Agatka gotuje i smakuje

Wpis

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Zupa krem pieczarkowa

krem pieczarkowy 

zupa pieczarkowa 

Zupę krem można podać z groszkiem ptysiowym, tostami lub sucharkami. Polecana szczególnie dla osób dbających o linie :-)

 

Składniki:

ok. 1/2 kg pieczarek

3 ziemniaki

1 korzeń pietruszki

1 serek topiony 

1 cebula

2 rosołki

1 1/2 litra wody

sól, pieprz

oliwa z oliwek

szczypta tymianku

gęsta śmietana do dekoracji

 

Wykonanie:

Pieczarki umyć, odsączyć z wody i pokroić w kostkę. Przesmażyć na maśle lub oliwie, pod koniec posolić.

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę.

Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i zalać wodą, dodać rosołki, wszystko razem gotować.

Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wrzucić serek topiony i zagotować.

Na koniec zupę zmiksować blenderem.

Podawać z kleksami gęstej śmietany.

Smacznego :-)

 

zupa


PieczarkowyTydzien2013


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
poniedziałek, 22 kwietnia 2013 18:29

Komentarze

Dodaj komentarz

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 18:49:00:

    Uwielbiam taką właśnie pieczarkową:)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 19:18:14:

    Kremu z pieczarek jeszcze nie miałam okazji jeść, szkoda, bo Twoja wygląda wyśmienicie! :)

  • Gość Dzikowiec napisał(a) z 031011208209.piaseczno.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/04/22 20:01:57:

    Uwielbiam krem z pieczarek! Zwłaszcza z kładzionymi kluskami :)

  • degustatorka napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/23 08:29:48:

    to zupka w sam raz dla mnie ;).

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/23 09:12:48:

    Jak ja dawno takiej zupki nie jadłam, dzięki za przypomnienie:)

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/23 10:22:58:

    Nie ma to jak pieczarkowa, z ziemniakami jej nigdy nie robiłam, fajnie, że można zrobić tyle jej wersji. Pozdrawiam

  • wiktorkowa napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/23 11:55:54:

    bardzo fajna zupka:) szkoda że rzadko robię kremy, bo w domu nie przepadają za nimi;/

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/24 16:44:29:

    pieczarkową uwielbiam

  • kittykejt napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/03 12:00:09:

    o, to coś dla mnie :)

  • trawinska88 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/10 18:58:08:

    Juz od jakiegos czasu chodzi za mna wlasnie ta zupa, a widzac zdjecie mysle ze juz dluzej nie wytrzymam ;)

  • Gość martina napisał(a) z bpy181.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/03/20 12:30:35:

    troche sie kupy przepis nie trzyma, w składnikach nie ma mowy o serku topionym a dalej serek się pojawia.... ;/ tak samo składniki powinny być trochę lepiej opisane, ile tej pietruszki ? duża mała ? ziemniaki duże ? małe ?

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/20 19:58:53:

    Faktycznie, serek już dopisuje :-) a co do wielkości warzyw to nie ma aż to takiego znaczenia, jak będą większe to zupa będzie gęściejsza :-) ja dałam średniej wielkości ziemniaki, pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013