry. Na cieście rozłożyć cebulę, posypać fetą, posiekanymi oliwkami i skropić oliwą z oliwek.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st.C ok. 15 minut, aż ciasto urośnie i się przyrumieni.

Smacznego :-)


tarta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
sobota, 30 maja 2015 18:01

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Czucherkowo napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2015/05/30 20:55:32:

    Niestety nie przepadam za oliwkami, ale gdyby je pominąć to i ja bym się skusiła na taką kolację :)

  • Gość Dawid napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/05/30 21:53:59:

    Hej :) Chcialbym Ci powiedziec, ze posiadasz naprawdę ogromny talent do pisania :) Taki talent z cala pewnoscia, jest już forma daru :) Ostatnie wpisy czytalem po kilka razy, bardzo przyciagaja, masz swietny styl pisania, bardzo lubię zatracic się w czytaniu tego co udostepniasz :) W większości Twoje poglady i zdanie zgadzaja się z moim, więc jest mi latwiej :)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/31 14:04:06:

    Świetna tarta, pysznie skomponowana i łatwa do zrobienia :)

  • prawocywilneikarne napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/01 11:34:07:

    No właśnie.. te oliwki to konieczne są?

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/02 13:36:41:

    wyśmienicie wygląda

  • Gość Maciej napisał(a) z 83.143.240.* komentarz datowany na 2015/06/02 17:10:01:

    Musi to być dobre. Większość składników lubię, ale nie jadłem ich nigdy razem :)

  • Gość Airweheel napisał(a) z 194.187.250.* komentarz datowany na 2015/06/04 22:19:34:

    Nie każdy lubi oliwki, więc pewnie można ich się pozbyć ;) Ja akurat nie mam z tym problemów, więc przepis mi pasuje jak najbardziej :)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/06/09 11:39:21:

    Cudowna tarta w sam raz na kolacje :)

  • Gość Jarek napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/07/09 13:39:47:

    Swietnie piszesz, naprawdę znakomity styl oraz kunszt :) Mam nadzieje, ze nie konczysz w najblizszym czasie swojej przygody z prowadzeniem bloga, no ani, ze tego nie planujesz. Byłaby to wielka strata dla polskiej sceny blogowej :) pomysl o tym, ponieważ widze, ze swietnie odnajdujesz się w pisaniu, a pisanie za pieniazki nie zawsze kloci się z wyznawanymi ideologiami :) Pozdrawiam serdecznie w ten zimny wieczór :)

  • Gość napisał(a) z *.elknet.pl komentarz datowany na 2017/01/30 18:46:29:

    to jest przepyszne po 1 jest szybkie a po 2 jest bardzo pyszne.Znakomite na różne imprezy lub uroczystości .Uwielbiam to!!!!!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2