Agatka gotuje i smakuje

Wpis

środa, 11 września 2013

Żeberka w kapuście z kociołka

 

żeberka

żeberka

 

Na zakończenie lata proponuję żeberka w kapuście z kociołka ugotowane  "pod chmurką" :-).

Pożywne i smaczne, zaspokajają głód i wymagania smakowe wielu gości. Warzone na ognisku, z dodatkiem wspaniałego wina Celebro pozostaną w naszej pamięci na długo... Palce lizać!

 

Składniki:

2 kg kapusty kiszonej

2 kg żeberek

1/2 kg cebuli

1 szkl. wina białego Celebro

odrobina oleju do smażenia

liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

vegeta, pieprz, sól

6 ząbków czosnku

papryka słodka i ostra

odrobina chilli

przyprawa maggi lub lubczyk

kilka listków świeżej bazylii

 

Wykonanie:

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami: rozgniecionym czosnkiem, pieprzem, solą i papryką. Odstawić na ok. 2 godz.

Kapustę kiszoną opłukać, żeby nie była zbyt mocno kwaśna i wrzucić do kociołka. Cebulę obrać i pokroić, dorzucić do kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i vegetę. Kociołek zawiesić nad paleniskiem i warzyć na wolnym ogniu.

W tym czasie obsmażyć żeberka na rozgrzanym tłuszczu w patelni, z obu stron na rumiano. Obsmażone żeberka dodać do kapusty, podlać winem, dodać chilli i maggi (lubczyk). Dusić wszystko razem pod przykryciem, aż do miękkości żeberek. Pod koniec dodać listki bazylii i ewentualnie jeszcze potrawę doprawić do smaku.

Podawać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniaczkami.

Smacznego :-)

 

Uwaga: Potrawę tą możemy przygotować również w domu w zwykłym garnku na piecu. Próbowałam i wychodzi również smaczna :-)


żeberka w kapuście

kapusta 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
środa, 11 września 2013 08:19

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość MARZBANA napisał(a) z itg26.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/09/11 08:24:31:

    ALE CZAD. ODPOWIEDNIK STARYCH, POCZCIWYCH PIECZONEK, COŚ NOWEGO. KONIECZNIE TRZEBA SPRÓBOWAĆ. WYGLĄDA SMACZNIE

  • ola7 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/11 08:34:10:

    ale super:)

  • Gość Dzikowiec napisał(a) z 031011208209.piaseczno.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/09/11 15:01:32:

    Super zdjęcia! I super żeberka :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/11 21:27:26:

    Smakowicie! Jeszcze tak wakacyjnie, super!:)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/11 21:30:04:

    Podobają mi się tak przygotowane żeberka :-)

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/12 11:56:04:

    Kusicielka, a tu ani ogniska, ani wina... :)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/12 14:40:20:

    Wow, fajnie przygotowane żeberka, na podwórku zawsze lepiej smakuje :)

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/13 15:41:08:

    Super! Wyobrażam sobie zapach tego "kociołkowego"dania.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/13 23:03:00:

    mniammm takie żeberka chętnie bym spróbowała

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/16 20:50:39:

    pycha !

  • anetin napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/18 21:14:16:

    super, uwielbiam takie klimaty!!!!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013