Agatka gotuje i smakuje

Wpis

sobota, 30 marca 2013

Naturalne sposoby farbowania jajek wielkanocnych

 

Obecnie w sklepach możemy dostać wiele różnych sztucznych barwników do jajek. Należy jednak o tym pamiętać, że pisanki mają nie tylko zdobić nasz stół, ale mają być również przeznaczone do jedzenia :-) Dlatego warto się zastanowić, czy aby te domowe naturalne metody nie są zdrowsze.

 

Wybór oczywiście zostawiam Wam.

 

O to kilka przykładów jak w domowy sposób uzyskać kolorowe pisanki na Wielkanoc :-)

 

brązowy kolor otrzymamy gotując jajka w wodzie z dużą ilością łupin z cebuli lub w wywarze z kawy

 

żółty kolor otrzymamy gotując najlepiej białe jajka w wodzie z dodatkiem kukrkumy lub curry

 

różowy kolor otrzymamy zanurzając wcześniej ugotowane białe jajka w wodzie z dodatkiem wywaru z buraków i odrobiną octu, doprowadzić tylko do wrzenia i zostawić na czas aż uzyskamy pożądany kolor

 

czerwony kolor otrzymamy zanurzając jak wyżej ciemne ugotowane jajka w wodzie z dodatkiem wywaru z buraków i odrobiną octu, czy w czystym soku buraczanym lub gotując jajka w mrożonych malinach, bądź w łupinach z czerwonej cebuli

 

pomarańczowy kolor otrzymamy gotując jajka w wodzie z sokiem z marchwi 

 

zielony kolor otrzymamy gotując jajka w wywarze z młodej trawy, liści szpinaku lub młodego zboża np. żyta

 

granatowy kolor otrzymamy gotując jajka w wodzie z dodatkiem liści z czerwonej kapusty i odrobina octu lub borówkach amerykańskich

 

Po wyjęciu z wody jajek delikatnie je wycieramy papierowym ręcznikiem i nacieramy olejem, który ochroni kolor i nabłyszczy skorupkę.

Intensywność barwy zależy od tego jak długo będą jajka zanurzone w roztworze, dlatego warto je czasami zostawić zanurzone dłużej niż tylko na czas gotowania.

Jajka nie będą nam pękać  podczas gotowania, jeżeli wcześniej namoczymy je w osolonej wodzie.


jajka

     

            Życzę wszystkim zdrowych, smacznych i kolorowych jajek :-) oraz spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych na przekór temu co za oknem...

                                                               Agattek


kurczaki

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
sobota, 30 marca 2013 09:28

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/30 11:22:30:

    ja robiłam w tym roku w herbacie ;)))

    Radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych życzę ;))

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/30 16:42:29:

    Wesołych świąt i smacznego jajka :)

  • Gość Ola napisał(a) z apn-37-98-211-90.dynamic.lte.plus.pl komentarz datowany na 2013/03/31 12:41:53:

    Wesołych świąt ! :)

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/31 13:53:57:

    Wesołych przy takich kolorowych pisankach :)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/31 15:17:13:

    ZDROWYCH ,POGODNYCH ŚWIĄT I SMACZNEGO JAJECZKA

  • Gość Ola napisał(a) z apn-37-109-215-59.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2013/03/31 15:32:24:

    Smacznego jajka i mokrego Dyngusa! :)

  • aluubaluu napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/31 18:22:39:

    O fajne porady, trzeba zapisać bo na przyszły rok się przyda :)
    Zdrowych i rodzinnych Świąt życzę :)

  • wiktorkowa napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/02 13:43:18:

    szkoda że natłok pracy przed świętami nie pozwolił mi się pokazać u Ciebie bo bardzo by mi się przydały te rady:] zapiszę na przyszły rok:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Wielkanocne Smaki - edycja V banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013