Agatka gotuje i smakuje

Wpis

środa, 13 czerwca 2012

Młoda kapusta z zasmażką

Tak przyrządzoną kapustę z zasmażką zawsze robi moja mama i muszę przyznać, że nie jadłam nigdy lepszej :-)

Szczerze polecam :-)

Składniki:

1 główka młodej kapusty

1 duża cebula

kilka zielonych niedojrzałych agrestów

20 dag boczku wędzonego

kostka rosołowa

sól, pieprz, cukier (do smaku)

4 listki laurowe

2 czubate łyżki mąki

koperek

Wykonanie:

Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i poszatkować. Zalać w garnku wodą, zagotować i pierwszą wodę odlać. Zalać ponownie, już mniejszą ilością wody, tak żeby tylko nam się nie przypalała podczas gotowania. Dodać liście laurowe, kostkę rosołową, agrest, pokrojoną cebulę i ugotować do miękkości. Następnie przyrządzić zasmażkę, boczek pokroić i wytopić na skwarki, dodać mąkę i przyrumienić. Odlać trochę wody z kapusty i dodać do zasmażki, zagotować i przełożyć do garnka z kapustą. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekany koperek i chwilę poddusić razem. Smacznego :-)


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
środa, 13 czerwca 2012 12:33

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/13 15:42:28:

    ooo dziś też robiłam kapustę. a o dodatku agrestu nigdy nie slyszałam

  • coubeatki napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/13 16:17:02:

    Uwielbiam - najlepszą robi moja babcia! A z agrestem nigdy nie próbowałam...

  • talablaska napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/13 18:20:20:

    Młoda kapustka jest najlepsza na świecie :))) agrest zaskoczył również i mnie, czy dodaje kwaskowości???

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/13 18:35:19:

    Agrest zakwasza kapustę, dlatego musi być niedojrzały jeszcze :-)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/13 18:57:23:

    Świetny pomysł z agrestem!

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/13 19:33:51:

    Pyszności .Wprost uwielbiam i jak jest sezon to jemy do znudzenia ,ale z agrestem jeszcze nigdy nie jadłam .Muszę koniecznie spróbowac .Tym bardziej jak to Maminy przepis

  • bronislawa70 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/13 19:43:53:

    Ja też jeszcze z agrestem nie jadłam.:)Wygląda apetycznie.:)

  • Gość Dzikowiec napisał(a) z 031011211112.piaseczno.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/06/13 19:54:07:

    Robię identyczną, ale bez agrestu. Przyznam, ze bardzo zaciekawił mnie jego dodatek, muszę wypróbować. Pozdrawiam!!!

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/13 20:06:37:

    Z agrestem nigdy nie próbowałam a skoro bardzo mnie zaciekawił ten dodatek , to nie pozostaje nic innego jak ugotować sobie taką kapustkę :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/14 08:02:13:

    Moja ukochana:) Najlepsza do obiadku, ale lubię własnie tylko jak jest młoda:)

  • roxanadelicje napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/14 14:31:03:

    Nigdy nie jadłam z agrestem ale musi być pyszna :)

  • koara87 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/15 22:00:18:

    Tego przepisu właśnie mi trzeba! Jutro będzie taka kapustka na obiad u mnie:) powiem czy mi się udała;)

  • Gość Biedr_ona napisał(a) z eqp165.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/06/16 08:18:13:

    Agrest? Nowość jak dla mnie w tej wersji ;-)


    www.przysmakiewy.pl

  • koara87 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/16 22:19:35:

    Wypróbowałam przepis i pychota (taki mam gar kapuchy ze na 3 dni wystarczy)!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013