Agatka gotuje i smakuje

Wpis

sobota, 16 marca 2013

Kluski śląskie

kluski śląskie

 

Popularna potrawa na Śląsku. 

Kluski śląskie podawane są najczęściej z roladkami wołowymi w sosie lub okraszone stopioną słoniną.

Są bardzo proste w przygotowaniu i potrzebujemy do ich przygotowania właściwie tylko dwóch składników :-)

 

Składniki:

ugotowane ziemniaki (4 części)

mąka ziemniaczana (1 część)

sól

1 jajko (niekoniecznie)

 

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, przełożyć do miski i dokładnie wyrównać powierzchnię. Podzielić na cztery równe części i jedną część wyjąć z miski. Uzupełnić puste miejsce mąką ziemniaczaną. Dodać odłożone ziemniaki, jajko, ale niekoniecznie. Całość zagnieść na jednolite ciasto., musi dobrze odrywać się od ręki. Jeżeli zachodzi potrzeba podsypać jeszcze trochę mąką.

Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i w środku zrobić palcem lekkie wgłębienie (dołek).

Gotować w osolonym wrzątku przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Pamiętać o przemieszaniu klusek łyżką, żeby nie przykleiły nam się do dna garnka.

Smacznego :-)


kluski śląskie

kluski śląskie

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
sobota, 16 marca 2013 12:07

Komentarze

Dodaj komentarz

  • jelka1969 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/16 12:29:46:

    Pyszne są! Robię identycznie :)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/16 15:20:02:

    Proste i pyszne .Znowu chyba zrobię

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/16 15:27:48:

    rewelacyjny obiad;)

  • Gość Ze smakiem napisał(a) z 91.90.160.22* komentarz datowany na 2013/03/16 17:40:00:

    takie kluseczki to bym zjadła, do tego sosik i mięsko, pychota..!

    Co do przenosin bloga, jest o niebo lepiej (więcej opcji, możliwości, blogspot jest generalnie bardziej intuicyjny), tylko samo przenoszenie z bloxa trochę męczące, bo trzeba ręcznie wszystko robić, kopiować każdy wpis i zdjęcia.

  • degustatorka napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/16 17:44:56:

    Ale pyszności ;).

  • elkaa13 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/16 17:50:10:

    u mnie też identyczne!

  • czarodziejkasmakow napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/16 18:30:32:

    kluseczki + sosik = poezja smaku :))))

  • Gość gość napisał(a) z ogre.net.pulawy.pl komentarz datowany na 2013/03/16 18:32:11:

    pinotv.pl/kanal/tv-games

  • aluubaluu napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/17 12:56:06:

    Uwielbiam kluski śląskie :) nigdy ich sama nie robiłam, chyba czas najwyższy ! ;D

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/17 19:32:10:

    Największa frajda z dzieciństwa: robienie dziurek w kluseczkach:)

  • anubis03 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/18 10:01:34:

    Takich pysznych kluseczek dawno nie jadłem - ślinka cieknie od samego patrzenia się :)

  • wiktorkowa napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/18 11:32:57:

    bardzo często je robię:) odmiana od zwykłych ubitych ziemniaków:)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/19 16:08:07:

    to mięsko, ten sosik, te zgrabne kluseczki... aż się ślinię :)

  • Gość monika napisał(a) z 80.48.95.23* komentarz datowany na 2013/04/05 09:54:50:

    Może Pani napisać ile ( w kg) ma być tych ziemniaków i ile tej mąki ( w dkg)?
    Nie rozumiem przepisu...1/4 rozrobić z mąka i jajkiem...z co z reszta ziemniaków?

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/06 09:53:52:

    Pani Moniko, te odłożone ziemniaki (pisze w opisie) trzeba tez dodać. Przykładowo ilościowo wychodzi tak: na 1kg ziemniaków ok. 25 dkg mąki ziemniaczanej, taka mniej więcej ma być zachowana proporcja. Ale tak na prawdę to też zależy czasami jakie są ziemniaki, jeżeli ciasto jest za rzadkie nie chce nam się zagnieść, to nie zaszkodzi dosypać tej mąki, tak żeby zagniotło nam się jednolite gładkie ciasto, powodzenia :-) Roboty na prawdę przy tym nie ma, a kluseczki są smaczne, pozdrawiam :-)

  • Gość napisał(a) z agca247.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/04/29 20:31:11:

    pyszne kluski śloskie dobre

  • Gość asia napisał(a) z 89-72-228-19.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/06/12 19:05:09:

    proszę podać przepis na takie smakowite mięso w sosie

  • Gość asia napisał(a) z 89-72-228-19.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/06/12 19:06:02:

    poproszę przepis na to mięsko w sosie. wygląda bardzo apetyczne

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/15 11:26:12:

    Asiu tutaj na talerzu chyba akurat jest żeberko w sosie własnym przepis jest tutaj agattek.blox.pl/2012/01/Zeberka-na-cebuli-w-sosie-wlasnym.html, roladek na blogu jeszcze nie mam, ale jak zrobię na pewno podam przepis, pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013