Agatka gotuje i smakuje

Wpis

środa, 11 kwietnia 2012

Smażona wątróbka wieprzowa

Wątróbka przyrządzona w ten sposób, jest mocno zrumieniona, chrupiąca i po prostu pyszna :-) Żeby osiągnąć taki efekt musimy mocno rozgrzać smalec i smażyć ją w wysokiej temperaturze. Dlatego ważne jest, żeby użyć do tego celu smalec. Ja próbowałam kiedyś oleju, ale niestety wątróbka udusiła się, a nie usmażyła. Chociaż też była smaczna, ale nie o to mi chodziło. Przyrządza się ją bardzo szybko, więc jest to sposób na szybki obiad :-)

Składniki:

500g wątroby wieprzowej

2 cebule

100g smalcu

pieprz, sól

przyprawa maggy

odrobina oleju

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju na złoty kolor i odkładamy. Umytą wątrobę kroimy na cienkie kawałki, a następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z każdej strony, tak żeby nam się przyrumieniła. Dodajemy uduszoną wcześniej cebulę, przyprawiamy pieprzem, solą i maggy. Tak przyrządzoną wątróbkę podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego :-)


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
środa, 11 kwietnia 2012 16:15

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/11 19:55:22:

    taka z cebulka to lubie:)

  • degustatorka napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/12 09:05:29:

    Osobiście nie jadam wątróbki, ale mój Facet byłby zachwycony :).

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/13 09:04:17:

    uwielbiam wątróbki :))) dawno nie jadłam

  • Gość Biedr_ona napisał(a) z eus53.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/04/17 14:47:54:

    Już dawno wieprzowej nie jadłam, ale też lubimy u nas w domu ;-))


    www.przysmakiewy.pl

  • Gość natalia napisał(a) z apn-77-113-193-41.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2013/06/24 21:14:28:

    jak mi to wyjdzie to mój mąż pokocha mnie na nowo :-)

  • Gość napisał(a) z host-46-186-6-213.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2014/01/20 11:15:07:

    Zajebioza...

  • Gość napisał(a) z ip-91.197.88.21.edial.pl komentarz datowany na 2014/05/29 13:29:55:

    Do oleju dodaj łyżke masła , robie tak z rybami Z wątróbka tez tak zrobiłem ( z braku laku ... ) i też wyszło , przepis super . Pozdrawiam

  • Gość ak napisał(a) z efo169.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/14 14:27:43:

    Nie rozumiem po co ludzie psują dobre mięso chemikaliami typu maggi. Smakuje równie dobrze bez tego typu ,,wynalazków". Ja wrzucam na patelnię pod koniec smażenia jabłko pokrojone na kawałki. Pycha! No ale - kto co lubi ;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013