Agatka gotuje i smakuje

Wpis

środa, 11 kwietnia 2012

Smażona wątróbka wieprzowa

Wątróbka przyrządzona w ten sposób, jest mocno zrumieniona, chrupiąca i po prostu pyszna :-) Żeby osiągnąć taki efekt musimy mocno rozgrzać smalec i smażyć ją w wysokiej temperaturze. Dlatego ważne jest, żeby użyć do tego celu smalec. Ja próbowałam kiedyś oleju, ale niestety wątróbka udusiła się, a nie usmażyła. Chociaż też była smaczna, ale nie o to mi chodziło. Przyrządza się ją bardzo szybko, więc jest to sposób na szybki obiad :-)

Składniki:

500g wątroby wieprzowej

2 cebule

100g smalcu

pieprz, sól

przyprawa maggy

odrobina oleju

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju na złoty kolor i odkładamy. Umytą wątrobę kroimy na cienkie kawałki, a następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z każdej strony, tak żeby nam się przyrumieniła. Dodajemy uduszoną wcześniej cebulę, przyprawiamy pieprzem, solą i maggy. Tak przyrządzoną wątróbkę podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego :-)


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
środa, 11 kwietnia 2012 16:15

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/11 19:55:22:

    taka z cebulka to lubie:)

  • degustatorka napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/12 09:05:29:

    Osobiście nie jadam wątróbki, ale mój Facet byłby zachwycony :).

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/13 09:04:17:

    uwielbiam wątróbki :))) dawno nie jadłam

  • Gość Biedr_ona napisał(a) z eus53.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/04/17 14:47:54:

    Już dawno wieprzowej nie jadłam, ale też lubimy u nas w domu ;-))


    www.przysmakiewy.pl

  • Gość natalia napisał(a) z apn-77-113-193-41.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2013/06/24 21:14:28:

    jak mi to wyjdzie to mój mąż pokocha mnie na nowo :-)

  • Gość napisał(a) z host-46-186-6-213.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2014/01/20 11:15:07:

    Zajebioza...

  • Gość napisał(a) z ip-91.197.88.21.edial.pl komentarz datowany na 2014/05/29 13:29:55:

    Do oleju dodaj łyżke masła , robie tak z rybami Z wątróbka tez tak zrobiłem ( z braku laku ... ) i też wyszło , przepis super . Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013