Agatka gotuje i smakuje

Wpis

niedziela, 26 lutego 2012

Cannelloni z nadzieniem do ruskich pierogów

Uwielbiam ruskie pierogi, ale nie lubię robić ciasta pierogowego i potem ich lepić, gdyż jest to dość pracochłonne. Trafiłam ostatnio na bloga Domi w kuchni i znalazłam tam świetny moim zdaniem pomysł, który od razu mi spasował :-)


Oczywiście troszkę przepis po swojemu zmieniłam...

 

Składniki:

12 szt. rurek makaronowych typu cannelloni

6 średnich ugotowanych ziemniaków

30 dkg sera twarogowego

2 średnie cebule

kawałek wędzonego boczku

pieprz, sól

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Najpierw przygotować farsz w następujący sposób::ser i wystudzone, ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce. Cebule obrać, pokroić w miarę drobno i podsmażyć na tłuszczu. Połowę dodać do zmielonego farszu, przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Drugą część cebuli zostawić do okrasy. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć i połączyć z pozostawioną częścią cebuli.

Makaron lekko podgotować (ok. 5 min) w osolonej wodzie (można dodać trochę kropli oliwy, nie będzie sklejał), odcedzić i przelać zimną wodą.

Następnie nadziewać farszem rurki makaronu i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Na sam koniec polać rurki okrasą z boczku i cebuli. Naczynie przykryć przykrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 180 st. C i zapiekać 15 minut.

Rada: rurki nadziewałam szprycą do kremu bez końcówki, sprawnie mi poszło :-)

Smacznego :-)



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
niedziela, 26 lutego 2012 13:11

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zen.ona napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/26 13:13:51:

    Bardzo smacznie wyglądają, zwłaszcza z tymi skwarkami:)

  • aluubaluu napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/26 15:29:37:

    Wygląda bardzo ciekawie ;)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/26 16:29:06:

    Ślinka mi pociekła .Wyglądają tak apetycznie .Zdjęcia bombowe.Pozdrawiam

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/26 19:05:31:

    Pyszności!

  • degustatorka napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/26 19:23:00:

    Ale pysznie wygladają, podoba mi się Twój pomysł.

  • Gość wilczyca aga napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/02/26 22:23:38:

    wyprzedziłaś mnie!!! spotkałam ten pomysł kilka dni temu na stronie znanego kuchmistrza polskiego i własnie miałam zamiar zrobić. I widzę, że warto bo wyglądają super i bardzo smacznie-chyba lepiej niż u niego, bo nie było skwareczków. Pozdrawiam

  • Gość GastroMonia napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/02/27 08:38:45:

    też się nosiłam z zamiarem stworzenia tego dzieła. Rewelacja!!

  • nastusia81 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/27 22:02:56:

    Świetny pomysł! Super alternatywa dla pierogów ruskich!

  • bronislawa70 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/28 14:08:22:

    Ciekawa propozycja.:)))

  • Gość maniarka13 napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/02/29 12:27:31:

    fiu fiuuuuu wygląda bardzo bardzo apetycznie ;)

  • Gość napisał(a) z *.adsl.alicedsl.de komentarz datowany na 2012/03/01 17:37:55:

    nato bym nie wpadła, superrrrrrrr

  • domaskowa napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/20 20:46:07:

    Prawda, że pyszny? I nie trzeba walczyć z klejeniem pierogów :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2