Agatka gotuje i smakuje

Wpis

czwartek, 08 listopada 2012

Ciasteczka cynamonowe z ciasta francuskiego

ciastka francuskie z cynamonem

ciastka cynamonowe 

Pomysł na te ciasteczka zaczerpnęłam od Dusi :-) stąd. Kiedy je zobaczyłam od razu mnie urzekły swoją prostotą. Są bardzo smaczne, a przygotowanie ich nie zajmuje więcej niż 5 minut (pod warunkiem, że mamy gotowe ciasto francuskie) :-)

 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

(ja użyłam tego z Biedronki)

1 jajko

3 łyżki cukru

1 łyżka cynamonu

 

Wykonanie:

Ciasto rozłożyć, wysmarować roztrzepanym jajkiem. Cukier wymieszać razem z cynamonem i posypać nim ciasto. Następnie zwinąć od brzegu z obu stron do środka (tak jak jest to pokazane na zdjęciach poniżej), po czym przekroić w poprzek na dwu centymetrowe paski i ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 200 st.C.

Smacznego :-)

ciastka cynamonowe

ciastka cynamonowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
czwartek, 08 listopada 2012 08:06

Komentarze

Dodaj komentarz

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/08 08:45:15:

    pięknei wygkladaja:)

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/08 11:43:25:

    też używam zawsze biedronkowego :) ślicznie wyszły :) pochwal się fotką na fanpejdżu moim

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/08 13:05:36:

    hmm... już wyobrażam sobie ten cudowny zapach cynamonu :) rozchodzący się po całym domu.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/08 15:49:43:

    czasem robie podobne z ciasta drożdżowego, a takie to super rozwiązanie w sytuacjach awaryjnych

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/08 18:06:49:

    Proste ,a jednoczesnie bardzo fantazyjne i pewnie pyszne .Zapach czuję aż tu

  • asiaisk napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/09 12:57:11:

    Uwielbiam takie ciasteczka.

  • anubis03 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/09 13:08:53:

    Robiłem podobne ciasteczka cynamonowe ale z innego ciasta - zapach jaki unosi się w domu w czasie ich pieczenia ummm coś fantastycznego nie wspominając o ich smaku :) Pyszności. Musze zrobić tak jak Ty zrobiłaś na tym cieście francuskim :)

  • Gość Biedr_ona napisał(a) z ety212.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/11/11 21:25:49:

    Z ciasta francuskiego nie próbowałam, do tej pory piekłam z ciasta drożdżowego. Twoja wersja zdecydowanie oszczędza czas ;-)


    www.przysmakiewy.pl

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013