Agatka gotuje i smakuje

Wpis

czwartek, 11 kwietnia 2013

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

naleśniki ze szpinakiem

nalesniki  

Połączenie szpinaku z fetą i kurczakiem sprawia, że nawet Ci, którzy nie lubią szpinaku, zjedzą ze smakiem takie naleśniki :-)

W sezonie szpinak mrożony można oczywiście zastąpić świeżym.

 

Składniki:

 

na ciasto naleśnikowe:

2 jajka

1 szkl. mąki

1/2 szkl. mleka

1/2 szkl. wody gazowanej

szczypta soli

 

na farsz:

1 duży filet z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 op. mrożonego szpinaku w liściach

1 op. sera feta

sól, pieprz

starta gałka muszkatołowa

 

na sos czosnkowy:

3 łyżki majonezu

3 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki ketchupu

2 ząbki czosnku

szczypta oregano

 

tłuszcz do smażenia

 

nalesniki

 

Wykonanie:

 

Najpierw przygotować naleśniki. Oddzielić żółtka od białek, wszystkie składniki połączyć razem tylko białka ubić osobno i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Usmażyć na patelni naleśniki. Z podanej ilości wychodzi ok. 6 naleśników.

Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki. Usmażyć na tłuszczu, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Przyprawić solą i pieprzem.

Szpinak wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i dusić aż rozmarznie i odparuje z niego woda.  Jeżeli używamy świeżego szpinaku, to wcześniej go należy umyć, osuszyć obrać z ogonków i udusić również na oliwie. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i startą gałkę muszkatołową.

Ser feta pokroić w kostkę i wymieszać ze szpinakiem i kurczakiem.

Tak przygotowany farsz nakładać na każdy naleśnik i zawinąć.

Następnie przygotować sos czosnkowy. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami.

Ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym (wcześniej wysmarować je tłuszczem) i posmarować sosem czosnkowym.

Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 st.C na ok. 15 minut.

Podawać z ketchupem lub pokrojonymi pomidorami.

Smacznego :-)


farsz do nalesników

nalesniki

naleśniki

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
czwartek, 11 kwietnia 2013 16:08

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/11 18:38:19:

    mniam, to musiał być pyszny obiad :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/11 22:15:37:

    To zdecydowanie pyszny obiadek :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/11 22:52:26:

    ale pysznie wyglądaja

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/12 23:32:46:

    szpinak fera i kurczak to rzeczywiście dobre połączenie :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/13 12:33:11:

    To zdecydowanie Nasze smaki, mniam:-)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/13 20:24:49:

    Pychota .Uwielbiam takie dania

  • precelia napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/18 21:02:46:

    Smakowicie wyglądają te naleśniki :)

  • roxanadelicje napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/20 16:32:50:

    Wyglądają bardzo apetycznie :)

  • Gość napisał(a) z 213.25.129.5* komentarz datowany na 2013/07/21 14:06:42:

    SMAKUJĄ RÓWNIE PYSZNIE JAK WYGLĄDAJĄ:)MNIAM

  • Gość napisał(a) z 178-36-19-240.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/12/14 19:49:13:

    pyszne:-) dzisiaj zrobiłam na obiadek, wszyscy się zajadali :)))

  • laura.g1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/30 21:29:27:

    Z tej ilości składników wychodzi tyle naleśniczków co na zdjęciu? :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013