Agatka gotuje i smakuje

Wpis

piątek, 05 października 2012

Pieczeń z szynki wg Kuroniów

pieczeń z szynki

pieczeń z szynki

Przepis pochodzi jak sama nazwa mówi od Kuroniów, wypróbowałam i uważam, ze jest godny polecenia. Tak przyrządzoną szynkę na ciepło można podać na obiad, jak również na zimno jako wędlinę do chleba.

 

Składniki:

ok. 1 kg szynki wieprzowej

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

3 ząbki czosnku

250 ml bulionu

150 ml piwa

6 szt. cebuli

1 łyżeczka cukru

 

Wykonanie:

Szynkę umyć. osuszyć papierowym ręcznikiem, ponakłuwać ostrym nożem i natrzeć solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w słupki i naszpikować nim mięso. Pokrojoną cebule pokroić w półplasterki. Mięso ułożyć w brytfannie, obłożyć cebulą i zalać bulionem. Wstawić do gorącego piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 60 minut. Szynkę obrócić po 30 minutach, polewać często sosem. Mięso polać piwem wymieszanym ze skarmelizowanym cukrem (cukier mieszając podgrzewać w rondelku z odrobiną wody aż lekko ściemnieje) na 30 minut przed końcem pieczenia.

Sos z pieczenia zmiksuj z cebulą.

Smacznego :-)

pieczeń z szynki 

Pozostały sos z pieczeni możemy wykorzystać do obiadu, do polania ziemniaków lub kaszy.

sos pieczeniowy

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
piątek, 05 października 2012 09:39

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość KulinarnaJa napisał(a) z 83.142.121.7* komentarz datowany na 2012/10/05 13:48:13:

    Pięknie Ci wyszła, jej zapach czuję aż tu!

  • roxanadelicje napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/05 17:07:22:

    Super przepis, skuszę się na święta :)
    Ps. ja dzisiaj zrobiłam rybę po grecku z cynamonem - PYCHA!

  • kittykejt napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/05 17:35:25:

    wygląda pięknie!

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/06 17:11:11:

    Poproszę kawałeczek ;), szkoda, że widzę ją wirtualnie, wygląda wybornie, pozdrawiam :-).

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/07 10:01:50:

    pieknie wygląda, ach jabym sobie kanapeczkę z taką pieczenią zjadła

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/07 10:51:41:

    Piękna i do tego własnej roboty .Już czuję ten smak i aromat .Pycha

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/07 14:05:16:

    o i znowu piwko :) ta szyneczka musi być pyszna. Wygląda smacznie :)

  • Gość wilczyca aga napisał(a) z 89-73-211-205.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/10/08 00:12:26:

    Nie przepadam za szynką ale ta Twoja wygląda bardzo apetycznie

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/08 09:02:13:

    Szyneczka wygląda tak, że tylko wcinać:)

  • Gość GastroMonia napisał(a) z 195.94.208.9* komentarz datowany na 2012/10/08 12:54:34:

    wygląda genialnie:)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/08 13:40:04:

    wyśmienite mięsko! no i sos z pieczeni - najlepszy :)

  • precelia napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 17:32:40:

    Jak zawsze same pyszności:)

  • Gość MARZBANA napisał(a) z itg26.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/10/26 09:12:46:

    na pewno pyszne. poproszę kawałek

  • Gość Ewka napisał(a) z public-gprs509364.centertel.pl komentarz datowany na 2013/03/25 19:51:54:

    Wypróbowałam - wyszło pysznie :D Synek się zajadał aż mu się uszy trzęsły. Dam sporo mniej cebuli. Polecam, na pewno zrobię znów.
    Pozdrawiam :D

  • Gość MOPIK napisał(a) z fbr138.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/05/14 10:45:53:

    Witam mam pytanko -czy przy pieczeniu tej szynki brytfanka ma być otwarta czy zamknieta?

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/18 15:44:14:

    Ja raczej zawsze piekę mięsa w zamkniętej brytfance, ale jak chcę mieć przyrumienioną skórkę to wtedy piekę w otwartej, można również pod koniec pieczenia otworzyć i podnieść temp. dla przypieczenia skórki, życzę smacznego :-)

  • Gość napisał(a) z 213-238-102-215.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/05/22 08:48:40:

    B E Z N A D Z I E J A !!! W którym miejscu jest tu pieczenie?? Od początku do końca jest tu duszenie pod przykryciem w zalewie bulionem i sokiem z 6 cebul! Chyba, że co pominąłem? Przy takich proporcjach to wychodzi duszona szynka cebulowa. Klapa i porażka :-(

  • Gość napisał(a) z 213-238-102-215.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/05/22 09:10:32:

    ... i jeszcze drobna uwaga. Większość recenzentów ocenia przepis po wyglądzie - tzn po zamieszczonych zdjęciach. [musi być pyszna, wygląda pysznie, wygląda apetycznie, wygląda pięknie, itd]
    Czyżbyśmy tylko Ewka i ja sprawdzili to w realu? W realu nie jest tak pięknie jak na zdjęciach - nawet Ewka wspomina, że za dużo cebuli...

  • Gość MK napisał(a) z ip56538763.direct-adsl.nl komentarz datowany na 2014/02/23 19:40:29:

    ogólnie nie jest złe dałem 4 cebule i tak za duzo można powiedzieć że to pieczen w sosie cebulowym dobra ale nie rewelacyjna

  • Gość napisał(a) z ip-89-200-161-070.system-net.pl komentarz datowany na 2014/04/16 21:28:40:

    Zrobilam ją. 60 min w piekarniku to za mało!! Ja piekłam ją nawet więcej bo 100min a i tak była za twarda. Polecam piec tego typu mięso ok 2h wtedy napewno będzie miękkie i pyszne. Przepis dobry, mężowi bardzo smakowała cebulka w sosie wytworzonym podczas pieczenia. Nastepnym razem zrobir tak samo ale będę piekła mięsko 2 h :)

  • Gość nati napisał(a) z 89-73-49-17.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/06/19 17:08:05:

    bardzo smaczna, korzystam z tego przepisu juz jakis czas i za kazdym razem wychodzi pyszna, szkoda tylko, ze mam malo czasu na gotowanie...wtedy pozostaja mi tlyko produkty ze sklepu, ale mysle,z e jest tak duzy wybor wedlin, ze kazdy znajdzie cos dla siebie, i to cos zdrowego. odkrylam wlasnie taka szynke bez konserwntow od kani i musze poweidziec, ze rzeczywiscie smakiem dorownuje produktom domowym

  • Gość napisał(a) z 107-144.beskidmedia.pl komentarz datowany na 2014/10/14 11:03:28:

    Zrobiłam i naprawdę smakowało :-) Tyle że dałam tylko połowę cebul i dusiłam 2 godziny. Dziękuję za przepis

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013