Agatka gotuje i smakuje

Wpis

niedziela, 18 listopada 2012

Surówka z czerwonej kapusty

surówka z czerwonej kapusty

Surówkę taką robiła zawsze moja mama i stąd ten przepis. Majonez można oczywiście zastąpić oliwą, ale to już jak kto woli. Mnie najlepiej smakuje w podanej opcji :-) szczerze polecam...

 

Składniki:

mała główka czerwonej kapusty

1 duża cebula

1 duże jabłko

sól, pieprz

cukier

ocet lub sok z cytryny

majonez

 

Wykonanie:

Kapustę poszatkować i wrzucić na osolony wrzątek. Do wody dodać trochę octu i chwilę gotować ok. 15 minut. Cebulę obrać, pokroić i wyłożyć na durszlak. Następnie wylać na nią kapustę razem z wrzątkiem i zostawić do obcieknięcia i wystygnięcia. W ten sposób sparzy nam się cebula i będzie lekko miękka. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać razem z kapustą i cebulą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i majonezem.

Smacznego :-)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
niedziela, 18 listopada 2012 10:59

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość justka2712 napisał(a) z host9-225.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2012/11/18 12:02:15:

    Robię identyczną (no może bez cukru) i jest wyśmienita!:) Pozdrawiam:)

  • roxanadelicje napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/18 13:02:49:

    Z majonezem musi być smaczna, spróbuję :)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/18 13:52:16:

    To by mi smakowało :)

  • jelka1969 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/18 14:54:15:

    Ja też najlepiej lubię z majonezem.

  • f.l.y napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/18 18:06:04:

    mnie na surowo nigdy nie wychodzi taka, jaką zapamiętałam z dzieciństwa - ale pokuszę się o zrobienie jej do słoików, ciekawa już jestem co mi wyjdzie :) Twoja z majonezem wygląda smakowicie..

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/18 21:20:50:

    Smaczna surówka. Lubię:)

  • Gość kuchnia-domowa-ani.blogspot.com napisał(a) z ip-91.189.218.66.skyware.pl komentarz datowany na 2012/11/18 21:28:33:

    Wygląda bardzo apetycznie!

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/18 21:46:08:

    Super .Bardzo lubię

  • Gość wilczyca aga napisał(a) z 89-69-83-201.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/11/18 22:19:32:

    To surówka wspomnień o mojej mamie.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/19 21:33:25:

    Dokładnie taką robiła moja mama tylko z olejem :)

  • Gość Angelika napisał(a) z staticline-31-183-5-72.toya.net.pl komentarz datowany na 2012/11/20 10:31:13:

    Bardzo lubię czerwoną kapustę, super surówka :)

  • Gość sylwia krzyżanowska napisał(a) z host-89-228-215-167.kalisz.mm.pl komentarz datowany na 2012/12/30 12:38:20:

    dziękuje

  • Gość napisał(a) z 212-76-48-32.home.aster.pl komentarz datowany na 2013/01/09 00:33:12:

    surówka z gotowanej kapusty?????????????? ręce opadają

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/23 13:29:08:

    wypróbowałam Twoją surówkę; bardzo smaczna

  • Gość raf napisał(a) z 87-206-138-25.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/02/08 17:43:12:

    robię z majonezem lub z oliwą i jest super

  • Gość fakt napisał(a) z 212.160.68.3* komentarz datowany na 2013/02/17 10:57:18:

    Kapusta gotowana to nie surówka -
    więc przepis to głupi

  • Gość fakt napisał(a) z 212.160.68.3* komentarz datowany na 2013/02/17 10:58:07:

    Agatka jest głupia bo kapusta gotowana to nie surówka tylko wtedy sałatka

  • Gość fakt napisał(a) z 212.160.68.3* komentarz datowany na 2013/02/17 10:59:34:

    Ile ma lat Agatka - bo jesli 5 to nie rozróżnia co to sałatka a co surówka

  • Gość grazyna 59 napisał(a) z vc-nat-gp-s-41-13-16-252.umts.vodacom.co.za komentarz datowany na 2013/04/09 20:36:14:

    co za roznica -salatka czy surowka ! Je sie ja na zimno i jest bardzo dobra a to wystarczy !

  • Gość napisał(a) z 89-66-196-48.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/11/04 11:46:55:

    Kapusta nie jest gotowania a jedynie sparzona, zeby była miekka. nie gotuje sie jej.

  • mamamarzynia napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/27 21:50:30:

    U nas w domu też się to nazywało "surówka" i może pani OCM głupie komentarze. Jedynie czas obgotowania kapustki wydaje mi się za długi (chyba że pani tak lubi) - ja przez lata nie mogłam złapać tego babcinego smaku i w końcu pan Russak (ten od kuchni myśliwskiej) zdradził na wizji, że to ma być dokładnie 6 minut :-)
    Pozdrawiam!

  • Gość Wiktoria ,,, 33 napisał(a) z 77-255-244-87.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/01/05 13:55:27:

    Wyraźnie pisze w przepisie że ta kapusta ma być tylko sparzona, aby była miękka. Najpierw radzę przeczytać i spróbować surówkę,a dopiero potem oceniać.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013