Agatka gotuje i smakuje

Wpis

niedziela, 26 sierpnia 2012

Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem

papryki z farszem

Pięknie prezentuje się na talerzu, a przy tym pyszna i łatwa w przyrządzeniu. Podana z ziemniakami może być daniem obiadowym, a z pieczywem na ciepłą kolację :-) polecam...

 

Składniki:

ok. 1/2 kg mięsa mielonego

2 woreczki ryżu

4 duże dorodne czerwone papryki

2 cebule

8 plasterków sera żółtego

przyprawy: sól, pieprz, oregano

3 ząbki czosnku

olej do formy

 

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oleju. Ryż ugotować i dodać razem z cebulą do mięsa mielonego. Wymieszać wszystko razem z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę na jednolitą masę.

Papryki umyć, przekroić na pół wzdłuż i pozbawić gniazd nasiennych. Każdą połówkę napełnić przygotowanym farszem. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć w nim papryki, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. w temp. 180 st.C. 15 minut przed wyjęciem ułożyć na każdej papryce po plasterku zółtego sera i zapiec już bez przykrycia.

Smacznego :-)


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
niedziela, 26 sierpnia 2012 12:14

Komentarze

Dodaj komentarz

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/26 12:27:45:

    Jeju jak one pięknie wyglądają .Ten ser mnie powalił .Mniam !!!

  • Gość Magda napisał(a) z 91-123-191-13.gigainternet.pl komentarz datowany na 2012/08/26 12:36:24:

    taka papryka to świetny obiad!:) bardzo ją lubię!

  • zen.ona napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/26 16:56:31:

    Też czasami robimy, ale na ser nie wpadłam. Fajny pomysł:)

  • Gość Biedr_ona napisał(a) z etv229.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/08/26 18:50:40:

    Znane mi danie i bardzo zachęcające ;-)) Lecę po paprykę! ;-))


    www.przysmakiewy.pl

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/26 22:23:17:

    bardzo lubie taka paprykę....fajny pomysł z serem na wierzchu :)

  • Gość natka napisał(a) z ien210.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/08/30 14:50:51:

    Akurat trwa sezon paprykowy także danie napewno doczeka sie przygotowania w najbliższym czasie :)

    Pozdrawiam!!

  • marinia napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/06 16:51:36:

    Ależ u Ciebie pysznie! Dawno tu nie zaglądałam... Dużo straciłam!

  • Gość Niki napisał(a) z bld183.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/29 11:01:17:

    Pyszne jest również jak zastąpicie zółty ser parmezanem.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013