Agatka gotuje i smakuje

Wpis

sobota, 03 listopada 2012

Łazanki z mięsem i kapustą

Bardzo smaczne i syte danie :-) szczególnie polecam na zimne dni, aby przetrwać panujące mrozy, bo wiadomo, że najłatwiej z pełnym żołądkiem :-)

łazanki 

Składniki:

ok. 1 1/2 kg mięsa wieprzowego np. karczku lub szynki

ok. 1 kg kapusty kiszonej

2 cebule

1 opakowanie makaronu łazanki

sól, pieprz

bazylia

oregano

sos sojowy

vegeta

tłuszcz do smażenia

 

Wykonanie:

Kapustę kiszoną ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić. Mięso umyć, pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Kiedy nam się już przyrumieni, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy i dusić pod przykryciem, aż do miękkości. Podlać trochę wodą, żeby nam się nie przypalało.

Kiedy mięso będzie już miękkie wymieszać wszystko razem z kapustą.

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i przepłukać zimną wodą. Dodać do mięsa i kapusty, dokładnie wymieszać.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć przykrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika na kilka minut do zapieczenia.

Smacznego :-)

łazanki 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
sobota, 03 listopada 2012 09:53

Komentarze

Dodaj komentarz

  • basinepichcenie napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/03 12:34:05:

    Łazanki bardzo lubię, choć przyznam szczerze, że sama nie robiłam jeszcze nigdy :) Chyba najwyższa pora czyż nie?

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/03 16:30:38:

    tak takie dania lubimy w zimne dni:D

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/03 18:22:02:

    W piekarniku jeszcze nie zapiekałam .Uwielbiam łazanki .Twoje zdjęcie jest tak apetyczne ,że trochę zaczyna mi burczec w brzuszku

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/03 19:34:38:

    oo to coś dla mnie ;))

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/03 21:38:09:

    jadłabym! i to dużo - oczywiście nie dlatego, że jestem łasuchem, ale aby przetrwać mrozy ;)

  • zen.ona napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/03 22:17:06:

    Uwielbiam i na kolację również:)

  • degustatorka napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/04 08:15:31:

    Już dawno nie jadłam łazanek, ale patrząc na Twoje nabrałam ogromnej ochoty. Pysznie wyglądają.

  • anubis03 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/04 09:42:02:

    Narobiłaś mi smaku tym jedzonkiem - muszę spróbować :)

  • kuchnia_breni napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/06 16:54:24:

    Też ostatnio robiłam i cała rodzina zjadła ze smakiem :)

  • Gość Kawiarka napisał(a) z 79.138.174.146.bredband.oister.dk komentarz datowany na 2012/11/19 23:30:48:

    Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam łazanki i chyba czas najwyższy żeby sobie przypomnieć ich smak:)

    www.kuchnia-babci-broni.blogspot.dk

  • gosik2.0 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/11 22:30:48:

    Ale jestem głodna. Takie łazanki - rewelacja!

  • Gość Flark napisał(a) z 89-74-81-117.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/08/26 15:06:20:

    Pierwszy raz robię łazanki.. zobaczymy co z tego wyjdzie....

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013