Agatka gotuje i smakuje

Wpis

niedziela, 08 stycznia 2012

Zapiekanka ryżowa a la kebab

Przepis wygrzebałam na stronie Wielkie Żarcie, zrobiłam i teraz często gości na moim stole :-)

Na prawdę pychota...

Składniki: 

3 woreczki ryżu

majonez

ketchup

40 dag żółtego sera

2 filety z kurczaka

1 duża cebula

1 świeża papryka

2 ogórki konserwowe

przyprawa do gyrosa

sól, pieprz

Wykonanie:

Ryż gotujemy. Po ugotowaniu dwa woreczki przesypujemy do naczynia żaroodpornego. Polewamy ketchupem, majonezem i posypujemy 1/3 startego sera żółtego.

Filety z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, posypując przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i dusimy, aż cebula zmięknie.

Po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy wszystko papryką pokrojoną w paski, plasterkami ogórka konserwowego i posypujemy 1/3 startego sera żółtego.

Wszystko przykrywamy resztą ryżu i polewamy majonezem i ketchupem, a na wierzchu posypujemy resztą startego sera.

Zapiekankę pieczemy około pół godziny w piekarniku.


Do dania tego polecam sos czosnkowy, smacznego :-)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agattekh
Czas publikacji:
niedziela, 08 stycznia 2012 10:40

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość maniarka napisał(a) z itg26.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/01/13 13:59:33:

    uwielbiam tą zapiekankę ;D robię ją często na większe imprezy, ponieważ:
    1) wychodzi jej dużo
    2) jest bardzo smaczna
    3) i się przy niej człowiek nie narobi ;D
    w 100% spełnia ONA moje oczekiwania ;)

  • Gość puha12 napisał(a) z 109.95.181.82.bdi.net.pl komentarz datowany na 2013/04/01 19:55:50:

    pyhota

  • Gość napisał(a) z user-188-33-109-16.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/04/12 19:58:49:

    ja zrobie z makaronem penny

  • Gość LI napisał(a) z 159-205-153-82.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/07/28 19:43:18:

    Mam wrazenie ze z ryzem jest bardziej zwarta i lepiej się ją kroi na porcje aniżeli z makaronem który się rozwala na talerzu na ciapę.

  • Gość napisał(a) z 234.225.224.91.static.amelek.eu komentarz datowany na 2014/08/03 10:06:00:

    Polecam zapiekanka rewelacyjna! Robilam na impreze I smakowala wszystjim gosciom :-)

  • Gość iza napisał(a) z ip-91.189.219.227.skyware.pl komentarz datowany na 2014/11/13 17:59:59:

    zapiekankę pieczemy bez przykrycia?

  • Gość iza napisał(a) z ip-91.246.67.53.skyware.pl komentarz datowany na 2015/02/19 09:27:23:

    filety przekładamy na naczynia żaroodpornego razem z tym olejem,który został po usmażeniu na patelni?

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/20 09:30:12:

    Ja używam bardzo mało oleju więc mnie prawie go na patelni nie ma, ale tak wszystko przekładam do naczynia :-)

  • Gość iza napisał(a) z ip-91.246.67.147.skyware.pl komentarz datowany na 2015/03/12 21:42:13:

    rewelacja,zniknęła błyskawicznie:) świetny blog.

  • Gość ewelina napisał(a) z public-gprs515234.centertel.pl komentarz datowany na 2015/05/11 11:31:35:

    Ile majonezu i keczupu nalezy wykorzystac?

  • Gość kurczak0609 napisał(a) z dynamic-78-8-56-24.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2015/05/26 22:53:32:

    kobitki a jaka temperatura pieczenia

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: gattek@tlen.pl COOK_MAG_e-gotujemy24_pl
zBLOGowani.pl
PustaMiska - akcja charytatywna CH_ChocPlay_02_120x600 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Wielkanocne Smaki - edycja V banner przepis miesiaca Wiosenne słodkości! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Smaczna Jesień Domowy Wyrób Wigilia 2013 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Sprawdzone menu na imprezy! Zimowe szaleństwa Dania Postne A może wątróbka? Czyli podroby rządzą! Pieczarkowy Tydzień 2013