Agatka gotuje i smakuje

Wpis

sobota, 04 lutego 2012

Duszona wątróbka z cebulą

Wątróbkę należy jeść, bowiem jest zdrowa i smaczna :-). Szczególnie polecana dla osób z niedokrwistością, gdyż dostarcza organizmowi dużo żelaza. Nie będę Was namawiać do jedzenia surowej wątróbki, bo sama takiej bym też nie zjadła, aczkolwiek w surowej postaci jest najzdrowsza :-)


O to moja propozycja, jak zrobić z niej pyszne danie obiadowe...

Składniki:

50 dkg wątróbki drobiowej

2 cebule

olej

sól, maggy

ok. 3 łyżki mąki

Wykonanie:

Wątróbkę wypłukać i oczyścić z przerostów. Oprószyć każdy kawałek mąką, po czym usmażyć na rozgrzanym oleju (zrumienić). Osobno zeszklić na oleju pokrojoną na półksiężyce i posoloną cebulę. Dodać do wątróbki, chwilkę podusić pod przykryciem. Na koniec skropić wątróbkę maggy.

Podawać z ugotowanymi ziemniaczkami i dowolną surówką.

Tak przyrządzoną wątróbkę można też zjeść z pieczywem.

 


 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
sobota, 04 lutego 2012 12:43

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karto_flana napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/04 12:53:27:

    Ale pycha!!! Uwielbiam taka watrobke! :)

  • 9moniam napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/06 09:18:20:

    Twój blog to takie przytulne, domowe ognisko z pysznym obiadem jak u mamy:)

  • Gość klara napisał(a) z 89-66-249-174.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/06/23 15:02:49:

    a gdzie w tym wszystkim duszenie? ta wątróbka jest smażona, a nie duszona...

  • Gość Todem napisał(a) z public-gprs515180.centertel.pl komentarz datowany na 2013/11/25 14:42:14:

    Przecież pisze, żeby poddusić pod przykryciem.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013