Agatka gotuje i smakuje

Wpis

czwartek, 16 sierpnia 2012

Placek z jabłkami

placek z jabłkami

Znalezione w starym zeszycie :-) Ciasto jest smaczne i wilgotne, o cynamonowym aromacie. A co najważniejsze bardzo proste w przyrządzeniu :-)

 

Składniki:

5 dużych jabłek

1 szkl. cukru

3 jajka

2 szkl. mąki

6 łyżek oleju

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, zalać olejem, dodać cynamon i pozostawić na ok. 2 godz., żeby wypuściły sok. Mąkę, sodę i proszek wymieszać, dodać jajka i wyrobić. Następnie dodać jabłka z sokiem i wszystko razem wymieszać. Piec w temp. 180 st. C ok. 50 minut.

placek z jabłkami2

placek z jabłkami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
czwartek, 16 sierpnia 2012 11:24

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/16 11:47:09:

    lubie takie ciasta; świetnie wygląda i super masz formę ;)

  • Gość Cyjanek napisał(a) z staticline58708.toya.net.pl komentarz datowany na 2012/08/16 12:07:13:

    Jaka różyczka! Śliczne :)

  • Gość kuchnia-domowa-ani.blogspot.com napisał(a) z ip-91.189.218.66.skyware.pl komentarz datowany na 2012/08/16 15:30:14:

    Jaka fajna fikuśna foremka do ciasta :)

  • Gość Emcia napisał(a) z 078088137072.jeleniagora.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/08/16 15:50:53:

    uwielbiam takie ciacha!

  • kuchnia_breni napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/16 15:56:46:

    Oj dawno nie robiłam takiego placka. Narobiłaś mi smaka, może się skuszę :)

  • anubis03 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/16 17:16:44:

    Bardzo apetyczny i bardzo smaczny wygląd - aż chce się je schrupać :)
    Wspaniały concept na wygląd ciasta :)

  • sisterskitchen napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/16 20:21:30:

    cudna forma, widziałam ją chyba w KIK

  • talablaska napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/16 21:06:43:

    Niesamowity placuszek, pożeram w całości, nie dzielę się ;))))

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/16 22:35:19:

    Uwielbiam takie ciasta! Porywam kawałek!

  • Gość Kura Domowa napisał(a) z 89-72-8-20.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/08/17 11:56:01:

    Kocham takie proste, jakby starodawne ciasta:) Piękne Ci wyszło!

  • basiek70 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/18 10:30:08:

    Hej, ale w składnikach nie ma cynamonu :) A ciasto znam, faktycznie przepyszne!

  • kittykejt napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/18 16:06:07:

    pięknie wygląda:)

  • precelia napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/20 23:09:21:

    śliczne ciacho:)

  • amaranthrose napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/22 12:05:59:

    Uroczo wygląda w tej foremce:)

  • Gość Biedr_ona napisał(a) z etv229.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/08/26 18:55:13:

    Najważniejsze, że proste w wykonaniu i pyszne!


    www.przysmakiewy.pl

  • talablaska napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/22 22:02:52:

    Cuuuudo!!!

  • Gość reniaaa napisał(a) z ip-178-212-216-193.ambit24.net komentarz datowany na 2012/09/27 21:05:22:

    jak dla mnie to troszke za słodkie, ale i tak przepyszne:)

  • Gość beata89 napisał(a) z host51.stimo.net komentarz datowany na 2015/02/09 13:57:49:

    ratunku ciasto wyszlo mi ciastawe lepiące nie lejące się co zrobilam zle???

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/09 14:01:24:

    Może jabłka były mniej soczyste, dodaj trochę wody najlepiej gazowanej myślę, że po upieczeniu i tak będzie dobre :-)

  • Gość beata89 napisał(a) z host51.stimo.net komentarz datowany na 2015/02/09 14:09:18:

    nie mieszałam z jabłkami, jajka rozmieszalam, dodałam mąkę wymieszaną z resztą i klapa, piekę to co wyszlo a jabłka zostały

  • Gość beata89 napisał(a) z host51.stimo.net komentarz datowany na 2015/02/09 14:38:56:

    ciasto do wyrzucenia niestety, szkoda jajek po które zaraz lece do sklepu ;) prosze o Twoją dokładną instrukcję i czy aby nie za dużo mąki jest w przepisie???

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/10 11:03:02:

    Ja robię dokładnie tak jak w przepisie ważne, żeby jabłka zasypać wcześniej cukrem i odstawić na te 2 godz., aby wypuściły sok i wtedy dodać do reszty masy, to ją rozrzedzi. Mnie wychodzi to ciasto takiej konsystencji, jak widać na załączonym zdjęciu. Przykro mi, że Tobie się nie udało :-( Dawno go już nie robiłam, aż chyba wrócę do tego przepisu i spróbuję zrobić jeszcze raz...

  • Gość beata89 napisał(a) z host51.stimo.net komentarz datowany na 2015/03/02 10:24:22:

    spoko ;) zrobiłam jeszcze raz z tym że do jabłek z sokiem, dodałam osobno wymieszaną mąkę z sodą i proszkiem a potem jajka, wymieszałam i wyszło tak jak powinno ;) fajny prosty przepis

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/03 10:23:21:

    Cieszę się Beatko, że się udało, pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Wielkanocne Smaki - edycja V banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013