Agatka gotuje i smakuje

Wpis

środa, 11 września 2013

Żeberka w kapuście z kociołka

 

żeberka

żeberka

 

Na zakończenie lata proponuję żeberka w kapuście z kociołka ugotowane  "pod chmurką" :-).

Pożywne i smaczne, zaspokajają głód i wymagania smakowe wielu gości. Warzone na ognisku, z dodatkiem wspaniałego wina Celebro pozostaną w naszej pamięci na długo... Palce lizać!

 

Składniki:

2 kg kapusty kiszonej

2 kg żeberek

1/2 kg cebuli

1 szkl. wina białego Celebro

odrobina oleju do smażenia

liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

vegeta, pieprz, sól

6 ząbków czosnku

papryka słodka i ostra

odrobina chilli

przyprawa maggi lub lubczyk

kilka listków świeżej bazylii

 

Wykonanie:

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami: rozgniecionym czosnkiem, pieprzem, solą i papryką. Odstawić na ok. 2 godz.

Kapustę kiszoną opłukać, żeby nie była zbyt mocno kwaśna i wrzucić do kociołka. Cebulę obrać i pokroić, dorzucić do kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i vegetę. Kociołek zawiesić nad paleniskiem i warzyć na wolnym ogniu.

W tym czasie obsmażyć żeberka na rozgrzanym tłuszczu w patelni, z obu stron na rumiano. Obsmażone żeberka dodać do kapusty, podlać winem, dodać chilli i maggi (lubczyk). Dusić wszystko razem pod przykryciem, aż do miękkości żeberek. Pod koniec dodać listki bazylii i ewentualnie jeszcze potrawę doprawić do smaku.

Podawać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniaczkami.

Smacznego :-)

 

Uwaga: Potrawę tą możemy przygotować również w domu w zwykłym garnku na piecu. Próbowałam i wychodzi również smaczna :-)


żeberka w kapuście

kapusta 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
środa, 11 września 2013 08:19

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość MARZBANA napisał(a) z itg26.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/09/11 08:24:31:

    ALE CZAD. ODPOWIEDNIK STARYCH, POCZCIWYCH PIECZONEK, COŚ NOWEGO. KONIECZNIE TRZEBA SPRÓBOWAĆ. WYGLĄDA SMACZNIE

  • ola7 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/11 08:34:10:

    ale super:)

  • Gość Dzikowiec napisał(a) z 031011208209.piaseczno.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/09/11 15:01:32:

    Super zdjęcia! I super żeberka :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/11 21:27:26:

    Smakowicie! Jeszcze tak wakacyjnie, super!:)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/11 21:30:04:

    Podobają mi się tak przygotowane żeberka :-)

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/12 11:56:04:

    Kusicielka, a tu ani ogniska, ani wina... :)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/12 14:40:20:

    Wow, fajnie przygotowane żeberka, na podwórku zawsze lepiej smakuje :)

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/13 15:41:08:

    Super! Wyobrażam sobie zapach tego "kociołkowego"dania.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/13 23:03:00:

    mniammm takie żeberka chętnie bym spróbowała

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/16 20:50:39:

    pycha !

  • anetin napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/18 21:14:16:

    super, uwielbiam takie klimaty!!!!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013