Agatka gotuje i smakuje

Wpis

niedziela, 18 listopada 2012

Surówka z czerwonej kapusty

surówka z czerwonej kapusty

Surówkę taką robiła zawsze moja mama i stąd ten przepis. Majonez można oczywiście zastąpić oliwą, ale to już jak kto woli. Mnie najlepiej smakuje w podanej opcji :-) szczerze polecam...

 

Składniki:

mała główka czerwonej kapusty

1 duża cebula

1 duże jabłko

sól, pieprz

cukier

ocet lub sok z cytryny

majonez

 

Wykonanie:

Kapustę poszatkować i wrzucić na osolony wrzątek. Do wody dodać trochę octu i chwilę gotować ok. 15 minut. Cebulę obrać, pokroić i wyłożyć na durszlak. Następnie wylać na nią kapustę razem z wrzątkiem i zostawić do obcieknięcia i wystygnięcia. W ten sposób sparzy nam się cebula i będzie lekko miękka. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać razem z kapustą i cebulą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i majonezem.

Smacznego :-)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
niedziela, 18 listopada 2012 10:59

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość justka2712 napisał(a) z host9-225.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2012/11/18 12:02:15:

    Robię identyczną (no może bez cukru) i jest wyśmienita!:) Pozdrawiam:)

  • roxanadelicje napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/18 13:02:49:

    Z majonezem musi być smaczna, spróbuję :)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/18 13:52:16:

    To by mi smakowało :)

  • jelka1969 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/18 14:54:15:

    Ja też najlepiej lubię z majonezem.

  • f.l.y napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/18 18:06:04:

    mnie na surowo nigdy nie wychodzi taka, jaką zapamiętałam z dzieciństwa - ale pokuszę się o zrobienie jej do słoików, ciekawa już jestem co mi wyjdzie :) Twoja z majonezem wygląda smakowicie..

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/18 21:20:50:

    Smaczna surówka. Lubię:)

  • Gość kuchnia-domowa-ani.blogspot.com napisał(a) z ip-91.189.218.66.skyware.pl komentarz datowany na 2012/11/18 21:28:33:

    Wygląda bardzo apetycznie!

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/18 21:46:08:

    Super .Bardzo lubię

  • Gość wilczyca aga napisał(a) z 89-69-83-201.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/11/18 22:19:32:

    To surówka wspomnień o mojej mamie.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/19 21:33:25:

    Dokładnie taką robiła moja mama tylko z olejem :)

  • Gość Angelika napisał(a) z staticline-31-183-5-72.toya.net.pl komentarz datowany na 2012/11/20 10:31:13:

    Bardzo lubię czerwoną kapustę, super surówka :)

  • Gość sylwia krzyżanowska napisał(a) z host-89-228-215-167.kalisz.mm.pl komentarz datowany na 2012/12/30 12:38:20:

    dziękuje

  • Gość napisał(a) z 212-76-48-32.home.aster.pl komentarz datowany na 2013/01/09 00:33:12:

    surówka z gotowanej kapusty?????????????? ręce opadają

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/23 13:29:08:

    wypróbowałam Twoją surówkę; bardzo smaczna

  • Gość raf napisał(a) z 87-206-138-25.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/02/08 17:43:12:

    robię z majonezem lub z oliwą i jest super

  • Gość fakt napisał(a) z 212.160.68.3* komentarz datowany na 2013/02/17 10:57:18:

    Kapusta gotowana to nie surówka -
    więc przepis to głupi

  • Gość fakt napisał(a) z 212.160.68.3* komentarz datowany na 2013/02/17 10:58:07:

    Agatka jest głupia bo kapusta gotowana to nie surówka tylko wtedy sałatka

  • Gość fakt napisał(a) z 212.160.68.3* komentarz datowany na 2013/02/17 10:59:34:

    Ile ma lat Agatka - bo jesli 5 to nie rozróżnia co to sałatka a co surówka

  • Gość grazyna 59 napisał(a) z vc-nat-gp-s-41-13-16-252.umts.vodacom.co.za komentarz datowany na 2013/04/09 20:36:14:

    co za roznica -salatka czy surowka ! Je sie ja na zimno i jest bardzo dobra a to wystarczy !

  • Gość napisał(a) z 89-66-196-48.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/11/04 11:46:55:

    Kapusta nie jest gotowania a jedynie sparzona, zeby była miekka. nie gotuje sie jej.

  • mamamarzynia napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/27 21:50:30:

    U nas w domu też się to nazywało "surówka" i może pani OCM głupie komentarze. Jedynie czas obgotowania kapustki wydaje mi się za długi (chyba że pani tak lubi) - ja przez lata nie mogłam złapać tego babcinego smaku i w końcu pan Russak (ten od kuchni myśliwskiej) zdradził na wizji, że to ma być dokładnie 6 minut :-)
    Pozdrawiam!

  • Gość Wiktoria ,,, 33 napisał(a) z 77-255-244-87.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/01/05 13:55:27:

    Wyraźnie pisze w przepisie że ta kapusta ma być tylko sparzona, aby była miękka. Najpierw radzę przeczytać i spróbować surówkę,a dopiero potem oceniać.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013