Agatka gotuje i smakuje

Wpis

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Babcia radzi

 

Sól kuchenna nazywana jest często "białą śmiercią", ponieważ spożywana w nadmiarze jest bardzo szkodliwa dla naszego organizmu. Jednak nikt dzisiaj nie może sobie wyobrazić kuchni bez tej przyprawy. Okazuje się, że sól ma bardzo szerokie i przydatne zastosowanie, o to niektóre z nich :-)

 

SZCZYPTA SOLI:


dodana do ugotowanego rabarbaru odkwasi go i można będzie wówczas dodać mniej cukru,

 

dodana do białka czy śmietanki, przyspiesza ubijanie piany lub kremu,

 

dodana do wody, w której gotują się parówki, zapobiegnie pękaniu osłonki,

 

dodana do surowego mleka, utrzymuje jego świeżość,

 

wsypana do blaszanego pudełka lub szklanego słoja, w których przechowujemy herbatniki czy sucharki, pozwoli zachować ich kruchość i świeżość

 

dodana do wody, w której gotujemy jajka sprawi, że łatwiej będzie je obrać ze skorupki,

 

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
poniedziałek, 10 czerwca 2013 14:04

Komentarze

Dodaj komentarz

  • nashelly napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/11 15:10:36:

    Oo, w życiu nie pomyślałabym, że sól dodana pudełka z ciastkami pomaga zachować ich świeżość i kruchość :D Muszę to wypróbować! Tak samo z mlekiem, fajny sposób :D

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/11 17:37:03:

    WOwo, jestem wielką fanką rabarbaru, ale o tym sposobie nie wiedziałam, szok! :D

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/11 20:12:29:

    Babcia zawsze dobrze radzi

  • Gość Margro napisał(a) z 220.153.246.94.ip4.artcom.pl komentarz datowany na 2013/06/11 20:49:29:

    Nie wyobrażam sobie życia bez soli ;)

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/11 23:27:14:

    pożyteczne porady :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/12 09:09:50:

    ooo ciekawe zastosowania, na pewno kilka z nich wypróbuję ;)

  • chochlik-reims napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/12 10:55:46:

    Interesujące porady, na pewno z niektórych skorzystam :)

  • Gość grazyna 59 napisał(a) z vc-gp-s-41-26-224-194.umts.vodacom.co.za komentarz datowany na 2013/06/13 14:07:52:

    Dobre rady . O niektorych zapomnialam .. z parowkami nigdy nie slyszalam. super.Duze dzieki

  • wiktorkowa napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/14 22:22:07:

    niektórych z tych rad nie słyszałam wcześniej:)

  • Gość wilczyca Aga Strzęciwilk napisał(a) z 89-69-83-201.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/06/22 20:53:31:

    sól jest niezbędna w czasie upałów, bo zatrzymuje wodę w organiźmie, przez co zapobiega odwodnieniu

  • mariola1903 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/23 01:47:32:

    Nie wiedziałam o parówkach, każdego dnia człowiek się uczy czegoś nowego, pozdrawiam

  • Gość urszula-prostepotrawy napisał(a) z ip-37-209-139-28.free.aero2.net.pl komentarz datowany na 2013/07/19 21:19:07:

    Lubie takie porady, zawsze dowiaduję się z nich czegoś nowego, pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013