Agatka gotuje i smakuje

Wpis

czwartek, 20 grudnia 2012

Ślimaczki z ciasta francuskiego

ślimaczki z ciasta francuskiego 

Doskonałe na imprezę i szybką przekąskę, a sylwester tuż tuż... :-) Można zrobić je na wiele sposobów na słono lub słodko, jak to woli :-), zachęcam do kulinarnych wariacji...

 

Składniki:

1 op. ciasta francuskiego

kilka plasterków szynki

kilka plasterków sera żółtego

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka oregano

 

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować całość koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Następnie ułożyć plastry szynki i przykryć plasterkami sera żółtego.

Całość zwinąć w rulon tak jak na zdjęciu poniżej i pociąć ostrym nożem na ok. 2 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 w temp. ok. 200 st. C. Powinny urosnąć i lekko zrumienić się.

Smacznego :-)


ślimaczki z ciasta francuskiego

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
czwartek, 20 grudnia 2012 18:42

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/20 19:39:04:

    MNNNNNNNNNNNNNNNNNNIAM

  • antka91 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/20 20:29:47:

    uwielbiam:) robię podobne:)

  • dorotamirowska napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/21 05:50:15:

    Ja robie na słodko z dżemem jagodowym w środku. wspaniała sprawa to cisato francuskie...heheheh. Pozdrawiam.

  • marinia napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/21 09:15:10:

    Bajeczne. Ależ bym chętnie teraz takie zjadła. Mmmmm.......

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/21 11:17:31:

    świetne szybkie i smaczne :)) czegóż chciec więcej

  • ervisha napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/21 14:14:20:

    Wyglądają smacznie :) Idealna przekąska :)

  • jelka1969 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/21 16:25:38:

    Ale fajne!

  • Gość Angelika napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2012/12/21 17:13:07:

    Widziałam te ślimaczki już na kilku blogach, chyba też muszę się na takie skusić. Tym bardziej, że jak sama piszesz, są idealne na zbliżającego się Sylwestra ;)

  • czarodziejkasmakow napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/21 20:26:16:

    Kusisz tym ciastem francuskim :P
    Wyglądają zachęcająco, muszę się chyba sama za takie zabrać.

  • aluubaluu napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/22 01:03:46:

    Jej, przypomniały mi się czasy gimnazjum, jak wracając ze szkoły zawsze szłam po takie ślimaczki do piekarni ! :) Wyglądają niemal ,że identycznie :) chyba muszę spróbować czy również tak smakują :)

  • asiaisk napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/26 18:33:34:

    Świetne :)

  • precelia napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/29 21:23:14:

    ale fajne, no to będą na Sylwestra:)

  • Gość napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2013/01/13 22:45:42:

    Smacznie wyglądają Twoje ślimaczki, godzina 22:45 a człowiekowi, aż burczy w brzuchu...

  • Gość Anna G. napisał(a) z *.inet-siec.pl komentarz datowany na 2013/03/26 21:00:14:

    Od roku zaglądam na ten blog. Podpatruję niektóre przepisy i wykorzystuje je w swojej kuchni. Nigdy nie komentowałam, ale dziś musze. Otóż mąż zaprosił kolegę na mecz i zastanawiałam się co im zrobić do jedzenie. Zrobiłam ślimaczki oraz sałatkę z sosem czosnkowym. Panowie zadowoleni, a mąż wychwala mnie pod niebiosa. Dziękuję bardzo za ten blog, za pomysły. Sałatka czosnkowa, z tortellini, zapiekanki z makaronem właśnie z tego blogu są wypróbowane przez moją osobę i mogę smiało napisać, że przepyszne. Nie zaglądam na inne blogi kulinarne, bo tu mam wszystko! dziękuję Ci bardzo.

  • Gość napisał(a) z *.jmdi.pl komentarz datowany na 2013/10/04 20:09:01:

    ale wałkujesz ciasto ?

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/05 17:28:23:

    Gotowego ciasta francuskiego już nie trzeba wałkować :-)

  • Gość Ania napisał(a) z 212.87.246.* komentarz datowany na 2013/10/06 19:51:08:

    Czy trzeba je robic na papierze? przywieraja ? I jeszcze pytanko czy mozna je przyrządzić wczesniej a potem tylko na dwie minuty podgrzać ?:-)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/07 20:00:39:

    Ja wykorzystuję ten papier z ciasta, w które jest owinięte, myślę, ze można je upiec bez papieru. Podgrzać zawsze można :-)

  • Gość napisał(a) z *.jmdi.pl komentarz datowany na 2013/10/13 09:17:15:

    ale to ciasto francuskie jest takie grube:D jak jeszcze go zwiniesz...a jak się nie upiecze?! wiem dziwne obawy mam:D hehe
    ale przepis pięknie zobrazowany.

  • Gość sevelina1988 napisał(a) z *.gdynia.mm.pl komentarz datowany na 2014/06/19 14:25:54:

    próbowałam, wyszły bardzo smaczne!!
    goscie zachwyceni:)

  • Gość mariaer@o2.pl napisał(a) z *.cnet2.gawex.pl komentarz datowany na 2014/12/30 13:53:27:

    a czy mopzna dodac pieczarki?

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/02 13:11:39:

    Oczywiście można dodać co kto chce :-)

  • Gość marlena napisał(a) z *.net.lasnet.pl komentarz datowany na 2016/01/29 08:52:46:

    zrobiłam wyszły pyszne! dodałam jeszcze cebulę i paprykę. Jednak miałam później problem z oderwaniem ślimaczków od papieru- ser strasznie się przykleił do papieru- czy jest na to jakiś sposób?

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2