Agatka gotuje i smakuje

Wpis

sobota, 30 marca 2013

Naturalne sposoby farbowania jajek wielkanocnych

 

Obecnie w sklepach możemy dostać wiele różnych sztucznych barwników do jajek. Należy jednak o tym pamiętać, że pisanki mają nie tylko zdobić nasz stół, ale mają być również przeznaczone do jedzenia :-) Dlatego warto się zastanowić, czy aby te domowe naturalne metody nie są zdrowsze.

 

Wybór oczywiście zostawiam Wam.

 

O to kilka przykładów jak w domowy sposób uzyskać kolorowe pisanki na Wielkanoc :-)

 

brązowy kolor otrzymamy gotując jajka w wodzie z dużą ilością łupin z cebuli lub w wywarze z kawy

 

żółty kolor otrzymamy gotując najlepiej białe jajka w wodzie z dodatkiem kukrkumy lub curry

 

różowy kolor otrzymamy zanurzając wcześniej ugotowane białe jajka w wodzie z dodatkiem wywaru z buraków i odrobiną octu, doprowadzić tylko do wrzenia i zostawić na czas aż uzyskamy pożądany kolor

 

czerwony kolor otrzymamy zanurzając jak wyżej ciemne ugotowane jajka w wodzie z dodatkiem wywaru z buraków i odrobiną octu, czy w czystym soku buraczanym lub gotując jajka w mrożonych malinach, bądź w łupinach z czerwonej cebuli

 

pomarańczowy kolor otrzymamy gotując jajka w wodzie z sokiem z marchwi 

 

zielony kolor otrzymamy gotując jajka w wywarze z młodej trawy, liści szpinaku lub młodego zboża np. żyta

 

granatowy kolor otrzymamy gotując jajka w wodzie z dodatkiem liści z czerwonej kapusty i odrobina octu lub borówkach amerykańskich

 

Po wyjęciu z wody jajek delikatnie je wycieramy papierowym ręcznikiem i nacieramy olejem, który ochroni kolor i nabłyszczy skorupkę.

Intensywność barwy zależy od tego jak długo będą jajka zanurzone w roztworze, dlatego warto je czasami zostawić zanurzone dłużej niż tylko na czas gotowania.

Jajka nie będą nam pękać  podczas gotowania, jeżeli wcześniej namoczymy je w osolonej wodzie.


jajka

     

            Życzę wszystkim zdrowych, smacznych i kolorowych jajek :-) oraz spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych na przekór temu co za oknem...

                                                               Agattek


kurczaki

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
sobota, 30 marca 2013 09:28

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/30 11:22:30:

    ja robiłam w tym roku w herbacie ;)))

    Radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych życzę ;))

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/30 16:42:29:

    Wesołych świąt i smacznego jajka :)

  • Gość Ola napisał(a) z apn-37-98-211-90.dynamic.lte.plus.pl komentarz datowany na 2013/03/31 12:41:53:

    Wesołych świąt ! :)

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/31 13:53:57:

    Wesołych przy takich kolorowych pisankach :)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/31 15:17:13:

    ZDROWYCH ,POGODNYCH ŚWIĄT I SMACZNEGO JAJECZKA

  • Gość Ola napisał(a) z apn-37-109-215-59.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2013/03/31 15:32:24:

    Smacznego jajka i mokrego Dyngusa! :)

  • aluubaluu napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/31 18:22:39:

    O fajne porady, trzeba zapisać bo na przyszły rok się przyda :)
    Zdrowych i rodzinnych Świąt życzę :)

  • wiktorkowa napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/02 13:43:18:

    szkoda że natłok pracy przed świętami nie pozwolił mi się pokazać u Ciebie bo bardzo by mi się przydały te rady:] zapiszę na przyszły rok:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013