Agatka gotuje i smakuje

Wpis

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Zupa krem pieczarkowa

krem pieczarkowy 

zupa pieczarkowa 

Zupę krem można podać z groszkiem ptysiowym, tostami lub sucharkami. Polecana szczególnie dla osób dbających o linie :-)

 

Składniki:

ok. 1/2 kg pieczarek

3 ziemniaki

1 korzeń pietruszki

1 serek topiony 

1 cebula

2 rosołki

1 1/2 litra wody

sól, pieprz

oliwa z oliwek

szczypta tymianku

gęsta śmietana do dekoracji

 

Wykonanie:

Pieczarki umyć, odsączyć z wody i pokroić w kostkę. Przesmażyć na maśle lub oliwie, pod koniec posolić.

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę.

Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i zalać wodą, dodać rosołki, wszystko razem gotować.

Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wrzucić serek topiony i zagotować.

Na koniec zupę zmiksować blenderem.

Podawać z kleksami gęstej śmietany.

Smacznego :-)

 

zupa


PieczarkowyTydzien2013


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
poniedziałek, 22 kwietnia 2013 18:29

Komentarze

Dodaj komentarz

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 18:49:00:

    Uwielbiam taką właśnie pieczarkową:)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 19:18:14:

    Kremu z pieczarek jeszcze nie miałam okazji jeść, szkoda, bo Twoja wygląda wyśmienicie! :)

  • Gość Dzikowiec napisał(a) z 031011208209.piaseczno.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/04/22 20:01:57:

    Uwielbiam krem z pieczarek! Zwłaszcza z kładzionymi kluskami :)

  • degustatorka napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/23 08:29:48:

    to zupka w sam raz dla mnie ;).

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/23 09:12:48:

    Jak ja dawno takiej zupki nie jadłam, dzięki za przypomnienie:)

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/23 10:22:58:

    Nie ma to jak pieczarkowa, z ziemniakami jej nigdy nie robiłam, fajnie, że można zrobić tyle jej wersji. Pozdrawiam

  • wiktorkowa napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/23 11:55:54:

    bardzo fajna zupka:) szkoda że rzadko robię kremy, bo w domu nie przepadają za nimi;/

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/24 16:44:29:

    pieczarkową uwielbiam

  • kittykejt napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/03 12:00:09:

    o, to coś dla mnie :)

  • trawinska88 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/10 18:58:08:

    Juz od jakiegos czasu chodzi za mna wlasnie ta zupa, a widzac zdjecie mysle ze juz dluzej nie wytrzymam ;)

  • Gość martina napisał(a) z bpy181.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/03/20 12:30:35:

    troche sie kupy przepis nie trzyma, w składnikach nie ma mowy o serku topionym a dalej serek się pojawia.... ;/ tak samo składniki powinny być trochę lepiej opisane, ile tej pietruszki ? duża mała ? ziemniaki duże ? małe ?

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/20 19:58:53:

    Faktycznie, serek już dopisuje :-) a co do wielkości warzyw to nie ma aż to takiego znaczenia, jak będą większe to zupa będzie gęściejsza :-) ja dałam średniej wielkości ziemniaki, pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Wielkanocne Smaki - edycja V banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013