Agatka gotuje i smakuje

Wpis

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Babcia radzi

 

Sól kuchenna nazywana jest często "białą śmiercią", ponieważ spożywana w nadmiarze jest bardzo szkodliwa dla naszego organizmu. Jednak nikt dzisiaj nie może sobie wyobrazić kuchni bez tej przyprawy. Okazuje się, że sól ma bardzo szerokie i przydatne zastosowanie, o to niektóre z nich :-)

 

SZCZYPTA SOLI:


dodana do ugotowanego rabarbaru odkwasi go i można będzie wówczas dodać mniej cukru,

 

dodana do białka czy śmietanki, przyspiesza ubijanie piany lub kremu,

 

dodana do wody, w której gotują się parówki, zapobiegnie pękaniu osłonki,

 

dodana do surowego mleka, utrzymuje jego świeżość,

 

wsypana do blaszanego pudełka lub szklanego słoja, w których przechowujemy herbatniki czy sucharki, pozwoli zachować ich kruchość i świeżość

 

dodana do wody, w której gotujemy jajka sprawi, że łatwiej będzie je obrać ze skorupki,

 

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
poniedziałek, 10 czerwca 2013 14:04

Komentarze

Dodaj komentarz

  • nashelly napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/11 15:10:36:

    Oo, w życiu nie pomyślałabym, że sól dodana pudełka z ciastkami pomaga zachować ich świeżość i kruchość :D Muszę to wypróbować! Tak samo z mlekiem, fajny sposób :D

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/11 17:37:03:

    WOwo, jestem wielką fanką rabarbaru, ale o tym sposobie nie wiedziałam, szok! :D

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/11 20:12:29:

    Babcia zawsze dobrze radzi

  • Gość Margro napisał(a) z 220.153.246.94.ip4.artcom.pl komentarz datowany na 2013/06/11 20:49:29:

    Nie wyobrażam sobie życia bez soli ;)

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/11 23:27:14:

    pożyteczne porady :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/12 09:09:50:

    ooo ciekawe zastosowania, na pewno kilka z nich wypróbuję ;)

  • chochlik-reims napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/12 10:55:46:

    Interesujące porady, na pewno z niektórych skorzystam :)

  • Gość grazyna 59 napisał(a) z vc-gp-s-41-26-224-194.umts.vodacom.co.za komentarz datowany na 2013/06/13 14:07:52:

    Dobre rady . O niektorych zapomnialam .. z parowkami nigdy nie slyszalam. super.Duze dzieki

  • wiktorkowa napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/14 22:22:07:

    niektórych z tych rad nie słyszałam wcześniej:)

  • Gość wilczyca Aga Strzęciwilk napisał(a) z 89-69-83-201.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/06/22 20:53:31:

    sól jest niezbędna w czasie upałów, bo zatrzymuje wodę w organiźmie, przez co zapobiega odwodnieniu

  • mariola1903 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/23 01:47:32:

    Nie wiedziałam o parówkach, każdego dnia człowiek się uczy czegoś nowego, pozdrawiam

  • Gość urszula-prostepotrawy napisał(a) z ip-37-209-139-28.free.aero2.net.pl komentarz datowany na 2013/07/19 21:19:07:

    Lubie takie porady, zawsze dowiaduję się z nich czegoś nowego, pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013