Agatka gotuje i smakuje

Wpis

czwartek, 14 lutego 2013

Ciasto z jabłkami i kremem

ciasto z jabłkami i kremem

Przepis pochodzi z mojego wysłużonego, starego zeszytu :-) Ciasto robi się bardzo prosto, choć wymaga trochę nakładu czasowego. Ale gwarantuję, że opłaca się :-)

 

Składniki:

 

na biszkopt:

1 szkl. cukru

4 jajka

3/4 szkl. mąki pszennej

1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

masa jabłkowa:

2 kg jabłek

1 łyżka masła

1 galaretka z cukrem (jasnego koloru)

2 łyżki manny

 

na krem: 

1/2 litra mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

25 dag margaryny

3/4 szkl. cukru

1 op. cukru waniliowego

 

posypka z kokosem:

2 łyżki masła

3 łyżki cukru

paczka wiórków kokosowych 100g

 

Wykonanie: 

 

Przygotować biszkopt. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Prostokątną brytfankę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać do niej biszkopt. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160 st. C ok. 20-30 minut.

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć z masłem około 15 minut. Na koniec dodać galaretkę i mannę, jeszcze chwilę razem posmażyć. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Krem. Z pół litra mleka odlać niepełna szklankę i rozpuścić w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać mleko wymieszane z mąką i ugotować jak budyń. Margarynę rozbić mikserem i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ciągle miksując, aż do uzyskania gładkiego kremu.

Kokos. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i kokos. Smażyć jak zasmażkę, do delikatnego zrumienienia na złoty kolor. Trzeba robić to ostrożnie cały czas mieszając gdyż łatwo się przypala.

Na gotowy biszkopt wyłożyć jabłka, na jabłka krem, a następnie posypać przesmażonym kokosem.

Wstawić do lodówki.

Smacznego :-)

ciasto

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
czwartek, 14 lutego 2013 09:25

Komentarze

Dodaj komentarz

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/14 11:09:03:

    Coś dla mnie .I jabłuszka i biszkopt i wiórki kokosowe .Już czuję ,że będzie mi smakował .Pytanie - czy w składnikach na krem ma byc 1/2 litra czy 2/2 ?

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/14 11:09:54:

    świetne ciasto :) lubię takie przekładańce

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/14 11:25:18:

    robie:)

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/14 11:35:26:

    Jak dla mnie, to nie jest stracony czas, który trzeba poświęcić na zrobienie tego ciasta. Idealne:)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/14 11:58:44:

    Lutko :-) oczywiście, ze ma być 1/2 litra, dziękuję za uwagę już poprawiam :-)

  • dogsonx napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/14 12:54:16:

    Pyszności i rozpusta :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/14 13:17:12:

    smakowite jest to ciasto. Pyszne musi być :)
    Pozdrawiam

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/15 08:49:09:

    Z jabłkami i kremem? Musi być pyszne!:-)

  • Gość kura domowa napisał(a) z 89-72-8-20.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/02/15 09:59:46:

    Uwielbiam takie jabłka z galaretką w ciastach.

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/15 10:55:18:

    takie przepisy ze starych zeszytów są najlepsze :)

  • samozdrowie24 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/15 15:15:04:

    całkiem fajne :)

  • Gość Angelika napisał(a) z staticline-31-183-42-37.toya.net.pl komentarz datowany na 2013/02/17 12:20:08:

    Świetny przepis, szkoda, że tak późno odkryłam, bo jakiś czas temu miałam zagwozdkę co zrobić z nadmiarem jabłek ;)

  • Gość napisał(a) z 83-143-103-224.welnowiec.net komentarz datowany na 2013/03/24 00:37:22:

    dziś wzięłam się za zrobienie tego ciasta bo wygląda smakowicie choć wydaje mi się, że biszkopt nie za bardzo wyrósł .Porównując ze zdjęciem Pani Agatki, łączna suma wszystkich warstw jest aż po sam szczyt blachy na ciasto a u mnie tak na 3/4 więc to chyba o sam biszkopt chodzi ,może ktoś wie gdzie tkwi błąd?

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/24 17:32:50:

    Może masz po prostu wyższą blachę :-) jeśli nie wyszedł zakalec to na pewno jest dobre. Warto na biszkopt przesiać mąkę i świeże jajka to podstawa, pozdrawiam i proszę się nie zniechęcać, mnie zawsze z tego przepisu biszkopt wychodzi...

  • Gość napisał(a) z 83-143-103-224.welnowiec.net komentarz datowany na 2013/03/28 17:49:40:

    tak zgadzam się z Panią, większa blacha i to dlatego, wszystkim smakowało będę robić po raz kolejny pozdrawiam i dziękuję bardzo WESOŁEGO ZAJĄCZKA ŻYCZĘ!

  • Gość ona napisał(a) z user-31-175-13-84.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/05/04 15:23:50:

    Ciasto pycha, wyszło jak najbardziej :): Polecam :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013