Agatka gotuje i smakuje

Wpis

czwartek, 08 listopada 2012

Ciasteczka cynamonowe z ciasta francuskiego

ciastka francuskie z cynamonem

ciastka cynamonowe 

Pomysł na te ciasteczka zaczerpnęłam od Dusi :-) stąd. Kiedy je zobaczyłam od razu mnie urzekły swoją prostotą. Są bardzo smaczne, a przygotowanie ich nie zajmuje więcej niż 5 minut (pod warunkiem, że mamy gotowe ciasto francuskie) :-)

 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

(ja użyłam tego z Biedronki)

1 jajko

3 łyżki cukru

1 łyżka cynamonu

 

Wykonanie:

Ciasto rozłożyć, wysmarować roztrzepanym jajkiem. Cukier wymieszać razem z cynamonem i posypać nim ciasto. Następnie zwinąć od brzegu z obu stron do środka (tak jak jest to pokazane na zdjęciach poniżej), po czym przekroić w poprzek na dwu centymetrowe paski i ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 200 st.C.

Smacznego :-)

ciastka cynamonowe

ciastka cynamonowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
czwartek, 08 listopada 2012 08:06

Komentarze

Dodaj komentarz

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/08 08:45:15:

    pięknei wygkladaja:)

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/08 11:43:25:

    też używam zawsze biedronkowego :) ślicznie wyszły :) pochwal się fotką na fanpejdżu moim

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/08 13:05:36:

    hmm... już wyobrażam sobie ten cudowny zapach cynamonu :) rozchodzący się po całym domu.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/08 15:49:43:

    czasem robie podobne z ciasta drożdżowego, a takie to super rozwiązanie w sytuacjach awaryjnych

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/08 18:06:49:

    Proste ,a jednoczesnie bardzo fantazyjne i pewnie pyszne .Zapach czuję aż tu

  • asiaisk napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/09 12:57:11:

    Uwielbiam takie ciasteczka.

  • anubis03 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/09 13:08:53:

    Robiłem podobne ciasteczka cynamonowe ale z innego ciasta - zapach jaki unosi się w domu w czasie ich pieczenia ummm coś fantastycznego nie wspominając o ich smaku :) Pyszności. Musze zrobić tak jak Ty zrobiłaś na tym cieście francuskim :)

  • Gość Biedr_ona napisał(a) z ety212.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/11/11 21:25:49:

    Z ciasta francuskiego nie próbowałam, do tej pory piekłam z ciasta drożdżowego. Twoja wersja zdecydowanie oszczędza czas ;-)


    www.przysmakiewy.pl

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013