Agatka gotuje i smakuje

Wpis

czwartek, 07 lutego 2013

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

bułki drożdżowe

Dzisiaj tłusty czwartek, wszędzie pączków pełno, a ja proponuję słodkie bułki drożdżowe :-)

 

Składniki:

 

na rozczyn:

4 dag drożdży

2 czubate łyżeczki cukru

2 czubate łyżki mąki

ok.1/4 szkl. ciepłego mleka

 

ciasto:

50 dag mąki

2 jajka

ok.1 szkl. mleka

1/2 szkl. cukru

1 cukier waniliowy

5 dag roztopionego masła

 

Wykonanie:

Zrobić rozczyn z podanych wyżej składników. Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte jajka, mleko i stopione masło. Ciasto dobrze wyrobić ręką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, tak aby podwoiło objętość.

Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć tarta bułką. Z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki, układać na blasze, zrobić w nich wgłębienie na łyżeczkę marmolady, posmarować rozmąconym jajem.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temp. 180-200 st.C..

Smacznego :-)

 

bułki drożdżowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
czwartek, 07 lutego 2013 17:51

Polecane wpisy

  • Babka serowa

    Smacznych szyneczek i jajeczek oraz wszystkiego dobrego na nadchodzące Święta Wielkanocne życzy agattek.blox :-) W załączeniu do życzeń przepis na babę :-) Skł

  • Sernik Izaura

    Połączenie ciasta kakaowego z sernikiem, efekt wyborny :-) Sami spróbujcie... Składniki: na ciasto: 2 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. cukru 200 g masła 4 jajka 3 łyż

  • Drożdżówki z serem

    Puszyste i miękkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem serowym. Oczywiście ser możemy zastąpić marmoladą, budyniem lub jakimkolwiek innym nadzieniem. Bułki są na pr

  • Domowe bajgle

    Domowej roboty bajgle to przepis, który kręcił się po mojej głowie już od bardzo dawna. Jakiś czas temu zaliczyłam nawet jedno podejście do nich, ale zaliczyła

  • Dwa drożdżowe z rabarbarem

    Macie dość rabarbaru? Przyznaję, że po kilku weekendach kwaśnych i różowych wypieków trochę wzięłam na wstrzymanie – choć oczywiście gdzieś z tyłu głowy m

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Emcia napisał(a) z *.jeleniagora.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/02/07 18:29:32:

    mniam co za pyszności!

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/08 19:10:26:

    z kubkiem mleka; chętnie bym zjadła taką bułeczkę

  • jelka1969 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/08 20:22:57:

    Ja pączków nie cierpię, ale takie bułeczki z chęcią bym zjadła :)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/09 22:15:02:

    Pięknie zrumienione .Wolę takie bułeczki zamiast pączków ,szczególnie własnej roboty

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/21 14:54:38:

    Ale u Ciebie pyszności!!:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2