Agatka gotuje i smakuje

Wpis

piątek, 05 października 2012

Pieczeń z szynki wg Kuroniów

pieczeń z szynki

pieczeń z szynki

Przepis pochodzi jak sama nazwa mówi od Kuroniów, wypróbowałam i uważam, ze jest godny polecenia. Tak przyrządzoną szynkę na ciepło można podać na obiad, jak również na zimno jako wędlinę do chleba.

 

Składniki:

ok. 1 kg szynki wieprzowej

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

3 ząbki czosnku

250 ml bulionu

150 ml piwa

6 szt. cebuli

1 łyżeczka cukru

 

Wykonanie:

Szynkę umyć. osuszyć papierowym ręcznikiem, ponakłuwać ostrym nożem i natrzeć solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w słupki i naszpikować nim mięso. Pokrojoną cebule pokroić w półplasterki. Mięso ułożyć w brytfannie, obłożyć cebulą i zalać bulionem. Wstawić do gorącego piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 60 minut. Szynkę obrócić po 30 minutach, polewać często sosem. Mięso polać piwem wymieszanym ze skarmelizowanym cukrem (cukier mieszając podgrzewać w rondelku z odrobiną wody aż lekko ściemnieje) na 30 minut przed końcem pieczenia.

Sos z pieczenia zmiksuj z cebulą.

Smacznego :-)

pieczeń z szynki 

Pozostały sos z pieczeni możemy wykorzystać do obiadu, do polania ziemniaków lub kaszy.

sos pieczeniowy

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
piątek, 05 października 2012 09:39

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość KulinarnaJa napisał(a) z 83.142.121.7* komentarz datowany na 2012/10/05 13:48:13:

    Pięknie Ci wyszła, jej zapach czuję aż tu!

  • roxanadelicje napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/05 17:07:22:

    Super przepis, skuszę się na święta :)
    Ps. ja dzisiaj zrobiłam rybę po grecku z cynamonem - PYCHA!

  • kittykejt napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/05 17:35:25:

    wygląda pięknie!

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/06 17:11:11:

    Poproszę kawałeczek ;), szkoda, że widzę ją wirtualnie, wygląda wybornie, pozdrawiam :-).

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/07 10:01:50:

    pieknie wygląda, ach jabym sobie kanapeczkę z taką pieczenią zjadła

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/07 10:51:41:

    Piękna i do tego własnej roboty .Już czuję ten smak i aromat .Pycha

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/07 14:05:16:

    o i znowu piwko :) ta szyneczka musi być pyszna. Wygląda smacznie :)

  • Gość wilczyca aga napisał(a) z 89-73-211-205.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/10/08 00:12:26:

    Nie przepadam za szynką ale ta Twoja wygląda bardzo apetycznie

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/08 09:02:13:

    Szyneczka wygląda tak, że tylko wcinać:)

  • Gość GastroMonia napisał(a) z 195.94.208.9* komentarz datowany na 2012/10/08 12:54:34:

    wygląda genialnie:)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/08 13:40:04:

    wyśmienite mięsko! no i sos z pieczeni - najlepszy :)

  • precelia napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 17:32:40:

    Jak zawsze same pyszności:)

  • Gość MARZBANA napisał(a) z itg26.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/10/26 09:12:46:

    na pewno pyszne. poproszę kawałek

  • Gość Ewka napisał(a) z public-gprs509364.centertel.pl komentarz datowany na 2013/03/25 19:51:54:

    Wypróbowałam - wyszło pysznie :D Synek się zajadał aż mu się uszy trzęsły. Dam sporo mniej cebuli. Polecam, na pewno zrobię znów.
    Pozdrawiam :D

  • Gość MOPIK napisał(a) z fbr138.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/05/14 10:45:53:

    Witam mam pytanko -czy przy pieczeniu tej szynki brytfanka ma być otwarta czy zamknieta?

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/18 15:44:14:

    Ja raczej zawsze piekę mięsa w zamkniętej brytfance, ale jak chcę mieć przyrumienioną skórkę to wtedy piekę w otwartej, można również pod koniec pieczenia otworzyć i podnieść temp. dla przypieczenia skórki, życzę smacznego :-)

  • Gość napisał(a) z 213-238-102-215.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/05/22 08:48:40:

    B E Z N A D Z I E J A !!! W którym miejscu jest tu pieczenie?? Od początku do końca jest tu duszenie pod przykryciem w zalewie bulionem i sokiem z 6 cebul! Chyba, że co pominąłem? Przy takich proporcjach to wychodzi duszona szynka cebulowa. Klapa i porażka :-(

  • Gość napisał(a) z 213-238-102-215.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/05/22 09:10:32:

    ... i jeszcze drobna uwaga. Większość recenzentów ocenia przepis po wyglądzie - tzn po zamieszczonych zdjęciach. [musi być pyszna, wygląda pysznie, wygląda apetycznie, wygląda pięknie, itd]
    Czyżbyśmy tylko Ewka i ja sprawdzili to w realu? W realu nie jest tak pięknie jak na zdjęciach - nawet Ewka wspomina, że za dużo cebuli...

  • Gość MK napisał(a) z ip56538763.direct-adsl.nl komentarz datowany na 2014/02/23 19:40:29:

    ogólnie nie jest złe dałem 4 cebule i tak za duzo można powiedzieć że to pieczen w sosie cebulowym dobra ale nie rewelacyjna

  • Gość napisał(a) z ip-89-200-161-070.system-net.pl komentarz datowany na 2014/04/16 21:28:40:

    Zrobilam ją. 60 min w piekarniku to za mało!! Ja piekłam ją nawet więcej bo 100min a i tak była za twarda. Polecam piec tego typu mięso ok 2h wtedy napewno będzie miękkie i pyszne. Przepis dobry, mężowi bardzo smakowała cebulka w sosie wytworzonym podczas pieczenia. Nastepnym razem zrobir tak samo ale będę piekła mięsko 2 h :)

  • Gość nati napisał(a) z 89-73-49-17.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/06/19 17:08:05:

    bardzo smaczna, korzystam z tego przepisu juz jakis czas i za kazdym razem wychodzi pyszna, szkoda tylko, ze mam malo czasu na gotowanie...wtedy pozostaja mi tlyko produkty ze sklepu, ale mysle,z e jest tak duzy wybor wedlin, ze kazdy znajdzie cos dla siebie, i to cos zdrowego. odkrylam wlasnie taka szynke bez konserwntow od kani i musze poweidziec, ze rzeczywiscie smakiem dorownuje produktom domowym

  • Gość napisał(a) z 107-144.beskidmedia.pl komentarz datowany na 2014/10/14 11:03:28:

    Zrobiłam i naprawdę smakowało :-) Tyle że dałam tylko połowę cebul i dusiłam 2 godziny. Dziękuję za przepis

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013