Agatka gotuje i smakuje

Wpis

czwartek, 12 stycznia 2012

Zupa porowa

Smak tej zupy poznałam w Irlandii Północnej w trakcie mojego gościnnego pobytu. Bratowa mojego męża zaserwowała nam taką zupę i odtąd przyrządzam ją równiez w domu.

Polecam szczególnie na chłodne dni, zupa przyjemnie rozgrzewa :-)


Składniki:

1 kg porów bez zielonych części

2 cebule średnie

50 dkg ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę

3 ząbki czosnku

przyprawy: rosołek (2 kostki), vegeta, pieprz

śmietana

oliwa z oliwek



Wykonanie:

Na oliwie poddusić pod przykryciem pokrojone pory, czosnek i cebulę.

Jak pory zmiękną dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawy i zalać około 1 litrem wody. Zupa ma być dość gęsta.  Pogotować, aż wszystko zmięknie, na końcu dodać śmietanę i zmiksować.

Najlepiej smakuje z pieczywem chrupkim. Zupa jest na prawdę pyszna :-) i jak widać bardzo prosta w przygotowaniu.


Smacznego :-) 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
czwartek, 12 stycznia 2012 16:25

Polecane wpisy

  • Puree z dyni

    Puree z dyni można wykorzystać do zupy, farszów, wypieków ciast, czy pieczywa.Możemy je zapasteryzować w słoikach, bądź zamrozić. Nie wymaga dużego wysiłku, a n

  • Ketchup z cukinii

    Ketchup na prawdę pyszny. Wyszedł tak dobry, że na drugi dzień dorabiałam kolejną porcję :-) Z podanych składników wychodzi około 5 małych słoiczków (200g). Sło

  • Sos pieczarkowo-selerowy

    Sos doskonale smakuje z kaszą jaglaną, ale może być również podany np. z makaronem, plackami ziemniaczanymi czy kluskami na parze. Przyrządzenie sosu nie wymaga

  • K1F

  • CZENAKI

    Czenaki Na 2 naczynia po ok. 700 ml. 2 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1/4 średniego selera 6 pieczarek 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 250 g mięsa ( wołowina,wiep

Komentarze

Dodaj komentarz

  • tu-tusia napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/12 20:53:48:

    Też lubię tą zupę, chociaż nie dodaję do niej już śmietany - ziemniaki są wystarczającym zagęszczaczem wg mnie. Pyszna jest :)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/12 21:35:01:

    Tu-tusia pewnie masz rację, następnym razem spróbuje bez śmietany, dziękuję za radę :-)

  • Gość GastroMonia napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/01/13 07:39:51:

    Gotowaliśmy taką w Irlandii, z dodatkiem zarówno śmietany jak i mleka, ale bez czosnku. Jednak każda własna interpretacja staje się nowym przepisem:) pozdrawiam!

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/14 19:44:52:

    Uwielbiam!

  • Gość Ania napisał(a) z *.28.220.66.aganet.pl komentarz datowany na 2012/11/05 18:50:59:

    Świetna zupa.

  • Gość Maggie napisał(a) z 88.220.105.* komentarz datowany na 2013/11/28 12:06:39:

    Lubię zupę z pora , ale nie miksuję. Lubię jak coś pływa w zupie .

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl Uczta pod gołym niebem 2016 COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Wielkanocne Smaki - edycja V Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013 Soczewica 2