Agatka gotuje i smakuje

Wpis

czwartek, 11 kwietnia 2013

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

naleśniki ze szpinakiem

nalesniki  

Połączenie szpinaku z fetą i kurczakiem sprawia, że nawet Ci, którzy nie lubią szpinaku, zjedzą ze smakiem takie naleśniki :-)

W sezonie szpinak mrożony można oczywiście zastąpić świeżym.

 

Składniki:

 

na ciasto naleśnikowe:

2 jajka

1 szkl. mąki

1/2 szkl. mleka

1/2 szkl. wody gazowanej

szczypta soli

 

na farsz:

1 duży filet z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 op. mrożonego szpinaku w liściach

1 op. sera feta

sól, pieprz

starta gałka muszkatołowa

 

na sos czosnkowy:

3 łyżki majonezu

3 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki ketchupu

2 ząbki czosnku

szczypta oregano

 

tłuszcz do smażenia

 

nalesniki

 

Wykonanie:

 

Najpierw przygotować naleśniki. Oddzielić żółtka od białek, wszystkie składniki połączyć razem tylko białka ubić osobno i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Usmażyć na patelni naleśniki. Z podanej ilości wychodzi ok. 6 naleśników.

Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki. Usmażyć na tłuszczu, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Przyprawić solą i pieprzem.

Szpinak wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i dusić aż rozmarznie i odparuje z niego woda.  Jeżeli używamy świeżego szpinaku, to wcześniej go należy umyć, osuszyć obrać z ogonków i udusić również na oliwie. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i startą gałkę muszkatołową.

Ser feta pokroić w kostkę i wymieszać ze szpinakiem i kurczakiem.

Tak przygotowany farsz nakładać na każdy naleśnik i zawinąć.

Następnie przygotować sos czosnkowy. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami.

Ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym (wcześniej wysmarować je tłuszczem) i posmarować sosem czosnkowym.

Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 st.C na ok. 15 minut.

Podawać z ketchupem lub pokrojonymi pomidorami.

Smacznego :-)


farsz do nalesników

nalesniki

naleśniki

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
czwartek, 11 kwietnia 2013 16:08

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/11 18:38:19:

    mniam, to musiał być pyszny obiad :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/11 22:15:37:

    To zdecydowanie pyszny obiadek :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/11 22:52:26:

    ale pysznie wyglądaja

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/12 23:32:46:

    szpinak fera i kurczak to rzeczywiście dobre połączenie :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/13 12:33:11:

    To zdecydowanie Nasze smaki, mniam:-)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/13 20:24:49:

    Pychota .Uwielbiam takie dania

  • precelia napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/18 21:02:46:

    Smakowicie wyglądają te naleśniki :)

  • roxanadelicje napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/20 16:32:50:

    Wyglądają bardzo apetycznie :)

  • Gość napisał(a) z 213.25.129.5* komentarz datowany na 2013/07/21 14:06:42:

    SMAKUJĄ RÓWNIE PYSZNIE JAK WYGLĄDAJĄ:)MNIAM

  • Gość napisał(a) z 178-36-19-240.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/12/14 19:49:13:

    pyszne:-) dzisiaj zrobiłam na obiadek, wszyscy się zajadali :)))

  • laura.g1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/30 21:29:27:

    Z tej ilości składników wychodzi tyle naleśniczków co na zdjęciu? :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013