Agatka gotuje i smakuje

Wpis

sobota, 04 lutego 2012

Duszona wątróbka z cebulą

Wątróbkę należy jeść, bowiem jest zdrowa i smaczna :-). Szczególnie polecana dla osób z niedokrwistością, gdyż dostarcza organizmowi dużo żelaza. Nie będę Was namawiać do jedzenia surowej wątróbki, bo sama takiej bym też nie zjadła, aczkolwiek w surowej postaci jest najzdrowsza :-)


O to moja propozycja, jak zrobić z niej pyszne danie obiadowe...

Składniki:

50 dkg wątróbki drobiowej

2 cebule

olej

sól, maggy

ok. 3 łyżki mąki

Wykonanie:

Wątróbkę wypłukać i oczyścić z przerostów. Oprószyć każdy kawałek mąką, po czym usmażyć na rozgrzanym oleju (zrumienić). Osobno zeszklić na oleju pokrojoną na półksiężyce i posoloną cebulę. Dodać do wątróbki, chwilkę podusić pod przykryciem. Na koniec skropić wątróbkę maggy.

Podawać z ugotowanymi ziemniaczkami i dowolną surówką.

Tak przyrządzoną wątróbkę można też zjeść z pieczywem.

 


 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
sobota, 04 lutego 2012 12:43

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karto_flana napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/04 12:53:27:

    Ale pycha!!! Uwielbiam taka watrobke! :)

  • 9moniam napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/06 09:18:20:

    Twój blog to takie przytulne, domowe ognisko z pysznym obiadem jak u mamy:)

  • Gość klara napisał(a) z 89-66-249-174.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/06/23 15:02:49:

    a gdzie w tym wszystkim duszenie? ta wątróbka jest smażona, a nie duszona...

  • Gość Todem napisał(a) z public-gprs515180.centertel.pl komentarz datowany na 2013/11/25 14:42:14:

    Przecież pisze, żeby poddusić pod przykryciem.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013